zakelijk
Banner Podcast Filter

Podcast: Omdenken op het werk

In deze podcastserie gaan we in gesprek met mensen die fundamenteel anders durven te denken, en vooral te dóen als het gaat om werk. Met belangstelling luisteren we naar de verhalen van dwarsdenkers, pioniers, durfals, weirdo’s, kortom: omdenkers.

Spotify Apple Podcasts

Over de podcast

We zijn boos. Boos op hoe in veel organisaties werknemers als kleuters behandeld worden. Boos op hoe nogal eens niet het welzijn van de werknemers, maar de welvaart van directies en aandeelhouders centraal staat. Daarom gaan Berthold Gunster en Jan Gunster (ja, de zoon van) in gesprek met mensen die écht anders durven te denken én doen. Wat kunnen we daarvan leren?

Luister de afleveringen via Apple Podcasts, Google Podcasts, YouTube, Spotify of RSS. Of scroll naar onder op deze pagina voor video's!

Hoe kan ik luisteren? Uitgebreide informatie

Er zijn verschillende manieren om naar de Omdenken Podcast te luisteren. Onderaan deze pagina verschijnen ze allemaal. Scroll naar onderen en klik door naar de aflevering die jij wilt horen.

Heb je een iPhone? Ga dan naar de App Store en download de app Podcasts. Klik onderin op ‘Zoek’, zoek op ‘Omdenken op het werk', klik op ons logo en vervolgens op de paarse abonneerknop. Iedere nieuwe aflevering verschijnt nu automatisch in deze app. Je komt er ook via deze link.

Heb je een Android telefoon? Ga dan naar de Google Play Store en download de Google Podcasts app. Zoek op 'Omdenken op het werk', klik op ons logo en vervolgens op de abonneerknop. Ook dan kun je iedere nieuwe aflevering in deze app beluisteren. Je komt er ook via deze link.

Heb je Spotify? Ideaal! Zoek in de Spotify app op 'Omdenken op het werk' en je vindt onze podcast. Of klik hier.

We uploaden de podcast ook elke week op YouTube. Voor als je meer van kijken houdt. Klik daarvoor hier of zoek op 'Omdenken' in de YouTube app.

Kom je er niet uit? Mail ons en we helpen je!

Banner Landingpage Podcast Werk

Aflevering 8: Corporate Rebels - met Pim de Morrree

In de zomer van 2015 kwamen Pim de Morree en Joost Minnaar op een terras in Barcelona tot de conclusie dat ze noch plezier, noch betekenis uit hun werk haalden. Ze besloten hun baan op te zeggen en over de hele wereld op zoek te gaan naar denkers en bedrijven die bewezen dat werk wél leuk en betekenisvol kan zijn. Hun avontuurlijke zoektocht leidde tot het boek Corporate Rebels, dat vol staat met voorbeelden van hoe het anders kan. In deze laatste podcast-aflevering van de reeks Omdenken op het werk, spreken we met Pim de Morree over zijn naïeve maar inspirerende zoektocht.

Aflevering 7: Het paradijs op aarde - met Ruud Koornstra

Onze gast van vandaag stond als producent ooit aan de basis van televisieprogramma's als Lingo, Villa Felderhof en Breekijzer. In 2000 verkocht Ruud Koornstra zijn productiebedrijf en besloot zich volledig op duurzame ontwikkeling te richten, onder andere op het gebied van groene stroom en LED verlichting. Recentelijk maakte hij met zijn dochter de documentaire Het Paradijs op Aarde begint in Nederland én hij noemt zichzelf activistisch ondernemer. Wat dat precies betekent vertelt deze bevlogen ondernemer je graag in deze aflevering.

Aflevering 6: De balans tussen werk en privé - met Sjoerd van der Velden

Sjoerd van der Velden richtte in 2006 advocatenkantoor BvdV op. Een bijzonder kantoor want ze willen niet zo hard mogelijk werken en zo veel mogelijk geld verdienen. Vertrouwen, gelijkwaardigheid en een gezonde balans tussen werk en privé zijn bij hen belangrijker. Want keihard werken is helemaal niet cool. Gezonde en gelukkige werknemers, die zijn pas cool.

Aflevering 5: De gemeente die het helemaal anders doet - met Michiel Koster

Wist je dat mensen die bij een gemeente werken ook kunnen omdenken? Dat bewijst Michiel Koster, directeur van de gemeente Hollands Kroon in deze aflevering. Toen deze gemeente bij een fusie in 2012 ontstond, besloten ze te kijken naar hoe alles anders en dus beter kan. Geen balies, zelfsturende teams, geen gemeentehuis, zelf je uren en werkplek bepalen. Aan de hand van zijn grootste tegenslagen laat Michiel zien dat je ook in ambtelijke organisaties kunt omdenken.

Aflevering 4: Tien keer met pensioen - met Rowan Siskens

Vandaag zit Rowan Siskens aan tafel bij Berthold en Jan. Volgens hem zou iedereen in zijn leven 10 keer met pensioen moeten gaan. Want wie heeft bedacht dat je eerst 40 jaar moet werken voordat je mag doen waar je zelf zin in hebt? Wat een onzin. Rowan laat zien dat het ook anders kan: werkcycli van 2 tot 5 jaar en tussendoor steeds met pensioen. Hij doet het zelf ook.

Aflevering 3: Autisme is een talent - met Ronald van Vliet

In gesprek met Ronald van Vliet leren we dat meer dan de helft van de volwassenen die gediagnosticeerd zijn met autisme, geen betaalde baan heeft. En van de mensen mét een baan geeft slechts 28% aan dat de baan echt bij hen past. Dat vond hij belachelijk, dus besloot hij daar wat aan te doen met zijn onderneming Talent Twist. Zijn motto: autisme is een talent.

Aflevering 2: Sociaal ondernemen en onderbroeken - met Jolijn Creutzberg

In deze aflevering is Jolijn Creutzberg te gast. Zij is de oprichter van social enterprise Vanhulley. In de onderneming werken alleen maar vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel is niet zo veel mogelijk kleding verkopen, maar het financieel en sociaal zelfstandiger maken van deze vrouwen via werk en een opleiding. En toevallig doen ze dat bij Vanhulley met onderbroeken. En dat allemaal ook nog eens duurzaam.

Aflevering 1: Alles transparant - met Lennard Toma

In de eerste aflevering van onze nieuwe podcastreeks over Omdenken op het werk gaan we in gesprek met Lennard Toma. Hij werkt bij zelfsturende organisatie Keytoe en daar doen ze de dingen nogal anders dan "normaal". Medewerkers nemen elkaar aan, ontslaan elkaar als dat nodig is én bepalen elkaars salaris. Alles transparant dus. Werkt dat? Regels en management overboord gooien en je medewerkers volledig vertrouwen geven?