zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Van refugee tot referee bij Zeeburgia

13-11-2019 2 minuten leestijd

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Je benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Dus als er een veld van je voetbalvereniging opgeofferd moet worden voor woningbouw, is dat niet minder vervelend, maar wel de nieuwe werkelijkheid.

Het kenmerkende van omdenken is dus dat je de werkelijkheid verandert door niet tegen de werkelijkheid in te bewegen, door ermee in gevecht te gaan, maar door met de werkelijkheid mee te bewegen.
Boek: Zoals verwacht loopt alles anders

Nieuwe werkelijkheid

Wat is de crux van het omdenken? Uiteraard dat je bereid bent je verwachtingen bij te stellen. Maar het verrassende van omdenken zit hem in de manier waarop je met de feiten omgaat. Paradoxaal genoeg door eerst het feit dat er een veld opgeofferd moet worden te accepteren. Maar niet-accepteren is de passieve betekenis van het woord. Ik bedoel niet dat je je erbij neerlegt of dat je erin berust dat je minder velden kunt gebruiken. Met accepteren bedoel ik dat je inziet dat het een gegeven is dat het veld weg is. Je kunt wel willen dat dat niet zo is, maar het is nou eenmaal een gegeven. Het is de werkelijkheid. Hoe de dingen zijn en gaan. Je zegt er ja tegen.

Maar daarna komt een tweede stap, en die zou je als creatieve jiujitsu kunnen omschrijven: je beweegt vervolgens met die werkelijkheid mee. Je zegt er ja-en tegen. Als ik dat veld verlies, laat ik dat dan maar eens kijken wat ik met de nieuwe gebruikers van die plek kan doen.

Het kenmerkende van omdenken is dus dat je de werkelijkheid verandert door niet tegen de werkelijkheid in te bewegen, door ermee in gevecht te gaan, maar door met de werkelijkheid mee te bewegen.

het Stek Oost voetbalteam

het Stek Oost voetbalteam

Eigenlijk zou je statushouders altijd moeten huisvesten in de buurt van een sportpark.

KNVB

"Geen enkele voetbalclub is blij als een veld moet worden geofferd voor woningbouw. Maar bij Zeeburgia in Amsterdam-Oost zagen ze toch ook een kans toen naast hun sportpark een complex voor statushouders en starters verrees. Nieuwe leden! En zo ontstond onder andere het idee om de statushouders op te leiden tot clubscheidsrechters onder de naam 'Refugees Referees' - al klopt die naam natuurlijk niet helemaal. Het gaat om mensen die een officiële status hebben. De eerste twee hebben de cursus inmiddels afgerond. Een van hen is Roni Harani. Hij is pas 9 maanden in Nederland, maar zaterdag leidde Harani al weer zijn vijfde wedstrijd op de club."

Toen duidelijk werd dat naast het sportpark van Zeeburgia een wooncomplex voor statushouders en jonge starters zou verrijzen - Stek Oost - wachtte de club niet af, maar zocht contact met onder meer woningcorporatie Stadgenoot. Rijkschroeff: "We zijn een gemengde club waar iedereen elkaar ontmoet. De nieuwe bewoners kunnen natuurlijk bij ons voetballen, maar ze kunnen ook helpen in de kantine, in het onderhoud en … als scheidsrechter." Dat klonk Jan Willem Kluit als muziek in de oren. "Je hoopt dat de mensen worden opgenomen in de buurt. De voetbalclub is daar als geen ander geschikt voor. Het verenigingsleven is een van de peilers om je weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Eigenlijk zou je statushouders altijd moeten huisvesten in de buurt van een sportpark."- KNVB

Het vrijwilligerswerk draagt bij aan het integratieproces en zo doen zij sociale contacten op bij de vereniging

Projectleider

We spraken Wouter Westenberg, projectleider Sport voor Statushouders in Amsterdam Oost. Van het nieuwe wooncomplex Stek Oost is er een team op de been gebracht van statushouders en studenten. De studenten betalen gewoon contributie, de statushouders voeren hiervoor in de plaats vrijwilligerswerk uit, bijvoorbeeld als scheidsrechter. 'Binnenkort starten we weer met een nieuwe refugees referees opleiding met 2 á 3 jongens uit het Stek Oost voetbalteam. De andere statushouders hebben de voorkeur gegeven aan facilitaire hulp en de keeper die gaat keeperstraining geven aan kinderen. Komende maandag start hij. Het vrijwilligerswerk draagt uiteraard bij aan het integratieproces en zo doen zij sociale contacten op bij de vereniging.

Bron

Website KNVB, ons nieuwste boek 'Zoals verwacht loopt alles anders'

Dank voor je bijdrage, Wouter Westenberg! En Hinke: bedankt voor de tip!

Sabine Sterk
13-11-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden