zakelijk
Banner Podcast Filter

Omdenken Podcast

In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken? Elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering.

spotify apple podcasts

Meest recente aflevering!

Apply for the English podcast

We're going to record the Omdenken podcast in English! The Flipthinking Podcast. And you could be our guest. So do you have a problem that you want to discuss with Berthold? Fill out this form or send your problem to podcast@omdenken.nl. Or read more info here.

Zelf in gesprek met Berthold?

Dat kan! We staan altijd open voor nieuwe gasten. Zit jij met een probleem dat je wel eens in onze podcast zou willen bespreken? Vul dan dit formulier in. Mochten we vervolgens meer willen weten over jou of het probleem dat je graag met Berthold wilt bespreken, dan hoor je van ons. Dank je wel!

Hoe is het nu met..?

Ben je benieuwd hoe het na de opnames is gegaan met de gasten uit onze podcast? Dat doen we vanaf nu niet meer in podcastvorm, maar in blogvorm op onze 'Hoe is het nu met' pagina. Daar lees je alle updates van onze gasten.

Boekentips van Berthold

Meer lezen? Berthold noemt regelmatig boeken in de podcast die hem inspireerden. Op deze pagina vind je een lijst met al zijn favorieten.

Over de Omdenken Podcast

Berthold Gunster is de grondlegger van het Omdenken en gaat elke week met een gast in gesprek over zijn of haar probleem. Dat kan van alles zijn: faalangst, ongewenst single zijn, een gamende zoon, ontslag, keuzestress of het gevoel te kort te schieten als ouder. Samen onderzoeken ze op een lichte manier of ze het probleem kunnen laten verdwijnen.

Soms zul je jezelf herkennen, soms kun je er iets van leren en boven alles kun je meeleven met deze ontwapenende gesprekken. Oh en lachen natuurlijk, want uiteindelijk doen we allemaal maar wat. Luister nu mee via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify of RSS. Of scroll naar onder op deze pagina.

Matrix Creditcard Vierkant

De Omdenkmatrix

In de gesprekken in de podcast gebruikt Berthold de Omdenkmatrix. Zie hierboven. In deze matrix vind je vier manieren om met een probleem om te gaan. In ieder vakje gebeurt er iets anders met de feiten en jouw verwachtingen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons boek Zoals verwacht loopt alles anders, daarin wordt deze matrix en wat je er mee kan uitvoerig beschreven.

Banner Landingpage Podcast

Aflevering 180 - Eeuwig schuldgevoel als moeder

Kiri (35) probeert haar kinderen heel bewust en liefdevol op te voeden en is zoveel mogelijk aanwezig. Toch voelt ze zich schuldig bij elk spelletje dat ze niet meespeelt en elk kopje koffie dat ze even alleen drinkt. Ze voelt zich altijd te kort schieten als moeder en dat is ontzettend vermoeiend. Hoe kan ze hier mee omgaan?

Aflevering 179 - Piekeren

Daan/Brecht (26) heeft de neiging om alles te overdenken. En dan gaat het vaak niet eens om grote levensvragen, maar over dingen die in een gesprek gezegd zijn of dingen die hij nog moet doen. Daardoor leeft hij constant in het verleden of in de toekomst, in plaats van in het nu. Hij is ook nog eens snel afgeleid en dromerig, wat zijn aandacht nog meer doet afdwalen van het heden.

Aflevering 178 - Vrede vinden met mijn lijf

Sophie (25) heeft als tiener anorexia gehad. Ze is daar inmiddels overheen en haar lijf is erg veranderd. Ze eet en sport meer en ziet er eigenlijk uit als ieder ander. Toch blijft ze het lastig vinden om niet 'de dunste' te zijn en vrede te hebben met haar veranderde lijf.

Aflevering 177 - Mijn ego is snel gekrenkt

Henno (35) vindt dat hij een groot ego heeft. Hij gaat fel op zijn strepen staan als mensen hem niet op waarde schatten of als hij vindt dat hij niet rechtvaardig behandeld wordt. Dat zorgt vaak voor conflict. Hij wil graag in gesprek om te ontdekken wat hij aan dit probleem kan doen.

Aflevering 176 - Ik zie geen toekomst voor mezelf

Annalise (15) is net gediagnosticeerd met autisme en ze zit in een burn-out. Haar leven staat daardoor stil. Ze gaat niet naar school en is te vermoeid om leuke dingen te doen. Ze voelt zich eenzaam en raar. Ze kan zich niet voorstellen dat ze ooit 'normaal' zal functioneren, al helemaal niet in een baan of relatie. Want wie wil dat nou met haar? Een lang, maar hartverwarmend gesprek over de zin van het leven, labels, pesten en identiteit.

Herken je dingen in dit verhaal en wil je met iemand praten? Bel dan eens met de Kindertelefoon (0800-0432) of de Alles Oké?-lijn (0800-0450). Hier kun je anoniem en gratis over alles praten met mensen die écht naar je luisteren. Je kunt ook met ze chatten via www.kindertelefoon.nl of www.allesoke.nl.

Aflevering 175 - Ik maak mijn post niet open

Kirsten (32) durft vaak niet in haar brievenbus te kijken. Ze voelt weerstand tegen alle post, van rekeningen tot lieve kaartjes. Dat is natuurlijk niet handig, want zo loopt ze betaalachterstanden op en krijgen familie en vrienden geen reactie op hun bericht. Wat maakt dat ze er zo tegen opziet? Kan ze daar iets aan veranderen?

Aflevering 174 - Een goede stiefmoeder zijn

Dieuwke (37) is stiefmoeder van twee pubers en is sinds een jaar ook moeder geworden van een dochter. Ze doet enorm haar best om een goede band met haar stiefkinderen te hebben, maar ze voelt zich daardoor vaak gespannen in hun buurt. Soms heeft ze het gevoel dat de kinderen haar niet eens zien, ondanks de moeite die ze doet. Hoe kan ze relaxter in de omgang staan?

Aflevering 173 - Mijn moeder wil geen contact

De moeder van Tamara (42) wil sinds een jaar geen contact meer. Ze hebben al sinds Tamara's tienerjaren een ingewikkelde relatie, maar Tamara bleef altijd haar best doen om toch die warme band te creëren waar ze zo naar verlangt. Dat lijkt er nu echt niet meer in te zitten en ze vindt dat heel moeilijk te accepteren. Hoe kan ze hiermee omgaan?

Aflevering 172 - Ik ben lelijk

Sandra (45) is vroeger veel gepest en 'lelijk' genoemd. Inmiddels is dit ruim 20 jaar geleden, maar het loopt nog steeds als een rode draad door haar leven. Ze voelt zich nog steeds niet mooi, ze is nog steeds onzeker en schaamt zich ervoor. Het lukt maar niet om er luchtiger naar te kijken, kan Berthold haar helpen?

Aflevering 171 - Ik wil niet leven

Trigger waarschuwing: in dit gesprek worden thema's als suïcidaliteit en depressie besproken.

Lisa (40) heeft sinds haar 13e al het gevoel dat ze niet wil leven. Ze ervaart het leven vaak als een worsteling en de mensen om haar heen vinden dat lastig te begrijpen. Mensen reageren vaak geschrokken en angstig als ze haar gedachten met hen deelt. Ze voelt zich een vreemde eend in de bijt en vraagt zich af of ze niet toch anders kan kijken naar het leven.

Heb jij last van zelfmoordgedachten of maak je je zorgen om iemand? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) of 113.nl.

Aflevering 170 - Gedoe over opruimen

Mirjam (52) houdt van opgeruimd. Niet alleen haar huis, maar ook haar auto en werk heeft ze het liefst altijd tiptop op orde. Dat is alleen best lastig als andere mensen dat niet zo belangrijk vinden. Zoals haar man, vier zonen en collega’s. Hoe kan ze omgaan met de frustraties die dat oplevert?

Aflevering 169 - Moeite met relaties beëindigen

Tessa (31) kan makkelijk liefdesrelaties starten, maar vindt het lastig om er een punt achter te zetten als de relatie eigenlijk niet meer fijn is. Daardoor blijft ze soms veel langer hangen dan goed is voor haar of haar partner. Waarom doet ze dat? En kan ze dit met hulp van Berthold doorbreken?

Aflevering 168 - Geen ruimte voor rouw

In korte tijd zijn de moeder, opa en zus van Desirée (42) overleden. Ze voelt ontzettend veel verdriet, maar kan er moeilijk de ruimte voor vinden om het te verwerken. Ze heeft twee jonge kinderen, een drukke baan en familie ver weg, waardoor ze het vaak makkelijker is om de rouw maar even ‘weg te stoppen’.

Episode 167 - Zoon met trauma

Trigger waarschuwing: deze aflevering gaat over seksueel misbruik en kan dus heftig zijn.

Nadine voelt veel schuldgevoel, vooral naar haar zoon. Hij is vroeger seksueel misbruikt en hoewel ze dat destijds niet wist, heeft ze altijd een onderbuikgevoel gehad dat er iets niet pluis was. Ze voelt zich schuldig dat ze daar niet beter naar heeft geluisterd. Ook voelt ze dat ze hem beter had kunnen helpen vanaf het moment dat de waarheid boven tafel kwam. Kan ze deze gevoelens een plekje geven in gesprek met Berthold?

Aflevering 166 - Heel veel angsten

Rens (20) ervaart veel zorgen en angsten. Angst voor sociale situaties, afwijzing, hoogtes, pijn, de dood, falen. Hij heeft soms zoveel angst en stress dat hij zijn huis niet uitkomt.

Aflevering 165 - Kiezen tussen twee liefdes

Esther (41) date momenteel met twee mannen. Met de één is het spannend en turbulent, maar instabiel en met de ander liefdevol en stabiel, maar ‘saai’. Ze zou het liefst een open relatie willen met beiden, maar man 2 wil dat niet. Daarbij vraagt ze zich of man 1 eigenlijk wel goed voor haar is. Soms lijkt het namelijk meer op een verslaving dan een potentiële gezonde relatie.

Aflevering 164 - Partner met ADD

De vrouw van Freek (33) heeft ADD, een aandachtsstoornis. Ze heeft daardoor vaak moeite met plannen, op tijd komen en orde bewaren in huis. Freek wil haar graag helpen en neemt veel van haar over, maar soms wordt het hem te veel. Zo werkt hij full time, brengt elke dag hun zoontje naar de opvang en kookt elke avond. Dat vindt hij prima, maar als het aanrecht dan ontploft is als hij thuiskomt, loopt de frustratie hoog op. Wat moet hij hiermee?

Aflevering 163 - Ik ben niets waard voor mijn ouders

Margreet (52) heeft een moeilijke jeugd gehad met een emotioneel afwezige vader en een moeder met psychische problemen. Ze heeft het contact verbroken met haar moeder en daarop wilde haar vader geen contact meer met Margreet. Nu worstelt ze met de diepe gevoelens van verdriet en afwijzing. En het gemist van liefdevolle ouders. Hoe kan ze dit een plek geven?

Aflevering 162 - Mijn zus gelooft in complottheorieën

Agnes (52) heeft geen contact meer met haar oudste zus. Dat komt doordat hun denkbeelden totaal niet meer met elkaar stroken. Haar zus kan sinds een paar jaar over niets anders meer praten dan haar overtuigingen en daardoor bleven ze maar botsen met elkaar. Agnes vindt het wel heel erg dat ze geen contact meer hebben en vraagt zich af of ze het niet toch weer moet herstellen.

Aflevering 161 - Ik ben niet sociaal genoeg

Lotte (31) heeft haar hele leven al het gevoel dat ze niet in staat is om een 'normaal sociaal leven' op te bouwen. Ze is ook bang dat mensen haar daarop zullen betrappen. Daarom voelt ze elke keer weer een drang om te vluchten naar een nieuwe woonplaats. Verhuizen voelt als een bevrijding. Maar wat is eigenlijk een 'normaal sociaal leven'? En mist ze écht iets of is dat slechts een idee?

Aflevering 160 - Kwetsende schoonmoeder

Ingeborg (43) krijgt vaak kwetsende appjes van haar schoonmoeder. Ze krijgt verwijten en kritiek naar haar hoofd geslingerd en ze is daar vaak dagen van van slag. Ze heeft geprobeerd om het goed te doen voor haar schoonmoeder en ze heeft geprobeerd neutraal te blijven, maar er volgt altijd weer een moment van teleurstelling en escalatie. Ze zoekt een weg uit deze stressvolle dynamiek zonder het contact te verbreken. Hoe gaat ze hiermee om?