zakelijk
Banner Podcast Filter

Omdenken Podcast

In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken? Elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering.

spotify apple podcasts

Meest recente aflevering

Apply for the English podcast

We're going to record the Omdenken podcast in English! The Flipthinking Podcast. And you could be our guest. So do you have a problem that you want to discuss with Berthold? Fill out this form or send your problem to contact@omdenken.nl. Or read more info here.

Zelf in gesprek met Berthold?

Dat kan! We staan altijd open voor nieuwe gasten. Zit jij met een probleem dat je wel eens in onze podcast zou willen bespreken? Vul dan dit formulier in. Mochten we vervolgens meer willen weten over jou of het probleem dat je graag met Berthold wilt bespreken, dan hoor je van ons. Dank je wel!

Hoe is het nu met..?

Ben je benieuwd hoe het na de opnames is gegaan met de gasten uit onze podcast? Dat doen we vanaf nu niet meer in podcastvorm, maar in blogvorm op onze 'Hoe is het nu met' pagina. Daar lees je alle updates van onze gasten.

Boekentips van Berthold

Meer lezen? Berthold noemt regelmatig boeken in de podcast die hem inspireerden. Op deze pagina vind je een lijst met al zijn favorieten.

Over de Omdenken Podcast

Berthold Gunster is de grondlegger van het Omdenken en gaat elke week met een gast in gesprek over zijn of haar probleem. Dat kan van alles zijn: faalangst, ongewenst single zijn, een gamende zoon, ontslag, keuzestress of het gevoel te kort te schieten als ouder. Samen onderzoeken ze op een lichte manier of ze het probleem kunnen laten verdwijnen.

Soms zul je jezelf herkennen, soms kun je er iets van leren en boven alles kun je meeleven met deze ontwapenende gesprekken. Oh en lachen natuurlijk, want uiteindelijk doen we allemaal maar wat. Luister nu mee via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify of RSS. Of scroll naar onder op deze pagina.

Matrix Creditcard Vierkant

De Omdenkmatrix

In de gesprekken in de podcast gebruikt Berthold de Omdenkmatrix. Zie hierboven. In deze matrix vind je vier manieren om met een probleem om te gaan. In ieder vakje gebeurt er iets anders met de feiten en jouw verwachtingen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons boek Zoals verwacht loopt alles anders, daarin wordt deze matrix en wat je er mee kan uitvoerig beschreven.

Banner Landingpage Podcast

Aflevering 164 - Partner met ADD

De vrouw van Freek (33) heeft ADD, een aandachtsstoornis. Ze heeft daardoor vaak moeite met plannen, op tijd komen en orde bewaren in huis. Freek wil haar graag helpen en neemt veel van haar over, maar soms wordt het hem te veel. Zo werkt hij full time, brengt elke dag hun zoontje naar de opvang en kookt elke avond. Dat vindt hij prima, maar als het aanrecht dan ontploft is als hij thuiskomt, loopt de frustratie hoog op. Wat moet hij hiermee?

✨ Special 8 - Zelfbeelden, boekentips en bloedeerlijke zelfreflectie van Berthold

Hallo lieve luisteraars, het is weer eens tijd voor een bonusaflevering met host Berthold en producer Diede. We blikken terug op de afgelopen tijd en kijken vooruit. Berthold reflecteert op alle gesprekken die hij gevoerd heeft en Diede leest (met iets te veel plezier) negatieve feedback voor van luisteraars. Verder gaan we uitgebreid in op de vraag: hoe ga je om met een negatief zelfbeeld? En deelt Berthold een gouden boekentip. De aflevering is trouwens sowieso doorspekt van tips, dus alleen al daarom de moeite waard om helemaal te luisteren.

Aflevering 163 - Ik ben niets waard voor mijn ouders

Margreet (52) heeft een moeilijke jeugd gehad met een emotioneel afwezige vader en een moeder met psychische problemen. Ze heeft het contact verbroken met haar moeder en daarop wilde haar vader geen contact meer met Margreet. Nu worstelt ze met de diepe gevoelens van verdriet en afwijzing. En het gemist van liefdevolle ouders. Hoe kan ze dit een plek geven?

Aflevering 162 - Mijn zus gelooft in complottheorieën

Agnes (52) heeft geen contact meer met haar oudste zus. Dat komt doordat hun denkbeelden totaal niet meer met elkaar stroken. Haar zus kan sinds een paar jaar over niets anders meer praten dan haar overtuigingen en daardoor bleven ze maar botsen met elkaar. Agnes vindt het wel heel erg dat ze geen contact meer hebben en vraagt zich af of ze het niet toch weer moet herstellen.

Aflevering 161 - Ik ben niet sociaal genoeg

Lotte (31) heeft haar hele leven al het gevoel dat ze niet in staat is om een 'normaal sociaal leven' op te bouwen. Ze is ook bang dat mensen haar daarop zullen betrappen. Daarom voelt ze elke keer weer een drang om te vluchten naar een nieuwe woonplaats. Verhuizen voelt als een bevrijding. Maar wat is eigenlijk een 'normaal sociaal leven'? En mist ze écht iets of is dat slechts een idee?

Aflevering 160 - Kwetsende schoonmoeder

Ingeborg (43) krijgt vaak kwetsende appjes van haar schoonmoeder. Ze krijgt verwijten en kritiek naar haar hoofd geslingerd en ze is daar vaak dagen van van slag. Ze heeft geprobeerd om het goed te doen voor haar schoonmoeder en ze heeft geprobeerd neutraal te blijven, maar er volgt altijd weer een moment van teleurstelling en escalatie. Ze zoekt een weg uit deze stressvolle dynamiek zonder het contact te verbreken. Hoe gaat ze hiermee om?

Aflevering 159 - Dwangmatigheid (OCD)

Harrie (61) heeft al jaren last van dwangmatige handelingen. Zijn auto moet exact in het midden van het parkeervak staan, hij moet meerdere keren checken of hij zijn pasjes mee heeft en moet meerdere keren checken of het huis op slot is. Hij vraagt zich af of het iets te maken heeft met zijn traumatische verleden. En of en hoe hij er vanaf kan komen.

Aflevering 158 - Zoon met problemen

Wendelmoet (50) heeft een zoon van 17 die al jaren geen onderwijs meer volgt door allerlei problemen. Ze hebben veel gesprekken met hulpverleners, maar dat gaat moeizaam. Ze doet ontzettend haar best voor hem, maar heeft het gevoel dat ze vastloopt. Ze wil daarom graag naar zichzelf kijken. Draagt ze bij aan het probleem? Heeft ze nog onverwerkte trauma's uit haar eigen jeugd? Projecteert ze dingen op hem?

Aflevering 157 - Mijn partner doet niks

De man van Michelle (34) is het tegenovergestelde van hoe zij is. Hij kan makkelijk achterover leunen, regelt weinig in huis en kan rustig een paar uur gamen elke dag. Ze vindt deze passieve houding lastig, vooral in de opvoeding van hun dochtertje. Hoe kan ze hiermee omgaan?

Aflevering 156 - ✨Milou Deelen✨ - Bang voor de dood

✨ De laatste 5 dagen van dit jaar hoor je elke dag een Bekende Nederlander in de Omdenken Podcast! Want ook zij hebben gewoon problemen. Net als jij en ik. Dus samen met de sterren harken en struikelen we het nieuwe jaar in 🥂🎆

Milou Deelen (28) heeft een alles overheersende angst voor de dood. Daarnaast heeft ze het gevoel dat het leven veel te snel gaat, de tijd glipt door haar vingers. Ze vindt het moeilijk om te genieten van het moment, omdat ze alleen maar bezig is met wat komen gaat. Hoe komt ze hier vanaf?

Aflevering 155 - ✨Bobbi Eden✨ - Ik verlies mezelf in hobby's

✨ De laatste 5 dagen van dit jaar hoor je elke dag een Bekende Nederlander in de Omdenken Podcast! Want ook zij hebben gewoon problemen. Net als jij en ik. Dus samen met de sterren harken en struikelen we het nieuwe jaar in 🥂🎆

Bobbi Eden (43) stort zich regelmatig in een nieuwe hobby, zoals tekenen, tuinieren of haken. Dat klinkt gezellig, maar naar eigen zeggen ‘slaat ze totaal door’. Het is maniakaal en obsessief. Ze kan er tot diep in de nacht mee bezig zijn, haar huis staat bomvol zooi en het is nooit goed genoeg. Want alles wat ze doet, moet ze perfect kunnen. Waar komt dit vandaan? Samen met Berthold ontdekt ze dieperliggende zelfbeelden en overtuigingen.


Aflevering 154 - ✨Tatum Dagelet✨ - Vind ik ooit nog een leuke man?

✨ De laatste 5 dagen van dit jaar hoor je elke dag een Bekende Nederlander in de Omdenken Podcast! Want ook zij hebben gewoon problemen. Net als jij en ik. Dus samen met de sterren harken en struikelen we het nieuwe jaar in 🥂🎆

Tatum Dagelet (48) heeft het gevoel dat ze uitgerangeerd is. Ze voelt zich minder aantrekkelijk en vraagt zich af of ze ooit nog een écht leuke vent zal vinden. In dit gesprek graaft ze diep met Berthold naar de negatieve zelfbeelden die onder deze angst liggen. Ze heeft het gevoel ‘mislukt’ te zijn. Lukt het om dit beeld los te laten?

Aflevering 153 - ✨Roos Schlikker✨ - Angst om dingen te verliezen

✨ De laatste 5 dagen van dit jaar hoor je elke dag een Bekende Nederlander in de Omdenken Podcast! Want ook zij hebben gewoon problemen. Net als jij en ik. Dus samen met de sterren harken en struikelen we het nieuwe jaar in 🥂🎆

Roos Schlikker (48) vindt het moeilijk dat dingen voorbij gaan. Haar kinderen groeien op, mooie momenten gaan voorbij, mensen veranderen en dierbaren overlijden. Ze weet dat dat nou eenmaal bij het leven hoort, maar toch voelt ze weerstand. Er is op de achtergrond altijd een licht melancholisch en verdrietig gevoel aanwezig. Waar komt dat vandaan? En kan ze met Berthold een manier vinden om er lichter mee om te gaan?

Aflevering 152 - ✨Hans Klok✨ - Ik kom altijd te laat

🎄 Vanaf vandaag hoor je 5 dagen achter elkaar een Bekende Nederlander in de Omdenken Podcast! Want ook zij hebben gewoon problemen. Net als jij en ik. Hopelijk geeft dat een beetje steun als je weer eens tegen je eigen gedoe aanloopt.

✨ Hans Klok is een notoire te laatkomer. En dan niet 5 minuten te laat, maar rustig een uur. Zoals voor de opname van deze podcast. Waarom gebeurt dat elke keer weer? En kan hij zijn patroon doorbreken? Of misschien wel een betere vraag: wíl hij dit patroon wel doorbreken? Een levendig en grappig gesprek vol mooie anekdotes en persoonlijke verhalen.

Aflevering 151 - Boos als ik kritiek krijg

Chris (59) kan ontzettend boos worden als mensen kritiek op hem hebben of denigrerend tegen hem doen. Dat kan een collega zijn die achter zijn rug om praat of zijn vriendin die zegt dat zijn overhemd niet matcht met zijn broek. In sommige gevallen wordt hij verbaal, in andere gevallen klapt hij dicht. Ook ervaart hij moeite met zeggen dat hij van zijn vriendin houdt. Samen met Berthold onderzoekt hij het verband tussen al deze situaties.

Aflevering 150 - Ongelukkig

Giel (36) heeft alles wat er nodig is om gelukkig te zijn, maar toch lukt het hem niet. Hij heeft veel trauma, verdriet en spanning meegemaakt, maar nu zit hij in een situatie waar hij eigenlijk gelukkig van zou moeten worden. Het lijkt wel alsof hij liever naar ongeluk neigt. Kan Berthold hem helpen dit om te denken of los te laten?

Aflevering 149 - Moeite met groepen

Miranda (52) voelt zich vaak alleen in een groep. Ze is extravert, niet verlegen en maakt makkelijk een praatje. Maar die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als ze zich in grotere groepen begeeft. Ze voelt zich dan een toeschouwer en raakt helemaal uitgeput en leeg van zo'n situatie. Teamuitjes en kerstdiners vindt ze een hel. Ze zou zo graag wél leuk en sociaal zijn in groepen. Kan Berthold haar helpen?

Aflevering 148 - Chronisch ziek

Casper (53) is volledig uitgevallen door een hersenschudding en chronische migraines. Hij kan zijn werk als revalidatiearts, auteur en podcastmaker niet meer uitvoeren zoals eerder. Hij kan dit maar moeilijk accepteren, want zijn passie en drive zijn onaangetast.

Aflevering 147 - Hekel aan blote voeten

Ellen haat blote voeten. Vooral tenen. Ze vindt het verschrikkelijk als mensen sandalen dragen of als haar pubers op blote voeten door het huis lopen. Natuurlijk kan ze niemand tegenhouden om dat te doen, dus wil ze in dit gesprek heel graag op zoek naar een manier om met haar aversie om te gaan.

Aflevering 146 - Overgewicht

Laura's (35) grootste wens in het leven is afvallen. Ze gaat niet meer naar het strand, niet meer carnavallen en ze koppelt al haar mislukkingen aan dik zijn. Ze snapt niet hoe het kan dat ze met zoveel doorzettingsvermogen, honderden diëten en therapieën nog steeds met dit probleem kampt.

Aflevering 145 - Verlatingsangst

Kaj (43) voelt zich enorm afhankelijk van complimenten, geruststelling en bevestiging. In zijn werk, bij vrienden, maar vooral bij zijn partner. Hij zou het liefst constant vragen naar geruststelling, maar dat vindt hij onaantrekkelijk van zichzelf. Hij stopt het daarom weg. Maar de angst en stress blijven daardoor wel steeds aanwezig. Hoe kan hij het cirkeltje doorbreken?

Aflevering 144 - Moeite met voor mezelf kiezen

Liz (38) is moeder van twee kinderen en heeft na haar scheiding weer een leuke relatie. Het enige probleem is dat ze compleet vergeten is hoe ze voor zichzelf moet leven. Ze is goed in dienstbaar en zich aanpassen aan iedereen, maar waar wordt zij nou eigenlijk gelukkig van? Hoe komt ze af van het gevoel iedereen te kort te doen als ze voor zichzelf kiest?

Aflevering 143 - Praten over rouw

De man van Anja (52) is drie jaar geleden overleden. Hij was de liefde van haar leven. Haar omgeving denkt dat het ze het leven inmiddels weer opgepakt heeft en dat het heel goed met haar gaat. In werkelijkheid voelt ze nog steeds intens verdriet, sluit ze zichzelf af en zou ze eigenlijk liever niet meer leven. Maar dit durft ze niet aan haar kinderen en vriendinnen te vertellen. Hoe gaat ze hiermee om?

Aflevering 142 - Wat als mensen mijn grenzen niet respecteren?

Lisan (32) vindt het vaak lastig om haar emoties te uiten en grenzen aan te geven naar mensen om zich heen. En dan vooral naar twee mannen die dichtbij haar staan. Soms durft ze het toch te doen, maar dan reageren zij boos, niet begripvol of negeren het gewoon. Ze kan hier vervolgens geen open en kwetsbaar gesprek met hen over voeren. Ze wil het zo graag goed hebben met deze personen, maar ze weet inmiddels niet meer hoe.

Aflevering 141 - Broer met hersenletsel

Jeroen (41) heeft een eeneiige tweelingbroer die op 21-jarige leeftijd een hersentumor heeft gehad. Sindsdien heeft zijn broer een leven vol beperkingen. Jeroen vindt het lastig dat zijn leven voorspoedig gaat en dat hij mooie dingen kan doen, terwijl zijn broer dat vaak niet kan. Hij voelt zich erg verantwoordelijk voor het leven en de zorg voor zijn broer, maar ervaart daarin ook veel frustraties.

Aflevering 140 - Zoon met weinig zelfvertrouwen

De zoon van Mariëlle (44) gaat volgend jaar naar de middelbare school, maar hij heeft erg weinig zelfvertrouwen. Mariëlle maakt zich zorgen om hem, maar weet niet wat ze kan doen om hem te helpen. Het gebrek aan zelfvertrouwen komt niet alleen tot uiting in school, maar ook in sport en andere hobby's. Ze probeert hem met bemoedigende woorden toe te spreken, maar dat lijkt niet te werken. Hoe kan ze hier anders mee omgaan?

De update van Mariëlle volgt later. Dit gesprek is namelijk een week voor deze uitzending opgenomen, dus het heeft nog even wat tijd nodig om te bezinken.

Aflevering 139 - Dochter met tics

De dochter van Petra (50) heeft sinds anderhalf jaar last van tics. Ondanks dat Petra weet dat het beter is om er niks van te zeggen, vindt ze het lastig om zich in te houden. Ze heeft het gevoel dat ze haar dochter niet kan accepteren zoals ze is en dat vindt ze vreselijk van zichzelf. Hoe kan ze daarmee omgaan?

Aflevering 138 - Ik ben te streng voor mijn kinderen

Willem (42) vindt zichzelf een 'controlfreak' en heeft daardoor moeite met de opvoeding van de kinderen. Hij vindt zichzelf te streng en moppert vaak op ze. Hij wil zo graag een betere en gezelligere vader zijn. Hij gaat met Berthold in gesprek om te kijken hoe hij meer kan loslaten en plezier hebben.

Aflevering 137 - Verschillende opvoedstijlen

Martine (40) en haar man verschillen vaak in de manier waarop ze met hun kinderen omgaan. Haar man is strenger, zij is zachter. Hij is strakker met regels, zij is toegeeflijker. Zij heeft meer geduld, maar raakt ook sneller overprikkeld. Dit alles leidt regelmatig tot discussies tussen Martine en haar man. Hoe kunnen ze hier beter mee omgaan?

Aflevering 136 - Ik kan geen afscheid nemen

Anneke (40) kan geen afscheid nemen. Niet van spullen, niet van mensen, zelfs niet van het einde van het jaar. Zijn de bloemen verwelkt? Dan heeft ze de grootste moeite met weggooien. Heeft ze een nieuwe puppy? Dan denkt ze nu al aan het moment dat hij er ooit niet meer is. Ook vindt ze het lastig dat haar moeder ouder wordt, want ooit zal ze afscheid moeten nemen. Alles wat met afscheid nemen te maken heeft, grijpt haar naar de keel. Is er een manier om het draaglijker te maken?

Aflevering 135 - Mijn man rookt

De vriend van Barbara (34) rookt filtersigaren. Al jaren hoopt ze dat hij zal stoppen, maar het gebeurt niet. Ze is vooral bang voor zijn gezondheid, al helemaal nu ze samen kinderen hebben. Ze hebben er regelmatig ruzie over, maar ze komen niet verder. Ze gaat met Berthold in gesprek om te onderzoeken waar haar frustratie precies vandaan komt en of ze zich meer kan neerleggen bij de situatie zoals die is.

Aflevering 134 - Wel of niet emigreren

Al vanaf jongs af aan voelt Mathilde (32) de behoefte om te emigreren. Ze vraagt zich alleen af of ze wel écht wil emigreren of dat ze probeert te vluchten van dingen in haar leven. Is dat waarom ze blijft twijfelen? Samen met Berthold gaat ze in deze aflevering op zoek naar het antwoord.

Aflevering 133 - Verslaafd

Jelmer (35) is verslaafd aan alcohol en drugs sinds hij 11 jaar oud is. Hij heeft meerdere keren geprobeerd af te kicken, maar tot nu toe zonder blijvend succes. De meeste zorginstanties en zorgverzekeraars zijn inmiddels wel klaar met hem. En hij zelf eigenlijk ook. Hoe kan hij ooit clean worden?

Aflevering 132 - Verschrikkelijke stiefvader

Eva (46) voelt een intense afkeer van haar stiefvader. Hij heeft terreur, angst en agressie in haar jeugd gebracht en toch blijft haar moeder bij hem. Ze wil hem het liefst nooit meer zien, maar ze wordt toch steeds weer geconfronteerd met hem op familiebijeenkomsten. Ze kan haar woede steeds minder beheersen. Hoe kan ze hiermee omgaan?

Aflevering 131 - Nooit goed genoeg

Michiel (38) is al 6 jaar non-stop bezig met zelfontwikkeling. Hij heeft zichzelf in die tijd omgetoverd van depressieve (drugs)verslaafde naar veel gelukkigere nuchtere man met een huis, vrouw en baby op komst. Toch blijft hij het gevoel houden dat hij nooit goed genoeg is en zorgt zijn drang tot zelfverbetering voor ontzettend veel onrust in zijn leven.

Aflevering 130 - Wel of geen kinderen?

Anne (34) gelooft dat ze diep van binnen kinderen zou willen, maar kan 1000 argumenten verzinnen waarom dat geen goed idee is. Ze blijft maar 'ja-maren' en 'wat-alsen' en ze piekert eindeloos over hoe zwaar het zou kunnen worden.

Aflevering 129 - Misbruikt

Let op: deze aflevering gaat over seksueel misbruik en kan dus heftig zijn.

Anna (22) is jarenlang misbruikt en emotioneel verwaarloosd. Twee jaar geleden heeft ze het eindelijk durven vertellen. Hoewel het fijn is dat ze er nu over kan praten, vraagt ze zich sterk af of ze ooit weer normaal in het leven kan staan en of er een moment komt dat ze zich weer 'heel' zal voelen. Samen met Berthold bespreekt ze op openhartige, serieuze en toch luchtige wijze dit zware thema.

Aflevering 128 - Ik koop te veel schoenen

Desiree (57) kan niet kan stoppen met het kopen van schoenen en daar schaamt ze zich voor. Naast dat het veel geld en tijd kost, voelt ze ook aan dat er nog een probleem onder zit. Samen met Berthold duikt ze de diepte in en komt ze erachter dat schoenen kopen eigenlijk een medicijn is voor onderliggende pijn.

Aflevering 127 - Ik schaam me voor mezelf

Marieke (31) heeft ruim 10 jaar een eetstoornis gehad, die een grote impact heeft gehad op haar leven. Ze is hier sinds 8 jaar van hersteld, maar toch blijft ze last hebben van een diepe schaamte voor haar lichaam en voor zichzelf als persoon. Ze wil hier graag met lichtheid en luchtigheid mee omgaan maar dat lukt niet, ze hoopt in dit gesprek met Berthold een stapje verder te komen.

Aflevering 126 - Ik pak mijn kansen niet

Hanne (43) heeft allerlei ideeën en ziet regelmatig kansen en mogelijkheden. Toch grijpt ze die bijna nooit aan. Ze blijft vaak te lang wachten of laat ze stilletjes aan zich voorbijgaan. En zo blijft alles bij het oude vertrouwde, terwijl ze best graag meer uitdaging, verantwoordelijkheid en nieuwe dingen zou willen. Samen met Berthold gaat ze in dit gesprek op zoek naar de onderliggende patronen.

En ben je benieuwd hoe het nu gaat met Hanne? Berthold belde haar 9 maanden later op en dat belletje hoor je aan het eind van de podcast. Blijf dus even luisteren :)

Aflevering 125 - Oordelen en grapjes over mijn afkomst

Quinty (21) heeft voorouders uit verschillende Aziatische landen. Mensen maken regelmatig opmerkingen over haar uiterlijk, zoals 'jij hebt spleetogen' of 'jij kunt vast goed saté maken'. Dat vindt ze heel vervelend, het geeft haar steeds het gevoel dat ze anders is en er niet bij hoort. Maar ze voelt zich ook een aansteller als ze er iets van zegt. Wat moet ze met dit soort opmerkingen en mensen?

Aflevering 124 - Klagen

Lianne (43) kan zich flink ergeren aan lawaaimakers, mensen die zich niet aan de regels houden, koud eten in een restaurant of een tafeltje op de tocht. Op die momenten gaat ze 'klagen' en dat vinden de mensen om haar heen nog weleens irritant. Ze voelt zich daardoor een zeikerd, ook al zijn haar ergernissen vaak terecht. Ze hoopt dat Berthold haar in dit gesprek kan helpen om haar irritaties 'gewoon' los te laten.

Aflevering 123 - Geldzorgen

Jelle (24) piekert constant over geld. Hij is bang om in armoede te leven of op straat te belanden. En dat is ook niet gek, want hij komt uit een arm gezin met veel geldproblemen. Toch is er nu geen direct aanleiding om zorgen te hebben. Hoe kan hij die angsten loslaten?

Aflevering 122 - Chronische migraine

Simone (54) heeft al 38 jaar toenemende migraine. Inmiddels heeft ze er 15 tot 20 dagen per maand last van en kan ze steeds minder goed functioneren in werk en privé. Toch blijft ze meer doen dan ze aankan en wil ze niet toegeven aan de impact die het heeft. Samen met Berthold onderzoekt ze in dit gesprek de weerstand die ze voelt en gaat ze op zoek naar een manier om beter met de migraine te kunnen leven.

Aflevering 121 - Liefdesverdriet

Maurice (25) komt maar niet over zijn verbroken relatie heen. Hij zit nog steeds vol boosheid en verdriet en kan het maar niet achter zich laten. Samen met Berthold onderzoekt hij of er manieren zijn om ermee om te gaan, of dat het toch gewoon een shit-punt-situatie is.

Aflevering 120 - Hekel aan Whatsapp

Bart (50) vindt whatsapp een ontzettend gebrekkige manier van communiceren. Er ontstaat regelmatig conflict door onduidelijkheden en verkeerde interpretaties. Het frustreert hem enorm en hij vraagt zich af wat hij eraan kan doen.

Aflevering 119 - Rouw

Yvonne (34) heeft haar vader en moeder verloren. Ze voelt zich dagelijks verdrietig en eenzaam in haar emoties. Ze zou zo graag weer meer willen focussen op leuke dingen en genieten van de kleine dingen in het leven, maar dat lukt niet. Samen met Berthold gaat ze in dit liefdevolle gesprek op zoek naar de plek die rouw inneemt in haar leven en het omarmen daarvan.

Aflevering 118 - Ik doe mijn fysio-oefeningen niet

Sophie (50) heeft al tien jaar rugklachten en gaat daarvoor om de zoveel tijd naar een fysiotherapeut. Ze krijgt dan oefeningen mee die ze de eerste paar dagen netjes elke dag doet. Maar al snel laat ze het versloffen en doet ze helemaal geen oefeningen niet meer. Terwijl ze wéét dat ze helpen. Waarom lukt het niet? En waarom voelt ze zoveel weerstand? Samen met Berthold gaat ze in dit gesprek op zoek naar haar blinde vlek.

Aflevering 117 - Bewijsdrang

Yannick (39) ervaart veel stress in zijn werk als strafrechtadvocaat. Hij wil alles zo goed mogelijk doen voor mensen en de wereld, geen fouten maken en voelt een sterke bewijsdrang. Hij vindt het lastig om met falen en verliezen om te gaan, niet alleen in werk maar ook privé. In dit gesprek ontrafelt hij samen met Berthold de onderliggende structuren in zichzelf in de hoop meer ontspanning te vinden.

Aflevering 116 - Leven oppakken na depressie

Aefke heeft een bipolaire stoornis. Daardoor heeft ze periodes van depressie en manie die soms wel een paar maanden kunnen duren. Tijdens zo'n depressie heeft ze nauwelijks contact met vrienden en familie en ze vindt het lastig om die contacten weer op te pakken als het dal voorbij is.

Aflevering 115 - Contact ouders verbreken

Op deze laatste dag van de familieweek hoor je Livia (34). Ze twijfelt of ze het contact met haar ouders wil verbreken of niet. Lange tijd speelden haar ouders nauwelijks een rol in haar leven, tot vorig jaar. Sinds de geboorte van haar kinderen eisen haar ouders namelijk hun plek op als opa en oma. Livia zit in een spagaat: ze wil enerzijds een goede dochter en moeder zijn, maar anderzijds zou ze het liefst geen contact meer hebben. Wat te doen?

Aflevering 114 - Kamer opruimen

Fraon (20) vraagt zich af of hij andere mensen kan laten omdenken. Hij heeft bijvoorbeeld wekelijks discussies met zijn moeder, omdat zij vindt dat hij zijn kamer niet opruimt. Hij vindt dat dat reuze meevalt en heeft het idee dat zijn moeder eigenlijk niet bezig is met die geordende kamer, maar met het gevoel een incompetente moeder te zijn. Hij probeert haar te laten inzien dat ze een competente moeder is, ook al heeft haar zoon een rommelige kamer. Die gesprekken lopen echter spaak. Hoe kan hij het anders aanpakken?

Aflevering 113 - Schoonzus

Familieweek: deze meivakantie hoor je elke dag een aflevering over het thema familie. Vandaag de beurt aan schoonfamilie.

De schoonzus van Linda heeft al jaren niet-erkende psychische problemen. Ze heeft daarnaast veel fysieke klachten en leeft als een kluizenaar. Linda maakt zich zorgen en wil graag helpen, maar haar schoonzus wijst dat af. Ondertussen heeft haar schoonzus wel een hoop verwachtingen en omgangseisen. Linda voelt zich niet vrij in het contact, maar wil het ook niet verbreken. Vooral omdat ze haar schoonmoeder niet met alle lasten wil laten zitten. Wat nu?

Aflevering 112 - Kiezen tussen twee culturen

Familieweek! Deze meivakantie plaatsen we elke weekdag een podcastaflevering binnen het thema familie.

Vandaag het aangrijpende verhaal van Frida (35). Ze heeft een Nederlandse moeder en Egyptische vader en haar ouders willen dat ze leeft volgens de regels van de Egyptische cultuur. Frida koos twee jaar geleden echter voor een vrijer leven met een carrière en een relatie met een man die geen Moslim is. Haar ouders verbraken daarop het contact. Ze vindt dat verschrikkelijk en blijft zich schuldig voelen, ook al is ze zo gelukkig met haar vrijgevochten leven. Samen met Berthold gaat ze op zoek naar een manier om met deze ingewikkelde gevoelens om te gaan.

Aflevering 111 - Dementerende moeder

Familieweek! Deze meivakantie plaatsen we elke weekdag een aflevering binnen het thema (schoon)familie.

Vandaag vertelt Martijn (45) over zijn moeder met Alzheimer. Hij gaat maandelijks een heel weekend naar haar toe om voor haar te zorgen. Hij vindt het belangrijk om er voor haar te zijn, maar als hij heel eerlijk is gaat hij er met tegenzin heen. Hij vindt dat ze veel aandacht vraagt en opdringerig kan zijn. Martijn voelt zich slecht over zijn tegenzin, want zijn moeder kan er immers ook niks aan doen dat ze Alzheimer heeft. Samen met Berthold onderzoekt hij in dit gesprek of er manieren zijn om het contact toch fijner te maken.

Aflevering 110 - Ik doe er niet toe

Erna (46) geeft sinds 18 jaar haar leven vorm als beeldend kunstenaar. Maar ze heeft niet het gevoel gezien te worden. En zoekt naar bevestiging dat ze ertoe doet. Ten diepste vraagt ze zich namelijk af waarom ze eigenlijk op deze wereld is. Voor wie doet het ertoe? Wat heeft het voor zin?

Aflevering 109 - Grenzen aangeven

Jolanda vindt het enorm lastig als ze iemand moet aanspreken op gedrag dat zij niet prettig vindt. Ook al voelt ze dat ze in haar recht staat (bijvoorbeeld als de buurman zonder overleg beveiligingscamera's aan haar huis ophangt), grenzen aangeven blijft moeilijk. Kan ze hier anders mee om leren gaan?

Aflevering 108 - Ik moet alles weten en kunnen

Baukje (30) moet van zichzelf alles weten en kunnen. Ze weet heus wel dat dat niet kan, maar toch streeft ze altijd naar meer. Ze meet zichzelf constant aan de mensen en is daardoor nooit tevreden over zichzelf. Ze vindt dat hartstikke vermoeiend en dus gaat ze in dit gesprek met Berthold op zoek naar de overtuigingen die hieraan ten grondslag liggen.

Aflevering 107 - Uitbehandeld

Sanne (24) is al jaren in behandeling voor een legio aan diagnoses, waaronder anorexia, ptss en depressie. Ze heeft voor haar gevoel alles geprobeerd en gelooft niet dat ze ooit nog helemaal zal herstellen. Een heftige aanname waar ze samen met Berthold graag naar wil kijken. Samen praten ze openhartig over de worstelingen en taboes rondom mentale gezondheid.

In dit gesprek worden thema's als suïcidaliteit en depressie besproken. Heb jij last van zelfmoordgedachten of maak je je zorgen om iemand? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) of 113.nl.


Aflevering 106 - Blozen

Lotte (35) wordt soms ineens rood. Op onverwachte momenten, bijvoorbeeld als ze iemand tegen komt op straat of als ze iets laat vallen. Maar het gebeurt soms ook buiten sociale situaties om. Ze heeft er geen enkele controle over en vindt het stom en onnodig.

Aflevering 105 - Nagelbijten

Robert Jan (19) bijt al jaren nagels. Hij vindt dat lelijk, vies en onnodig. Dus hij wil er ontzettend graag vanaf. Hij heeft al van alles geprobeerd en soms waren er periodes dat het even lukte, maar dan kwam de gewoonte altijd weer terug. Hij ziet wel een link met stress, maar kan zijn vinger niet op de zere plek leggen. Dit gesprek begint met een praktisch probleem, maar samen met Berthold ontdekt hij dat er toch diepere zelfbeeldlagen onder blijken te liggen.

Aflevering 104 - Ik zoek altijd iemand om op te klagen

Wijtske (48) heeft altijd iemand nodig om zich tegen af te zetten. Vaak is het langere tijd één collega waar ze zich enorm aan ergert en eindeloos over kan zeuren. Het is alsof ze zich daardoor beter kan voelen over zichzelf. Ze vindt dit geen leuke eigenschap van zichzelf en onderzoekt in dit gesprek met Berthold waar het vandaan komt en hoe ze het los kan laten.

Aflevering 103 - Eetbuien

Als Esther (39) stress ervaart of een fase heeft dat ze graag wil afvallen, heeft ze de neiging om in eetbuien te vervallen. Soms eet ze dan in een keer vijf twixen op. Ze schaamt zich en voelt zich schuldig en zwak. Ze vraagt zich af waarom ze dit toch blijft doen en hoe ze er ooit vanaf kan komen.

Aflevering 102 - Lastige schoonmoeder

Mirjam (29) heeft een moeizame band met haar schoonmoeder. Ze heeft het gevoel dat ze niks goed kan doen en dat er steeds over haar grenzen wordt gegaan. Elke keer als ze op een volwassen manier het gesprek aan gaat over wat ze niet fijn vindt, voelt haar schoonmoeder zich persoonlijk aangevallen en krijgt Mirjam het verwijt dat ze niet dankbaar is. Doet ze nou iets fout? Moet ze dit loslaten? Zit er een zelfbeeld in de weg?

Aflevering 101 - Ik kan geen nee zeggen

Karin (50) voelt zich vaak te bezwaard om nee te zeggen. Daardoor doet ze dingen die ze helemaal niet wil doen. Of zegt ze eerst ja en gaat vervolgens eindeloos twijfelen of ze het wel of niet moet afzeggen. Zo brengt ze haar volwassen dochter weg naar de metro terwijl ze geen tijd heeft, neemt ze weekenddiensten aan terwijl ze al te veel heeft gewerkt en neemt ze een vriendin van haar dochter in huis terwijl ze geen ruimte heeft.

🎉 Aflevering 100 - Te ongeduldig (live vanuit het theater!)

Feest! Deze 100e aflevering nemen we op in Theater Oudaen in Utrecht mét publiek. Berthold gaat live in gesprek met een podcastgast en het publiek mag naderhand vragen stellen.

Onze moedige gast die op het podium in gesprek durfde te gaan met Berthold is Patty (44). Haar probleem is dat ze te ongeduldig is. Ze wil dat alles NU gebeurt en heel precies. Ze vindt het lastig om dingen uit handen te geven of om dingen op z'n beloop te laten. Ze belt zelfs om 4 uur 's nachts met de klantenservice van haar telefoonabonnement als ze ziet dat er iets niet klopt op de rekening. Haar omgeving heeft ook moeite met haar ongeduld. Kan ze hier vanaf komen?

Aflevering 99 - Ik vind mezelf lui

Judith (27) heeft vaak grootse en creatieve plannen, maar voert ze vervolgens niet uit. Daarna heeft ze spijt dat ze het niet gedaan heeft, want het zijn wel dingen die ze graag wil doen. Zo vindt ze haar facepainthobby bijvoorbeeld fantastisch. Ze voelt zich vaak heel gemotiveerd om een nieuw kunstwerk te maken en maakt er een hele dag voor vrij, maar op het moment zelf gaat ze toch de hele dag Netflixen of gamen. Ze vindt zichzelf dan hartstikke lui. Wat zit hieronder?

Aflevering 98 - Machteloze situatie

Myrthe (47) woont in een huurhuis met enorm veel achterstallig onderhoud. De woningcorporatie doet weinig tot niks en heeft ook nog eens een dramatische klantenservice. Myrthe voelt zich compleet machteloos. Maar ze kan en wil niet verhuizen. Kan ze een manier vinden om minder woede te voelen en minder energie kwijt te zijn aan deze frustratie?

Aflevering 97 - Ik plan mijn leven te vol

Reinier (38) heeft zijn leven volgepropt met alles wat hij leuk vindt: hij is arts, presentator, bonuspapa, podcastmaker en heeft een overvloed aan hobby's en mensen die hij wil onderhouden. Eens in de zoveel tijd wordt het hem allemaal te veel en dan laat hij alle ballen in een keer vallen. Hij voelt dan even rust, maar ook al snel een leegte en zinloosheid. Vervolgens vlucht hij weer in zijn drukke leven en die cirkel blijft zich maar herhalen. Hoe doorbreekt hij die? Luister mee met dit levendige gesprek over presteren, prioriteiten stellen en de zin van het leven

Aflevering 96 - Erectiestoornis

Robin (34) heeft al tien jaar een erectiestoornis. Nu hij de liefde van zijn leven heeft gevonden, voelt hij nog meer frustratie dat hij haar voor zijn gevoel niet alles kan geven. Het frustreert hem enorm en het heeft flinke invloed op zijn eigenwaarde. Samen met Berthold verkent hij meerdere routes om met het probleem om te gaan: oplossen, waarnemen en loslaten.

Aflevering 95 - Kansen laten liggen

Anna (36) heeft de neiging om de rem erop te gooien. Uit angst om de controle te verliezen of overspoeld te raken, zegt ze snel nee tegen dingen die spannend of onvoorspelbaarheid zijn. Een presentatie geven bijvoorbeeld, of solliciteren naar een hogere functie. Terwijl ze dat eigenlijk wél zou willen. Hoewel... wil ze dat wel echt? Of alleen omdat ze vindt dat ze 'alles uit het leven moet halen wat erin zit'? Luister mee met deze interessante zoektocht naar de balans tussen een 'saai' en spannend leven.

Aflevering 94 - Bindingsangst (2)

Na aflevering 70 over bindingsangst mailde Sven (33) ons dat hij toch echt een nog groter bindingsangstprobleem heeft. Vier psychologen verde loopt hij nog steeds weg van dates als het te serieus wordt. Hij begrijpt nog steeds niet precies waarom en is de wanhoop nabij, want hij wil ontzettend graag een relatie. In dit gesprek komen Berthold en Sven al snel beknellende gedachten en oorzaken tegen. Zou het genoeg zijn om Sven van zijn jarenlange struggle te bevrijden?

Aflevering 93 - Ik wil afvallen maar het lukt niet

Voor Christine (41) is haar gewicht al zeker 30 jaar een thema. Ze heeft
altijd het gevoel te dik te zijn. Maar elke keer als ze probeert af te
vallen, wil ze juist alles eten wat los en vast zit. Daarnaast vindt ze
het vervelend dat eten überhaupt zo'n obsessie is. Ze zou zo graag
gewoon een gezonde relatie met eten willen hebben. In dit gesprek komen
Berthold en Christine erachter dat er veel meer diepere lagen onder het
zelfbeeld 'te dik' liggen, zoals het gevoel niet leuk te zijn en er niet
bij te horen.

Aflevering 92 - Opzien tegen sociale activiteiten

Martijn (28) heeft vaak niet zo'n zin om naar sociale activiteiten te
gaan, zoals feestjes, verjaardagen of een nieuwe opleiding. Het gaat
vooral om sociale situaties met groepen mensen of wanneer hij de mensen
niet (goed) kent. Hij voelt een oplopende weerstand en spanning naarmate
het moment dichterbij komt. Waarom heeft hij dat toch? En hoe kan hij
daarmee omgaan? Al snel komt hij samen met Berthold tot een bevrijdend
inzicht dat hem veel opluchting geeft

Aflevering 91 - Traumatische jeugd

Willeke (60) heeft een zware jeugd gehad met huiselijk geweld. Hoewel ze nu zelf een liefdevol gezin met kinderen en een partner heeft, ervaart ze nog steeds veel angsten en durft ze niet voor zichzelf op te komen. Samen met Berthold gaat ze op zoek naar de negatieve overtuigingen die hieronder liggen en proberen ze die samen te verlichten.

Aflevering 90 - Altijd aardig gevonden willen worden

Nienke (44) wil het liefst altijd aardig gevonden worden door iedereen. Ze wil niemand teleurstellen en maakt het anderen graag naar de zin. Daardoor vindt ze het lastig om grenzen aan te geven en doet ze dingen voor anderen ten koste van zichzelf. Zo voelt ze zich bijvoorbeeld te bezwaard om vrij te nemen of de schilder af te zeggen. Samen met Berthold gaat ze op zoek naar de bevrijding uit dit patroon.

Aflevering 89 - Ik word afgeremd

Dian (27) heeft de pabo gedaan en doet nu een opleiding tot schoolleider. Ze vindt het fantastisch en ziet zichzelf helemaal werken als directeur van een school. Maar mensen in haar omgeving blijven dingen zeggen als "doe nou rustig aan, ga eerst maar eens ervaring opdoen, ben je niet te jong?". Dat maakt haar boos en het lukt maar niet om het naast zich neer te leggen. Hebben ze dan toch gelijk? Is ze te ambitieus?

✨ Special 7 - Negatieve zelfbeelden: hoe herken je ze en hoe ga je ermee om?

In de Omdenken Podcast blijken onder veel problemen uiteindelijk hardnekkige negatieve zelfbeelden te liggen. Veel podcastgasten vinden zichzelf diep van binnen dom, egoïstisch, lui, waardeloos en nog veel meer verschrikkelijke woorden.

Waar komt dat door? En hoe kom je erachter wat jouw pijnwoord is? En hoe ga je daar vervolgens mee om? In deze speciale editie van de Omdenken Podcast bespreken we stap voor stap hoe je daar antwoord op krijgt.

Aflevering 88 - Ongelukkig in mijn werk

Bart (38) is al sinds de start van zijn carrière niet blij met zijn werk. Hij heeft meerdere banen geprobeerd, maar hij zit nooit op zijn plek. Hij blijft zoeken omdat hij het gevoel heeft dat zijn leven weggegooid is als hij geen werk heeft dat er toe doet of waar hij blij van wordt. En nu hij vader is, wil hij ook nog graag iets doen waar zijn zoontje later trots op kan zijn. Samen met Berthold zoekt hij een weg uit deze frustrerende zoektocht.

Aflevering 87 - Het ouderschap beklemt me

Ellen (34) is sinds 3 jaar moeder. Ze houdt zielsveel van haar dochtertje, maar het ouderschap voelt soms ook benauwend, kwetsbaar en zwaar. En ze vindt het regelmatig gewoon doodsaai, als ze voor de zoveelste keer hetzelfde boekje leest of dezelfde speeltuin ziet. Ze voelt zich soms gevangen in het leven als moeder. Is dat normaal om te voelen? Wat moet je met die tegenstrijdige emoties?

Aflevering 86 - Keuzes maken

Bart (26) kan niet kiezen. Waar moet hij gaan wonen? Waar wil hij werken? Moet hij wel of niet naar dat feestje gaan? Wel of niet met deze podcast mee doen? Hij wil altijd de beste keuze maken, want hij wil het maximale uit het leven halen, geen tijd verspillen en ook nog een goed mens zijn. Hoe komt hij los van het eindeloze wikken en wegen?

✨ Special 6 - De belangrijkste tips voor een goed gesprek

Ben jij coach? Voer je veel gesprekken op werk? Of hou je gewoon van een goed gesprek? In deze special van de Omdenken Podcast bespreken we wat volgens ons de belangrijkste ingrediënten zijn voor betekenisvolle gespreksvoering.

Aflevering 85 - Partner vinden

Maria (55) is nu 7 jaar vrijgezel. Hoewel ze geniet van het leven dat ze nu heeft, voelt ze de afgelopen jaren een groeiende behoefte aan een vaste partner. Tot nu toe is haar zoektocht echter weinig succesvol en dat vindt ze frustrerend. Ligt het nou aan haar? Heeft ze te hoge eisen? Pech? Samen met Berthold gaat ze op zoek naar antwoorden.

Aflevering 84 - Ik kan niet klussen

Martijn (45) moet regelmatig klusjes in huis doen, zoals een lamp ophangen. Daar is hij alleen niet echt handig in en daarom blijft hij het eindeloos uitstellen. Dat geeft een slecht gevoel. Niet alleen omdat het huis niet af komt, maar vooral omdat hij vindt dat hij 'gewoon zou moeten kunnen klussen'. Samen met Berthold gaat hij op zoek naar de diepere lagen onder dit ogenschijnlijk oppervlakkige probleem.

✨ Special 5 - Hoe pas je omdenken zelf toe?

Leuk dat omdenken... maar je kunt toch niet alles met luchtigheid bekijken? Wat moet je met wereldproblemen zoals de klimaatcrisis? En wat doe je aan eindeloos piekeren? Allemaal hartstikke terechte vragen die jullie instuurden. Magische oplossingen zijn er natuurlijk niet, maar we denken met liefde met jullie mee.

Aflevering 83 - Te veel leuke ideeën

Lot (30) heeft veel dromen en ideeën. Hij wil ze allemaal uitvoeren en het liefst zo perfect mogelijk. Dat blijkt in praktijk vrij onhaalbaar en dat vindt hij moeilijk te accepteren. Daardoor gaat hij soms zo lang door dat zijn eigen tank helemaal leeg raakt. Tot burn-outs en paniekaanvallen aan toe. Met een ontwapenende lichtheid ontleden Berthold en Lot het probleem en denken ze het om!

Aflevering 82 - Moeder met psychische problemen

De moeder van Annemarie (32) heeft psychische problemen en is vaak instabiel en onvoorspelbaar. Zo instabiel dat Annemarie haar kind en hond eigenlijk niet bij haar moeder durft achter te laten. Ze blijft hopen dat haar moeder verandert en dat ze een liefdevolle en stabiele band met haar kan hebben. Dat lijkt echter ijdele hoop, dus zoekt ze een nieuwe manier om de problemen met haar moeder te kunnen accepteren.

✨ Special 4 - Waar het leven nou eigenlijk over gaat

We hebben het over Berthold's coachingsstijl, zijn inspiratiebronnen en over de zin van het leven. Spoiler: die is er niet. In elk geval niet in zo'n grootse, allesomvattende vorm. En je hoeft ook geen levensplan of passie te hebben. Zo, dat scheelt weer. Kun je vanaf nu gewoon lekker gaan leven.

Aflevering 81 - Verbroken vriendschap

Annie (57) had sinds haar twaalfde een hartsvriendin. Tot er in 2008 iets gebeurde waardoor de vriendschap plots stopte. Annie heeft pogingen gedaan de vriendschap te herstellen, maar dat is niet gelukt. Nu komen ze elkaar nog regelmatig tegen op feestjes en dat vindt Annie erg spanningsvol en ongemakkelijk. Hoe gaat ze hiermee om? Hoe kan ze die gevoelens loslaten?

✨ Special 3 - Over de dood, labels en niet kunnen koken

We praten over de indrukwekkendste afleveringen en we beantwoorden jullie ingestuurde vragen! Zenden we alles uit? Luistert Berthold zijn eigen podcast weleens terug? Wat vindt hij de lastigste gesprekken?

Volgende keer praten we over zingeving en ons allergiewoord ‘passie’. Heb jij zelf ook een vraag? Of feedback? Of wil je dat we een bepaald onderwerp bespreken? Stuur een mailtje naar diede@omdenken.nl.

Aflevering 80 - Ik schaam me voor mijn beroep

Max (30) werkt al 7 jaar als schilder. Hij geniet zelf enorm van het werken met zijn handen en in de buitenlucht. Toch kan hij het niet van zich afschudden dat er voor zijn gevoel door veel mensen wordt neergekeken op zijn beroep en op zijn MBO opleiding. Daarom praat hij er niet snel over en blijft hij het gevoel houden dat hij 'door moet groeien' naar ander werk. Kan hij die overtuigingen loslaten?

✨ Special 2 - Wat maakt een gesprek goed?

Over vragen stellen, een echte connectie maken en de zenuwen van Berthold. En er komt zelfs een stukje theorie voorbij over de Omdenken Matrix. Maar we hebben het ook gewoon over B&B vol liefde, want dat is eigenlijk waar we het liefst onze mensenkennis vandaan halen ;-).

Volgende week praten we verder over de indrukwekkendste gesprekken en de mooiste inzichten. Heb jij nou ook een vraag over de podcast? Of feedback voor ons? Mail Diede dan op diede@omdenken.nl.

Aflevering 79 - Introvert of extravert

Diana (33) wil graag extravert en sociaal zijn. Ze vindt dat ze er vaker op uit moet trekken en er meer voor andere mensen moet zijn. Maar eigenlijk geniet ze vaak veel meer van alleen zijn en haar eigen plan trekken. Ze ervaart daardoor steeds een strijd tussen wie ze wil zijn en wie ze daadwerkelijk is. Hoe komt ze daar vanaf?

✨ Special 1 - Achter de schermen van de Omdenken Podcast

Altijd al willen weten hoe Berthold en zijn team deze podcast maken? Hoe we aan onze gasten komen? Of er veel geknipt wordt? Berthold Gunster (host) en Diede Wieman (producer) vertellen je in dit gezellig chaotische gesprek alles over het maakproces van de podcast. Een podcast over de podcast dus. Lekker meta. En hier blijft het niet bij, want volgende week duiken we verder de diepte in en praten we over hoe je nou een goed gesprek voert, of er weleens kritiek is op de podcast en of Berthold het nog steeds spannend vindt om deze gesprekken te voeren.

Heb jij zelf ook een vraag? Of feedback? Of wil je dat we een bepaald onderwerp bespreken? Stuur een mailtje naar contact@omdenken.nl

Aflevering 78 - Onzichtbare rouw

Karin (42) heeft twee gezonde kinderen, maar haar wens om een derde kindje te krijgen ging niet in vervulling. Ze krijgt vaak reacties zoals 'gelukkig heb je al 2 gezonde kinderen', waardoor ze het gevoel heeft dat de pijn en de rouw er niet mogen zijn. Hoe kan ze het verdriet een plek geven?

Aflevering 77 - Erbij horen

Feline (32) is vaak bang er niet bij te horen. Ze is bang dat mensen haar stom, irritant of niet leuk vinden. En daarom doet ze extra haar best om leuk, geïnteresseerd en behulpzaam te zijn. Maar dat lijkt vaak juist een tegengesteld effect te hebben. Mensen nemen juist meer afstand of sluiten haar voor haar gevoel zelfs buiten. Wat gebeurt er nou precies in die dynamiek? En wat kan ze eraan veranderen?

Aflevering 76 - Ik koop te veel

Tessa (54) krijgt haar huis niet meer opgeruimd. Ze blijft maar spullen kopen en gooit nauwelijks iets weg. Dingen kopen maakt haar blij, maar tegelijkertijd voelt ze ook schaamte. Schaamte voor haar gedrag en voor de enorme bergen spullen in haar huis. Daarom nodigt ze liever geen mensen meer uit bij haar thuis. Ze ziet wel in dat dit koopgedrag waarschijnlijk een manier is om met emoties om te gaan, maar het lukt haar niet om er iets aan te veranderen. Samen met Berthold gaat ze in dit gesprek op zoek naar de dieperliggende lagen én de mogelijke bevrijding uit dit patroon.

Aflevering 75 - Te veel voor anderen doen

Maarten (40) helpt graag andere mensen en doet er alles aan om het iedereen naar de zin te maken. Zijn werknemers, vrienden en familie kunnen allemaal op hem rekenen als er iets is. Maar zijn enthousiasme en behulpzaamheid zorgen er ook wel voor dat hij constant over zijn eigen grenzen gaat. Hij is nu twee burnouts verder en blijft maar in die valkuil stappen. Samen met Berthold onderzoekt hij wat erachter zit en hoe hij dit patroon kan doorbreken.

Aflevering 74 - Blij zijn met kleine dingen

Sara (17) vindt dat ze alles altijd beter, meer en groter moet doen. Een betere studie, meer vriendinnen, politiek actiever zijn, verdere reizen maken en bij alle feestjes zijn... Het is nooit goed genoeg. Terwijl ze zo graag gewoon blij zou willen zijn met hoe het nu is. En met de kleine dingen. Waarom moet het altijd maar groter? Een bijzonder ontwapenend, filosofisch en grappig gesprek over de essentie van het leven en het Omdenken gedachtengoed.

Aflevering 73 - Bang om ziek te worden

Fanny (35) is ex-kankerpatiënt. Gelukkig is ze nu helemaal beter, maar ze blijft angstig dat het weer terugkomt én dat het dan haar eigen schuld is. Zo is ze bijvoorbeeld bang dat ze ziek zal worden als ze niet gezond genoeg eet, te druk is of te weinig dankbaar is geweest. Rationeel weet ze wel dat het niet zo zwart-wit is, maar toch blijft ze op die manier obsessief met haar gezondheid bezig en dat zit haar dagelijks leven in de weg.

Aflevering 72 - Mijn man praat te hard

Soms blijken er achter ogenschijnlijk 'kleine' problemen grote diepere lagen te liggen. Zo ook bij het probleem van Marieke (49). Haar man werkt sinds corona elke dag thuis en 70% van de tijd is hij aan het bellen. Nou ja, bellen... 'schreeuwbellen' noemt de rest van het gezin het ook wel. Haar man weet wel dat hij dat doet, maar in verhitte telefoongesprekken vergeet hij dat weer. Marieke vindt dat ze zich niet mag ergeren, 'want hij heeft het al zwaar genoeg', maar dat gebeurt natuurlijk toch.

Aflevering 71 - Te druk: hoe voorkom ik een (volgende) burn-out?

Loes (30) heeft bergen energie, vindt van alles leuk en houdt van mensen. Ze leeft volgens het credo 'alles of niets'. Want dingen half doen is zonde. Maar daardoor is haar agenda vaak overvol én heeft ze inmiddels zelfs meerdere burn-outs gehad. Samen met Berthold gaat ze in dit gesprek op zoek naar meer balans.

Aflevering 70 - Bindingsangst

Henk (37) komt genoeg leuke vrouwen tegen in zijn leven en toch lukt het maar niet om zich te binden. Hij heeft behoefte aan een relatie, maar iets houdt hem tegen. Is het bindingsangst? Of toch iets anders?

Aflevering 69 - Omgaan met kritiek

Jessica (35) doet er alles aan om kritiek te voorkomen, want kritiek krijgen voelt voor haar als falen. Zelfs de kleinste opmerkingen blijven hardnekkig lang hangen. Het maakt niet uit wie het zegt. Daarom wil ze alles zo perfect mogelijk doen en dat is natuurlijk doodvermoeiend. Kan ze met Berthold een manier vinden om hier relaxter mee om te gaan?

Aflevering 68 - Geldzorgen

Natasja (47) maakt zich zorgen over de toekomst. En dan vooral over haar financiële situatie. Hoewel ze heus wel weet dat ze niet ineens op straat zou belanden, kan ze toch niet stoppen met piekeren. Zijn haar geldzorgen terecht? En kan ze die niet gewoon oplossen?

Aflevering 67 - Omgaan met onbeschofte mensen

Deze aflevering is op verzoek van onze podcastgast verwijderd vanwege persoonlijke redenen.

Aflevering 66 - Non-binair: mijn ouders accepteren mij niet

We trappen af met een bijzonder gesprek. Robin (20) is non-binair en identificeert zich dus niet als man en ook niet als vrouw. Robins ouders zeggen dat te accepteren, maar toch voelt dat in geen enkel opzicht zo. Ze weigeren bijvoorbeeld 'Robin' te zeggen en blijven diens oude naam gebruiken.

Aflevering 65 - Ik gun mezelf geen rust

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Ilona (40). Ze kan nooit eens lekker op de bank hangen met een boek of een serie. Dat is namelijk niet nuttig. Zelfs als haar to-do-lijstjes leeg zijn en ze écht de tijd maakt om te ontspannen, blijft ze onrustig. Hoe kan ze ooit die rust vinden?

Aflevering 64 - Bang voor de dood

Sinds het overlijden van haar oma en haar paard, is Tineke (28) zich heel bewust van de eindigheid van het leven. En daar is ze doodsbang voor. En dan vooral om in haar eentje dood te gaan. Lukt het om samen met Berthold anders te kijken naar deze angstgedachtes?

Aflevering 63 - Uitstelgedrag

Thomas (27) stelt dingen vaak uit tot het laatste moment. Vooral in zijn studie. Daardoor zit hij regelmatig tot 3 uur 's nachts aan een deadline te werken en dat geeft behoorlijk wat stress. Waarom doet hij dat toch? Waarom kan hij niet gewoon presteren zonder druk en deadlines? Hoe kan hij ooit losbreken van dit patroon?

Aflevering 62 - Door na de dood van partner

De man van Elise (44) overleed zeven jaar geleden totaal onverwacht tijdens een triatlon. Ze bleef achter met drie jonge zoons. Na jaren van doorzetten en het leven weer op de rit krijgen, verlangt ze er nu naar om een nieuwe bladzijde om te slaan. Dat blijkt emotioneel moeilijker dan ze hoopte. Ze vindt van zichzelf dat ze te veel blijft hangen in het leven dat ze hadden als compleet gezin. Zo voelt ze weerstand om de auto te verkopen of om te verhuizen, omdat er zoveel herinneringen aan vastzitten. Samen met Berthold wil ze kijken hoe ze toch die nieuwe koers kan gaan varen.

Aflevering 61 - Hardrijders in de straat

In Charlottes buurt is de maximumsnelheid 30 km/uur. Daar trekken veel mensen zich echter weinig van aan. Zelfs buurtbewoners rijden te hard. Charlotte vindt het gevaarlijk en vooral heel asociaal. Ze heeft al meerdere dingen geprobeerd om het op te lossen, maar niks helpt. En haar frustratie wordt ondertussen alleen maar groter. Kan ze daar iets aan doen?

Aflevering 60 - Zwanger worden lukt maar niet

Marlijn (27) en haar vriend willen al 2 jaar kinderen, maar het lukt niet. Een enorm frustrerende situatie die veel stress en onzekerheid geeft. Ook krijgen steeds meer mensen om Marlijn heen wél kinderen en ze vindt het moeilijk om blij voor hen te zijn. Daardoor vindt ze zichzelf een 'jaloers en vervelend mens' worden.

Samen met Berthold onderzoekt ze de verwachtingen en oordelen die ze over zichzelf heeft en kijken ze of er ondanks alle heftige emoties toch ergens een gevoel van bevrijding of ontspanning kan ontstaan.

Aflevering 59 - Altijd discussies

Bob (35) heeft een kritische houding en een sterke mening. Dat leidt vaak tot discussies en komt de relaties met collega's, vrienden en zijn vrouw niet altijd ten goede. Hij geeft zich namelijk niet graag gewonnen en kan kritiek soms vrij tactloos uiten. Waarom doet hij dit toch? En kan hij ervoor zorgen dat relaties niet op spanning komen te staan?

Aflevering 58 - Partner ziet altijd beren op de weg

Hanne (42) doet dingen graag op intuïtie en al improviserend ziet ze wel waar het schip strandt. Haar vriend is daarentegen graag tot in de puntjes voorbereid en laat niets aan het toeval over. Hij voorziet snel problemen en die is hij graag voor. Ze liggen hierin zo ver uit elkaar dat het regelmatig tot ruzies leidt. Hoe kunnen ze daarmee omgaan?

Aflevering 57 - Te laat naar bed

Louise (48) gaat structureel rond een uur of 02:00 naar bed. En dat terwijl de wekker om 07:00 gaat om haar dochter naar school te brengen. Dat leidt tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar eerder slapen lukt maar niet. Het is trouwens niet omdat ze moeite heeft met inslapen, maar ze is gewoon nog bezig met van alles en nog wat. Valt dit probleem op te lossen? Of om te denken?

Aflevering 55 - Gedoe met mijn moeder

Sabrina (39) en haar moeder houden van elkaar, maar toch loopt hun relatie soms stroef. Haar moeder heeft vaak heftige meningen en emoties. Sabrina is een stuk genuanceerder. Ze begrijpen elkaar daardoor niet en dat botst.

Aflevering 54 - Ik kan mijn ex niet loslaten

Het lukt de 29-jarige Chris maar niet om zijn ex uit zijn hoofd te zetten, ook al is het al 3 jaar uit. Hij is nog steeds heel verdrietig en boos om hoe het is uit gegaan. Vooral omdat hij toen aan het begin stond van zijn transitie van vrouw naar man. En dat was een grote worsteling. Hoe kan hij zijn ex loslaten? Of zelfs vergeven?

Bonusaflevering

In deze aflevering blikken we traditiegetrouw terug op het afgelopen seizoen. De afleveringen maakten ontzettend veel los bij jullie en we ontvingen meer mailtjes en reacties dan ooit tevoren. Dus jullie zijn vast ook heel benieuwd hoe het nu met de gasten is. Zou er echt iets veranderd zijn na de gesprekken? Negen podcastgasten laten ons in deze aflevering weten hoe het nu met ze is.

Luister de bonusaflevering hier:

Aflevering 53 - Kind uit vorige relatie

In deze laatste aflevering van seizoen 5 gaat Naisha (29) in gesprek met Berthold. Ze is nu 5 jaar samen met haar vriend en ze hebben samen een zoon. Haar vriend heeft echter ook een dochter uit een vorige relatie. Elke zondag gaat hij naar zijn dochter toe. Dat bezoek vindt altijd plaats bij zijn ex thuis. Want zo wil zijn ex dat. Naisha heeft daar grote moeite mee.

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 52 - Te hard werken

Maurits werkt met veel plezier en passie als zelfstandig therapeut. Hij vindt het belangrijk om altijd klaar te staan voor zijn cliënten en daardoor werkt hij vaak volle en lange dagen. Hij dreigt daar zelf alleen wel aan onderdoor te gaan. En zijn gezin is er ook niet altijd blij mee. Waarom blijft hij dan toch zo hard werken?

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Meeluisteren kan via:

Aflevering 51 - Te weinig goede vrienden

Wie bel je op als je goed nieuws wilt delen? Wie steunt jou als je je rot voelt? Lisa (51) heeft wel wat kennissen en collega's, maar niemand die ze op zulke momenten zou bellen. Dat vindt ze jammer. En het maakt haar onzeker. Kan ik het niet? Of ben ik niet leuk genoeg?

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Luister aflevering 51 hier

Aflevering 50 - Troep in huis

Donald heeft een vrouw en drie zoons en die maken samen behoorlijk wat rotzooi thuis. Donald stoort zich daar mateloos aan en dat levert dagelijks irritaties op. Hij kan niet ontspannen voordat het hele huis opgeruimd is. En dat gaat dan weer ten koste van de quality time met zijn familie. Kan hij hier iets aan veranderen?

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 49 - Dochter met een beperking

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Manon. Zij heeft een 13-jarige dochter met een verstandelijke beperking. Haar dochter heeft constant zorg nodig en dat gaat vaak gepaard met veel weerstand. Vanuit haar dochter, maar ook van de maatschappij. Als Manon heel eerlijk is, geniet ze niet van het moederschap. En ze voelt zich behoorlijk eenzaam in haar strijd. Waarom kan ze niet 'gewoon' die liefdevolle moeder zijn die haar dochter verdient?

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 48 - Moeite met autoriteit

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met John. Hij is al twee keer gedwongen van baan gewisseld vanwege meningsverschillen met het management. Hij heeft grote moeite met 'gewoon doen wat hem wordt opgedragen'. Vooral als hij dingen moet doen die in zijn ogen onrechtvaardig zijn. Ligt het nou aan hem? Hoe kan hij dit voorkomen?

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 47 - Ik vind mezelf een domme sukkel

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Karim. Hij heeft een goede baan en leuke vrienden, maar hij heeft het gevoel dat hij elk moment door de mand kan vallen. Eigenlijk vindt hij zichzelf best wel dom en een sukkel. Het is een kwestie van tijd voor zijn vrienden en collega's dat ook doorhebben... wat moet hij doen?

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 46 - Niets bereikt

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Eva. Zij is de afgelopen 24 jaar bijna continu depressief geweest. Soms ging het wat beter, vaak ging het een stuk minder. Inmiddels is ze 52 en kan ze zeggen dat ze op dit moment niet meer depressief is. Maar nu ervaart ze enorm veel druk om alsnog iets van haar leven te maken. Ze heeft immers nog niets bereikt, dus dat moet allemaal nu nog gebeuren…

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 45 - Faalangst op het werk

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Imme. Zij haalde altijd veel plezier uit het maken van foto's. Maar dat was voordat ze ervoor betaald kreeg. Nu heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt en heeft ze opdrachtgevers en klanten en die verwachten natuurlijk kwaliteit. Kan ze dat wel? Ze is bang om slecht werk te leveren, want dan zal iedereen zien dat ze eigenlijk maar een amateuristische fotograaf is.

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 44 - Ik kan geen geld uitgeven

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Marieke. Ze heeft enorm veel moeite met geld uitgeven. Ze heeft geld en hoeft echt niet zuinig te zijn. Maar toch loopt ze liever drie kwartier dan € 1,80 te betalen voor de bus. Ze ziet zelf ook wel in dat dit niet heel handig is en ze heeft er last van. Maar hoe doorbreek je dit patroon? In het gesprek met Berthold blijkt al snel dat er een ander probleem achter zit. En daar zit weer een ander probleem achter. En daar nog eentje achter… een hele zoektocht met een verrassend eindpunt. Luister zelf maar.

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 43 - Waar leef ik voor?

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Jaap. Na een rotjaar met een scheiding en een onvrijwillige wisseling van baan, weet hij niet meer zo goed waarvoor hij het allemaal nog doet. Hij heeft het idee dat hij na 63 jaar op deze wereld eigenlijk overbodig is geworden en er niet meer toe doet voor de mensen om hem heen...

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 42 - Te laat reageren op appjes

Daar zijn we weer! Eindelijk terug met een nieuw seizoen van de Omdenken Podcast. Vanaf nu verschijnt er weer iedere maandagochtend een vers gesprek in je podcast-app.

We beginnen met Naomi. Zij heeft er moeite mee dat zo’n groot deel van het contact met vrienden tegenwoordig via WhatsApp gaat. Soms reageert ze niet meteen op een appje en dan wordt het een steeds groter ding en voor je het weet ben je maanden verder en durf je echt niks meer van je te laten horen...

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Bonusaflevering seizoen 4 - Hoe is het nu met ze?

Hoe zou het nu met de mensen uit seizoen 4 van de podcast gaan? Hebben ze iets aan het gesprek met Berthold gehad? Is er ook iets veranderd? Wij waren net zo benieuwd als jullie. Dus hebben we een aantal deelnemers opnieuw gesproken. Hun reacties hoor je in deze bonusaflevering. Heb je de afleveringen nog niet geluisterd? Dat is wel handig om eerst te doen, anders snap je niks van deze aflevering.

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 41 - Te hoge verwachtingen

Berthold gaat in deze aflevering in gesprek met Marit. Zij heeft last van haar eigen te hoge verwachtingen. Ze verwacht veel van haarzelf maar ook van het leven in het algemeen. We zeggen bij Omdenken niet voor niets: “Een te hoge verwachting is niets anders dan een toekomstige teleurstelling.” Maar hoe ga je om met die teleurstelling? En wat wil ze aan zichzelf bewijzen?

Luisteren kan hieronder of direct via jouw lievelings-app.

Aflevering 40 - Je werk niet goed doen

Marijke werkt al 12 jaar als kinderpsycholoog in de jeugdhulpverlening maar toch lukt het haar niet altijd om de kinderen en de gezinnen waar ze mee werkt te helpen. Dat frustreert haar en zorgt er soms voor dat ze de moed verliest. In het gesprek met Berthold onderzoeken ze samen wat er schuil gaat achter die frustratie. Is het perfectionisme? Of toch iets anders?

Luisteren kan via Spotify of klik hier door naar je lievelings-app.

Aflevering 39 - Bang om fouten te maken

Sanne schuift in deze aflevering bij Berthold aan omdat ze bang is om fouten te maken. Vooral als ze alleen is, heeft ze het gevoel dat iedereen naar haar kijkt en denkt dat ze maar een beetje aan prutsen is. Ze schaamt zich op voorhand al voor dingen die nog niet eens gebeurd zijn. Zonde, vindt ze zelf ook. Maar hoe komt ze hier vanaf?

Luisteren kan via Spotify of klik hier door naar je lievelings-app.

Aflevering 38 - Eindeloze lijst taken

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Femke. Zij kan zich slecht ontspannen. Zit ze ‘s avonds na een dag werken en voor haar zoontjes zorgen eindelijk op de bank, ziet ze overal om zich heen taken om aandacht schreeuwen. Stoffige plinten, ongelakte tafels en schimmelige kitranden. Samen met Berthold komt ze erachter dat dit probleem een veelkoppig monster is dat bestreden moet worden met alle vier de vakken van de Omdenkmatrix tegelijkertijd.

Luisteren kan via Spotify of klik hier door naar je lievelings-app.

Aflevering 37 - Zoon wast handen niet

Deze aflevering gaat over Maaike en het probleem dat ze heeft met haar 23 jarige zoon. Hij wast z’n handen namelijk niet. Dit lijkt op het eerste gezicht wellicht een onzinnig probleem, maar dit zijn volgens ons nou juist de meest interessante problemen. Want er zit altijd meer achter dan je denkt. Of zoals we hier bij Omdenken ook graag zeggen: mensen struikelen niet over bergen, maar over molshopen.

Luisteren kan via Spotify of klik hier door naar je lievelings-app.

Aflevering 36 - Op verkeerde mannen vallen

In deze aflevering van onze podcast is het woord aan Ellen. Ze vindt van zichzelf dat ze steeds de verkeerde keuzes maakt. En dan vooral op het gebied van mannen. Hoe doorbreek je zo’n patroon? En wat zijn dan goede keuzes? Want van een man die liefdevol boterhammen met hagelslag voor haar smeerde, werd ze ook gillend gek...

Luisteren kan via Spotify of klik hier door naar je lievelings-app.

Aflevering 35 - Omgaan met complimenten

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Michel. Hij vindt het lastig om met complimenten om te gaan. Ze geven hem in eerste instantie een goed gevoel, maar vervolgens eigenlijk alleen maar stress. Berthold probeert er achter te komen wat er precies in het hoofd van Michel gebeurt als hij een compliment krijgt. En ze hebben het om één of andere reden steeds over goudvissen verzamelen...

Luisteren kan via Spotify of klik hier door naar je lievelings-app.

Aflevering 34 - Werk geeft geen voldoening

We starten seizoen 4 met Leonie. Zij geeft les op een middelbare school, maar haalt eigenlijk helemaal geen voldoening uit haar werk. Wat nu? Zomaar ontslag nemen? En wat wil ze dan wel? Want je moet wel íets doen. Toch?

Luister via Spotify, de video hieronder of klik hier door naar je lievelings-app.

Bonusaflevering seizoen 3 - Hoe is het nu met ze?

Ook na seizoen 3 waren jullie nieuwsgierig naar hoe het nu met de mensen uit de podcast gaat. Hadden ze iets aan het advies van Berthold? Hebben ze er iets mee gedaan? Hoe is het nu? Daarom hebben een aantal deelnemers ons laten weten hoe het nu met ze gaat en hoe ze het gesprek met Berthold ervaren hebben. Die reacties hoor je in deze bonusaflevering. Heb je de afleveringen nog niet beluisterd? Doe dat eerst, anders begrijp je er helemaal niets van. Hier vind je de podcast op Spotify, hier klik je makkelijk door naar andere platformen. Of bekijk het YouTube-filmpje hieronder

Berthold te gast in een andere podcast

Kun je ons nou niet missen? Berthold was laatst te gast in deze podcast, waarin hij meer vertelt over ons boek en theatershow 'Zoals verwacht loopt alles anders'. Veel luisterplezier en tot snel!

DE KERSTSPECIAL

Wat een gezelligheid, de 🎄KERSTSPECIAL 🎄staat nu online! Het derde seizoen zit er alweer op en daarom waren we benieuwd naar jullie, onze luisteraars. We vroegen jullie om via onze hotline een berichtje in te spreken en ons te vertellen aan welke aflevering je het meest hebt gehad. Welk inzicht leverde jou dat op en wat heb je er mee gedaan? Dat hebben jullie in groten getale gedaan. In deze kerstspecial laten we een aantal van die audioberichten aan jullie horen en hebben we uiteraard Berthold gevraagd naar zijn overwegingen. Hier kun je luisteren.

Hopelijk hebben jullie het een beetje leuk de komende weken. En anders kun je altijd de Kerst Bullshit Bingo die we vorig jaar maakten gebruiken...

Namens het hele team van Omdenken: heel fijne feestdagen en een geweldig nieuwjaar! Want Berthold maakt deze podcast natuurlijk niet alleen. De redactie van deze podcast bestaat uit Nelleke Poorthuis, Sabine Sterk en Annemargreet Dwarshuis. Guido Hoogeboom is verantwoordelijk voor de montage en de podcast is een idee van Jochem Gunster, die ook vaak de techniek heeft verzorgd. Namens ons allemaal bedankt voor het luisteren. In het nieuwe jaar komen we terug met seizoen 4. Dat begint natuurlijk weer met een bonusaflevering, waarin we je vertellen hoe het nu gaat met de mensen die je hebt ontmoet in seizoen 3. Maar eerst kerstvakantie. Tot snel!

Ik kan het heel goed leuk hebben met mijn vader, we kunnen het heel goed leuk hebben met elkaar, maar zodra er een punt van discussie ontstaat, lijkt er echt een oorlog te ontstaan.
Max

Aflevering 33 - Vader-zoon relatie

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Max. Hij worstelt met de relatie met zijn vader. Ze kunnen het goed met elkaar vinden, maar soms botsen ze ook heel erg. In het gesprek ga ik met Max op zoek wat er achter die botsingen zit en hoe hij daar mee om zou kunnen gaan.

Luister via Spotify, via het YouTube-linkje hieronder of klik hier door naar je lievelingsapp.

"Je leeft niet, tenzij je allemaal dingen meemaakt. Is dat geen absurde constructie?” “Ja, dat is echt… slaat helemaal nergens op."
Berthold & Maxime

Aflevering 32 - Bang om iets te missen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Maxime. Zij heeft last van FOMO: fear of missing out. Ze wil alles meemaken en duizend levens tegelijk leven. Maar ja, dat is natuurlijk onmogelijk...

Luister via Spotify, via het YouTube-linkje hieronder of klik hier door naar je lievelingsapp.

"Acht keer in de week trainen? Is een soort baan eigenlijk dus.” “Dat wil ik het nog net niet noemen."
Tessa & Berthold

Aflevering 31 - Topsport en blessures

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Tessa. Ze speelt handbal op een heel hoog niveau en is daardoor regelmatig geblesseerd. Het lukt haar niet om op een goede manier met die blessures om te gaan. Samen onderzoeken we of ze de frustratie over haar blessure ook ergens voor kan gebruiken. Of ze het om zou kunnen denken.

Je bent 39, nog 30, 40, 50 jaar dan ben je dood. Je gaat toch niet je hele leven bezig zijn met hoe je overkomt?
Berthold

Aflevering 30 - Bang voor e-mail

In de podcastaflevering 30 gaat Berthold in gesprek met Leonie. Zij is bang voor e-mails. Ze durft ze niet te openen en laat ze dus maar ongelezen in haar mailbox staan. Geen handige strategie, want ooit moet je ze natuurlijk lezen en erger nog: beantwoorden. Ik probeer met haar te achterhalen waar deze angst vandaan komt en hoe ze er mee om kan gaan. Luister hier op Youtube, op Spotify of klik hier door naar je favoriete podcast-app

Maar omdat het de schoondochter van een vriendin van een vriendin is, durf ik weer geen nee te zeggen.
Linda

Aflevering 29 - Geven en nemen als zzp'er

Deze keer gaat Berthold in gesprek met Linda. Zij is als zzp’er enorm loyaal naar haar klanten. Maar soms té loyaal. De balans tussen geven en nemen is dan verstoord en op dit moment belemmert dat haar in het zetten van de volgende stap voor haar bedrijf. Zie je geen video? Klik dan hier. Liever via een app luisteren? Hier klik je makkelijk door.

Aflevering 28 - Ik ben een sukkel

LET OP! Deze podcast is opgenomen in een skilift op Utrecht Centraal. Het geluid is dus een beetje anders. Luister je toch mee naar het gesprek dat Berthold had met Tom? Als er bij Tom kleine dingen mis gaan zit hij daar zo erg mee, dat het zijn hele dag verpest. Het wordt dan alsnog een gigantisch probleem. Daar zou hij wel vanaf willen. Luister aflevering 28 in je favoriete podcast-app of hier.

Meer over de skilift

Aflevering 27 - Zwalkende carrière

Stephanies carrière loopt niet zoals ze het voor zich had gezien. Ze is op dit moment bezig met haar derde fulltime baan sinds haar afstuderen. Helaas, dit is ook niet wat ze wil. Maar wat dan wel? Hoe krijgt ze haar zwalkende carrière weer op de rit? Luister aflevering 27 in je favoriete podcast-app of hier.

Het probleem is dat ik heel veel ideeën heb, maar het lukt me niet om door te zetten en iets af te maken.

Aflevering 26 - Dingen afmaken

In de derde aflevering van seizoen drie gaat Berthold in gesprek met Peter. Hij stroomt over van de ideeën. De één nog beter dan de ander. Maar hij vindt het lastig om door te zetten en iets af te maken. We proberen er samen achter te komen wat hem tegenhoudt.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 26 van de Omdenken Podcast hier.

Het is een aardig persoon maar als het op werk aankomt, begint bij mij de frustratie steeds meer te groeien...

Aflevering 25 - Ontslag nemen?

In weer een gloednieuwe aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Jennifer. Ze is al een tijdje niet tevreden over haar baan en dan met name over haar manager. Ze twijfelt over ontslag nemen en weet niet zo goed wat ze moet doen.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 25 van de Omdenken Podcast hier.

Je belandt samen in een soort structuur en de vraag is dan, hoe kan je dat doorbreken?

Aflevering 24 - Gamende zoon

Dit is de eerste aflevering van alweer het derde seizoen van onze podcast. Jullie blijven in groten getale luisteren dus blijven wij uiteraard de podcast maken. We beginnen met een heel speciale aflevering. Op het moment dat deze aflevering verschijnt, 7 oktober 2019, begint namelijk de Week van de Opvoeding. Deze week staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij met deze aflevering over een opvoedkundig probleem. Berthold gaat namelijk in gesprek met Charlotte die zich zorgen maakt over hoeveel haar 12-jarige zoon gamet.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 24 van de Omdenken Podcast hier.

Bonusaflevering seizoen 2 - Hoe gaat het nu met ze?

We gaan een nieuw seizoen van de Omdenken Podcast maken! Maar voor het zover is hebben we, net als vorig jaar, een bonusaflevering voor jullie. Daarin gaan we, à la Ik Vertrek, even luisteren hoe het nu is met de mensen die in seizoen 2 een gesprek hadden met Berthold. Hoe vonden ze het gesprek? Hebben ze er iets aan gehad? En hoe gaat het nu met het probleem waar ze toen mee worstelden?

We spraken een aantal mensen en laten hier hun updates horen. Heb je de afleveringen zelf nog niet geluisterd? Dan moet je dat echt eerst doen. Anders snap je echt niets van wat je hier allemaal gaat horen.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 24 van de Omdenken Podcast hier.

Bevrijd je van het ogenschijnlijke prettige, maar uiteindelijk frustrerende romantische ideaal van hoe je leven zou moeten zijn.

Aflevering 23 - Een man op de bank

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Joyce. Ze is inmiddels drie jaar vrijgezel en druk aan het daten, maar dat was tot nu toe nog niet heel succesvol. Ze mist toch die man op de bank...

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 23 van de Omdenken Podcast hier.

Dat saai dan toch spannend kan zijn hè?

Aflevering 22 - Uitdaging in je werk

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Rob. Hij was op zoek naar uitdaging in zijn werk. Dat is gelukt. Te goed zelfs, want hij ervaart nu veel stress en onzekerheid over het werk dat hij levert.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 22 van de Omdenken Podcast hier.

Zij hebben mij van jongs af aan als anders bestempeld...

Aflevering 21 - Lastige familie

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Lia. Zij worstelt met haar lastige familie en de druk die ze voelt van haar moeder en zus.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 21 van de Omdenken Podcast hier.

Ik wil het wel heel graag, stiekem vind ik het juist heel leuk en is dit juist wie ik wel zou willen zijn...

Aflevering 20 - Spreekangst

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Iris. Zij heeft al vanaf de middelbare school last van spreekangst. Spreken in het openbaar is voor haar echt een hel en daar zou ze wel vanaf willen.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 20 van de Omdenken Podcast hier.

Oh, wat cool eigenlijk dat ik het niet weet, want dan is alles dus mogelijk.

Aflevering 19 - Ik weet niet wat ik wil

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Babette. Zij kwam er na 5,5 jaar geneeskunde studeren achter dat ze helemaal geen arts wil worden. Maar wat wil ze dan wel?

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 19 van de Omdenken Podcast hier.

Je kunt jezelf enorm goed voor de gek houden.

Aflevering 18 - Perfecte vader zijn

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Steven. Hij is bang dat hij de dingen waar hij zelf mee zit, bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, doorgeeft aan zijn zoontjes. Kun je dat als ouder überhaupt voorkomen? Of is het al te laat?

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 18 van de Omdenken Podcast hier.

Ik laat niet makkelijk mensen toe in mijn hart.

Aflevering 17 - Blij kunnen zijn

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marieke. Ze heeft in haar leven al heel wat klappen gehad en daardoor lukt het haar niet meer om echt blij te zijn. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 17 van de Omdenken Podcast.

Mijn gezin is niet de Punica-oase die ik zou willen...

Aflevering 16 - Samengesteld gezin

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marleen. Zij heeft een samengesteld gezin met drie pubers en dat loopt niet altijd zoals zij zou willen. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 16 van de Omdenken Podcast.

Ik hoor mijn moeder nu zeggen: maak de dingen eens af!

Aflevering 15 - Boeken uitlezen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Paul. Het lukt hem maar niet om een boek uit te lezen. Klinkt als een simpel probleem, maar daar blijkt meer achter te zitten. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 15 van de Omdenken Podcast.

Is het eigenlijk wel een probleem dat ik niet kan kiezen?

Aflevering 14 - Moeite met kiezen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Mariëlle die het ontzettend lastig vindt om keuzes te maken. Ze vond het zelfs lastig om een probleem voor de podcast te kiezen... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 14 van de Omdenken Podcast.

Eigenlijk heb ik dus eerder last van andermans verwachtingen dan die van mezelf.

Aflevering 13 - Grote groepen

We zijn terug van weggeweest! In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat Berthold in gesprek met Sanne, die moeite heeft met grote groepen. Ze voelt zich dan snel gepest. Meestal onterecht zo blijkt... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 13 van de Omdenken Podcast.

In deze aflevering hoor je van acht deelnemers hoe zij het gesprek met Berthold ervaren hebben.

Bonusaflevering - Hoe is het nu met ze?

Na het grote succes van seizoen 1 kregen we heel vaak de vraag: hoe is het nu met ze? Wat vonden de deelnemers van het gesprek? Hadden ze iets aan het advies van Berthold? Daarom hebben we aan alle deelnemers gevraagd om ons te laten weten hoe het nu met ze gaat en hoe ze het gesprek met Berthold ervaren hebben. Acht mensen waren zo lief om voor ons een boodschap in te spreken dus die ga je horen in deze bonusaflevering. Heb je de rest van de afleveringen nog niet geluisterd? Ga dat dan eerst doen! Anders begrijp je er echt helemaal niets van. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister de bonusaflevering van de Omdenken Podcast.

Ik wil graag minder afhankelijk zijn van anderen, ik denk dat daar de kern zit.

Aflevering 11 - Mijn leven is een rommeltje

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Paul, die zegt dat zijn leven op dit moment een rommeltje is. Bijna alles is op dit moment onzeker en onduidelijk... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 11 van de Omdenken Podcast.

Ik hoor bij de mensen die nooit op tijd naar huis gaan en in het weekend doorwerken.

Aflevering 10 - Wees eens gedreven!

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marjolijn, die er op haar werk tegenaan loopt dat niet al haar collega's zo gedreven zijn als zij. Dit verschil levert spanningen op en daar wil ze graag mee om leren gaan. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 10 van de Omdenken Podcast.

Ik kom uit een Italiaans gezin waarin eten het belangrijkste op de wereld is, maar ik kan niet koken!

Aflevering 9 - Ik kan niet koken

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Anna-Maria, die zegt dat zij niet kan koken. Dat klinkt als een futiel probleem, maar tijdens het gesprek komen we erachter dat ze dankzij haar gebrekkige kookkunsten een hele rits aan problemen heeft. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 9 van de Omdenken Podcast.

Ik betaal voor iets dat ik niet krijg en krijg dus geen waar voor mijn geld.

Aflevering 8 - Drukte in de trein

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Karen, die zich kapot ergert aan drukte in de trein. Ze reist iedere dag van huis naar werk en weer terug en het is regelmatig zo druk dat ze niet meer mee kan of hutjemutje moet staan. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 8 van de Omdenken Podcast.

Op het moment dat ik denk: ik bind me aan iemand... dan krijg ik het gevoel dat ik stik!

Aflevering 7 - Ongewenst single

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Xander, die op dit moment single is, maar daar graag verandering in wil brengen. Hoewel hij een aantal serieuze relaties heeft gehad, is het hem nog niet gelukt om een maatje te vinden. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 7 van de Omdenken Podcast.

Ik heb een operatie gehad die eigenlijk 6 uur zou duren, maar die duurde 20 uur...

Aflevering 6 - Zeeën van tijd

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Esther, die vertelt dat ze zeeën van tijd heeft en dat als een probleem ziet. Ze heeft een heftige operatie achter de rug en is nu 100% afgekeurd. Toch kan ze niet zonder schuldgevoel genieten van haar vrije tijd. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 6 van de Omdenken Podcast.

Ik wil ons niet zien als losers...

Aflevering 5 - Verwachtingen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Eva-Linde, die vooral heel veel verwachtingen heeft van anderen. Niemand voldoet aan haar eisen. Haar broertje niet, haar klasgenoten niet, haar vrienden niet. Ze wordt er zelf ook helemaal gek van. Maar ligt dat aan hen? Of aan haar... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 5 van de Omdenken Podcast.

Het is me nog steeds niet duidelijk wat nou de reden is dat ik ontslagen ben...

Aflevering 4 - Ontslagen?

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Bert, die heel wat meegemaakt heeft met zijn werkgever. Zijn vrouw is ontslagen en zelf ligt hij al maanden met zijn werkgever in de clinch. Wat nu? Hoe pak je zo'n ingewikkeld conflict aan? Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 4 van de Omdenken Podcast.

Dan sta ik daar straks op de begrafenis van mijn moeder... Wat ga ik dan zeggen?

Aflevering 3 - Emotionele chantage

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Margreet, over de problematische relatie die zij heeft met haar moeder. Hoe ga je om met lastig gedrag van anderen? En dan vooral van mensen die nou eenmaal in je leven voorkomen zoals je moeder. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 3 van de Omdenken Podcast.

Als ik het iemand anders zie doen en het gaat hem makkelijk af, denk ik: dat gaat mij nooit lukken...

Aflevering 2 - Jezelf verkopen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Tim, die het heel lastig vindt om zichzelf te verkopen. Hoe schrijf je nou een goede motivatiebrief? Het solliciteren lukt hem tot nu toe nog niet zo goed. Ligt dat aan die brief? Of speelt er nog wat anders bij Tim? Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 2 van de Omdenken Podcast.

Dat is wat ik wil, daarom zit ik hier: ik wil daar mee stoppen!

Aflevering 1 - Gedoe omarmen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Karin, die het moeilijk heeft met het lastige gedrag van haar dochter. Ze lijkt haar dochter maar niet te begrijpen, hoe hard ze haar best ook doet. En wellicht zit daar nou juist wel het probleem. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 1 van de Omdenken Podcast.