Wat is Omdenken?

Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster, schrijver van onder meer ‘Ja-maar wat als alles lukt’ en ‘Huh?! – de techniek van het omdenken’. Over hem vind je hieronder meer.

Omdenken bij jouw organisatie Omdenken voor jezelf

Omdenken - (dacht om, h. omgedacht); (denk) techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden, syn. ja-en-denken; vgl. tegenoverg. vastdenken, ja-maar-denken)

Hoe werkt omdenken?

Berthold Gunster

De grondlegger van het begrip 'omdenken'

Met zijn organisatie Ja-maar geeft hij trainingen, shows en workshops aan bedrijven en particulieren. Berthold Gunster schreef over zijn gedachtegoed inmiddels een flink aantal bestsellers. Steeds meer mensen en organisaties leren hoe ze in plaats van op een ja-maar-manier op een ja-en-manier in het leven kunnen staan.

zakelijke mogelijkheden

Hoe werkt omdenken?

Omdenken is een denktechniek die bestaat uit twee stappen:

1. Maak van een probleem een feit (deconstrueren)

Deconstrueren is van het probleem een feit maken. Je neemt een probleem, haalt daar af wat-er-zou-moeten-zijn en houdt dat-wat-er-is over.

2. Kijk naar nieuwe mogelijkheden (construeren)

Construeren is het transformeren van bestaande feiten tot een nieuwe mogelijkheid. Je start met een feit, en kijkt wat je daar mee zou kunnen doen.

Hoe werkt omdenken?

Van probleem naar mogelijkheid

De eerste stap is van een probleem een feit maken.

De stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Daarna kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit.

Lees ook eens ons praktische boekje over Omdenken. Hierin laten we in een notendop zien wat omdenken betekent en hoe je dat doet. Om in te bladeren, te grazen, ideeën op te doen, op het verkeerde been gezet te worden en vooral om je eigen creatieve vermogens te prikkelen.

bestel het boek

Nog meer weten?

De 15 strategieën

Voor de theoretici altijd leuk om te weten: we onderscheiden 15 strategieën bij het omdenken.

Je kan een probleem namelijk op meerdere manieren in een mogelijkheid omdenken. De strategieën zijn onderverdeeld in vier groepen: liefde, werk, strijd en spel.

Wil je meer weten? Alles staat uitgebreid beschreven in het boek 'Huh?! – de techniek van het omdenken'.

bestel het boek

Wie wij zijn?

De mensen achter Omdenken

Berthold doet het niet alleen! Ontmoet de mensen achter Omdenken.

Naast onze trainers, acteurs en technici, hebben we ook een team dat vanaf het kantoor aan de Oudegracht in Utrecht de toko draaiende houdt.

ontmoet onze mensen

Wil je nóg meer weten?

Er zijn nog veel meer boeken! Lees over een ja-maar-vrij-leven, leer omdenken, wees blij met lastige kinderen of oefen met omdenken in het onderwijs of op je werk. Er zijn inmiddels elf verschillende boeken over omdenken verschenen.

bekijk alle boeken

Moed wordt niet bepaald door de kracht waarmee je jouw mening verdedigt, maar door de openheid waarmee je de mening van een ander durft te onderzoeken.