Omdenken Podcast

Het derde seizoen van de Omdenken Podcast is van start! Jullie blijven in groten getale luisteren dus blijven wij uiteraard de podcast maken. Ben je ook benieuwd? Luister dan nu naar de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Alle oude afleveringen zijn nog beschikbaar, dus als je nieuw bent staat er een heleboel leuks voor je klaar.

Huh? Wat is een podcast?

Een podcast is niets meer dan iets met alleen geluid dat je kunt beluisteren op een moment dat het jou uitkomt. Netflix, maar dan voor audio zeg maar. Het woord is een mix van het Engelse woord voor uitzenden, broadcasten, en de iPod van Apple die het ooit als eerste mogelijk maakte om geluidsbestanden overal mee naar toe te nemen.

Hoe kan ik luisteren?

Er zijn verschillende manieren om naar de Omdenken Podcast te luisteren. Hier op deze website verschijnen ze allemaal. Scroll naar onderen en klik door naar de aflevering die jij wilt horen.

Heb je een iPhone? Ga dan naar de App Store en download de app Podcasts. Klik onderin op ‘Zoek’, zoek op ‘Omdenken', klik op ons logo en vervolgens op de paarse abonneerknop. Iedere nieuwe aflevering verschijnt nu automatisch in deze app. Je komt er ook via deze link.

Heb je een Android telefoon? Ga dan naar de Google Play Store en download de Google Podcasts app. Zoek op 'Omdenken', klik op ons logo en vervolgens op de abonneerknop. Ook dan kun je iedere nieuwe aflevering in deze app beluisteren. Je komt er ook via deze link.

Heb je Spotify? Ideaal! Zoek in de Spotify app op 'Omdenken' en je vindt onze podcast. Of klik hier.

We uploaden het audiobestand ook elke week op Youtube. Er is niet veel spannends te bekijken, maar je kunt er wel makkelijk luisteren.

Liever via RSS? Kan ook!

Kom je er niet uit? Mail ons en we helpen je!

De Omdenkmatrix

In de gesprekken in de podcast gebruikt Berthold de Omdenkmatrix. Zie hierboven. In deze matrix vind je vier manieren om met een probleem om te gaan. In ieder vakje gebeurt er iets anders met de feiten en jouw verwachtingen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons boek Zoals verwacht loopt alles anders, daarin wordt deze matrix en wat je er mee kan uitvoerig beschreven.

Het probleem is dat ik heel veel ideeën heb, maar het lukt me niet om door te zetten en iets af te maken.

Aflevering 26 - Dingen afmaken

De derde aflevering van seizoen drie gaat Berthold in gesprek met Peter. Hij stroomt over van de ideeën. De één nog beter dan de ander. Maar hij vindt het lastig om door te zetten en iets af te maken. We proberen er samen achter te komen wat hem tegenhoudt.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 26 van de Omdenken Podcast hier.

Het is een aardig persoon maar als het op werk aankomt, begint bij mij de frustratie steeds meer te groeien...

Aflevering 25 - Ontslag nemen?

In weer een gloednieuwe aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Jennifer. Ze is al een tijdje niet tevreden over haar baan en dan met name over haar manager. Ze twijfelt over ontslag nemen en weet niet zo goed wat ze moet doen.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 25 van de Omdenken Podcast hier.

Je belandt samen in een soort structuur en de vraag is dan, hoe kan je dat doorbreken?

Aflevering 24 - Gamende zoon

Dit is de eerste aflevering van alweer het derde seizoen van onze podcast. Jullie blijven in groten getale luisteren dus blijven wij uiteraard de podcast maken. We beginnen met een heel speciale aflevering. Op het moment dat deze aflevering verschijnt, 7 oktober 2019, begint namelijk de Week van de Opvoeding. Deze week staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij met deze aflevering over een opvoedkundig probleem. Berthold gaat namelijk in gesprek met Charlotte die zich zorgen maakt over hoeveel haar 12-jarige zoon gamet.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 24 van de Omdenken Podcast hier.

Bonusaflevering seizoen 2 - Hoe gaat het nu met ze?

We gaan een nieuw seizoen van de Omdenken Podcast maken! Maar voor het zover is hebben we, net als vorig jaar, een bonusaflevering voor jullie. Daarin gaan we, à la Ik Vertrek, even luisteren hoe het nu is met de mensen die in seizoen 2 een gesprek hadden met Berthold. Hoe vonden ze het gesprek? Hebben ze er iets aan gehad? En hoe gaat het nu met het probleem waar ze toen mee worstelden?

We spraken een aantal mensen en laten hier hun updates horen. Heb je de afleveringen zelf nog niet geluisterd? Dan moet je dat echt eerst doen. Anders snap je echt niets van wat je hier allemaal gaat horen.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 24 van de Omdenken Podcast hier.

Bevrijd je van het ogenschijnlijke prettige, maar uiteindelijk frustrerende romantische ideaal van hoe je leven zou moeten zijn.

Aflevering 23 - Een man op de bank

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Joyce. Ze is inmiddels drie jaar vrijgezel en druk aan het daten, maar dat was tot nu toe nog niet heel succesvol. Ze mist toch die man op de bank...

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 23 van de Omdenken Podcast hier.

Dat saai dan toch spannend kan zijn hè?

Aflevering 22 - Uitdaging in je werk

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Rob. Hij was op zoek naar uitdaging in zijn werk. Dat is gelukt. Te goed zelfs, want hij ervaart nu veel stress en onzekerheid over het werk dat hij levert.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 22 van de Omdenken Podcast hier.

Zij hebben mij van jongs af aan als anders bestempeld...

Aflevering 21 - Lastige familie

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Lia. Zij worstelt met haar lastige familie en de druk die ze voelt van haar moeder en zus.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 21 van de Omdenken Podcast hier.

Ik wil het wel heel graag, stiekem vind ik het juist heel leuk en is dit juist wie ik wel zou willen zijn...

Aflevering 20 - Spreekangst

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Iris. Zij heeft al vanaf de middelbare school last van spreekangst. Spreken in het openbaar is voor haar echt een hel en daar zou ze wel vanaf willen.

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 20 van de Omdenken Podcast hier.

Oh, wat cool eigenlijk dat ik het niet weet, want dan is alles dus mogelijk.

Aflevering 19 - Ik weet niet wat ik wil

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Babette. Zij kwam er na 5,5 jaar geneeskunde studeren achter dat ze helemaal geen arts wil worden. Maar wat wil ze dan wel?

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 19 van de Omdenken Podcast hier.

Je kunt jezelf enorm goed voor de gek houden.

Aflevering 18 - Perfecte vader zijn

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Steven. Hij is bang dat hij de dingen waar hij zelf mee zit, bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, doorgeeft aan zijn zoontjes. Kun je dat als ouder überhaupt voorkomen? Of is het al te laat?

Zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon of luister aflevering 18 van de Omdenken Podcast hier.

Ik laat niet makkelijk mensen toe in mijn hart.

Aflevering 17 - Blij kunnen zijn

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marieke. Ze heeft in haar leven al heel wat klappen gehad en daardoor lukt het haar niet meer om echt blij te zijn. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 17 van de Omdenken Podcast.

Mijn gezin is niet de Punica-oase die ik zou willen...

Aflevering 16 - Samengesteld gezin

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marleen. Zij heeft een samengesteld gezin met drie pubers en dat loopt niet altijd zoals zij zou willen. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 16 van de Omdenken Podcast.

Ik hoor mijn moeder nu zeggen: maak de dingen eens af!

Aflevering 15 - Boeken uitlezen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Paul. Het lukt hem maar niet om een boek uit te lezen. Klinkt als een simpel probleem, maar daar blijkt meer achter te zitten. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 15 van de Omdenken Podcast.

Is het eigenlijk wel een probleem dat ik niet kan kiezen?

Aflevering 14 - Moeite met kiezen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Mariëlle die het ontzettend lastig vindt om keuzes te maken. Ze vond het zelfs lastig om een probleem voor de podcast te kiezen... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 14 van de Omdenken Podcast.

Eigenlijk heb ik dus eerder last van andermans verwachtingen dan die van mezelf.

Aflevering 13 - Grote groepen

We zijn terug van weggeweest! In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat Berthold in gesprek met Sanne, die moeite heeft met grote groepen. Ze voelt zich dan snel gepest. Meestal onterecht zo blijkt... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 13 van de Omdenken Podcast.

In deze aflevering hoor je van acht deelnemers hoe zij het gesprek met Berthold ervaren hebben.

Bonusaflevering - Hoe is het nu met ze?

Na het grote succes van seizoen 1 kregen we heel vaak de vraag: hoe is het nu met ze? Wat vonden de deelnemers van het gesprek? Hadden ze iets aan het advies van Berthold? Daarom hebben we aan alle deelnemers gevraagd om ons te laten weten hoe het nu met ze gaat en hoe ze het gesprek met Berthold ervaren hebben. Acht mensen waren zo lief om voor ons een boodschap in te spreken dus die ga je horen in deze bonusaflevering. Heb je de rest van de afleveringen nog niet geluisterd? Ga dat dan eerst doen! Anders begrijp je er echt helemaal niets van. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister de bonusaflevering van de Omdenken Podcast.

Ik wil graag minder afhankelijk zijn van anderen, ik denk dat daar de kern zit.

Aflevering 11 - Mijn leven is een rommeltje

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Paul, die zegt dat zijn leven op dit moment een rommeltje is. Bijna alles is op dit moment onzeker en onduidelijk... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 11 van de Omdenken Podcast.

Ik hoor bij de mensen die nooit op tijd naar huis gaan en in het weekend doorwerken.

Aflevering 10 - Wees eens gedreven!

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marjolijn, die er op haar werk tegenaan loopt dat niet al haar collega's zo gedreven zijn als zij. Dit verschil levert spanningen op en daar wil ze graag mee om leren gaan. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 10 van de Omdenken Podcast.

Ik kom uit een Italiaans gezin waarin eten het belangrijkste op de wereld is, maar ik kan niet koken!

Aflevering 9 - Ik kan niet koken

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Anna-Maria, die zegt dat zij niet kan koken. Dat klinkt als een futiel probleem, maar tijdens het gesprek komen we erachter dat ze dankzij haar gebrekkige kookkunsten een hele rits aan problemen heeft. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 9 van de Omdenken Podcast.

Ik betaal voor iets dat ik niet krijg en krijg dus geen waar voor mijn geld.

Aflevering 8 - Drukte in de trein

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Karen, die zich kapot ergert aan drukte in de trein. Ze reist iedere dag van huis naar werk en weer terug en het is regelmatig zo druk dat ze niet meer mee kan of hutjemutje moet staan. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 8 van de Omdenken Podcast.

Op het moment dat ik denk: ik bind me aan iemand... dan krijg ik het gevoel dat ik stik!

Aflevering 7 - Ongewenst single

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Xander, die op dit moment single is, maar daar graag verandering in wil brengen. Hoewel hij een aantal serieuze relaties heeft gehad, is het hem nog niet gelukt om een maatje te vinden. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 7 van de Omdenken Podcast.

Ik heb een operatie gehad die eigenlijk 6 uur zou duren, maar die duurde 20 uur...

Aflevering 6 - Zeeën van tijd

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Esther, die vertelt dat ze zeeën van tijd heeft en dat als een probleem ziet. Ze heeft een heftige operatie achter de rug en is nu 100% afgekeurd. Toch kan ze niet zonder schuldgevoel genieten van haar vrije tijd. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 6 van de Omdenken Podcast.

Ik wil ons niet zien als losers...

Aflevering 5 - Verwachtingen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Eva-Linde, die vooral heel veel verwachtingen heeft van anderen. Niemand voldoet aan haar eisen. Haar broertje niet, haar klasgenoten niet, haar vrienden niet. Ze wordt er zelf ook helemaal gek van. Maar ligt dat aan hen? Of aan haar... Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 5 van de Omdenken Podcast.

Het is me nog steeds niet duidelijk wat nou de reden is dat ik ontslagen ben...

Aflevering 4 - Ontslagen?

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Bert, die heel wat meegemaakt heeft met zijn werkgever. Zijn vrouw is ontslagen en zelf ligt hij al maanden met zijn werkgever in de clinch. Wat nu? Hoe pak je zo'n ingewikkeld conflict aan? Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 4 van de Omdenken Podcast.

Dan sta ik daar straks op de begrafenis van mijn moeder... Wat ga ik dan zeggen?

Aflevering 3 - Emotionele chantage

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Margreet, over de problematische relatie die zij heeft met haar moeder. Hoe ga je om met lastig gedrag van anderen? En dan vooral van mensen die nou eenmaal in je leven voorkomen zoals je moeder. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 3 van de Omdenken Podcast.

Als ik het iemand anders zie doen en het gaat hem makkelijk af, denk ik: dat gaat mij nooit lukken...

Aflevering 2 - Jezelf verkopen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Tim, die het heel lastig vindt om zichzelf te verkopen. Hoe schrijf je nou een goede motivatiebrief? Het solliciteren lukt hem tot nu toe nog niet zo goed. Ligt dat aan die brief? Of speelt er nog wat anders bij Tim? Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 2 van de Omdenken Podcast.

Dat is wat ik wil, daarom zit ik hier: ik wil daar mee stoppen!

Aflevering 1 - Gedoe omarmen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Karin, die het moeilijk heeft met het lastige gedrag van haar dochter. Ze lijkt haar dochter maar niet te begrijpen, hoe hard ze haar best ook doet. En wellicht zit daar nou juist wel het probleem. Klik hier om te luisteren of zoek de aflevering in jouw favoriete podcast app op je telefoon. Luister aflevering 1 van de Omdenken Podcast.

Zelf in gesprek met Berthold?

Wil je zelf een keer in deze podcast in gesprek met Berthold? Dat kan! We zijn op dit moment bezig met uitzenden van ons derde seizoen. Maar wie weet maken we wel een vierde? Of een vijfde? De mogelijkheden zijn eindeloos en we vinden het altijd leuk om van jullie te horen. Dus vul dit formulier in en je hoort zo snel mogelijk iets van ons. (Kan dus wel even duren, omdat we op dit moment geen nieuwe opnamedagen gepland hebben.) Dank je wel!