zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Sponsor een anti-abortusdemonstrant

29-01-2023

De anti-abortusbeweging organiseert ieder jaar een demonstratie onder de naam ‘De Mars voor het Leven’. Zo'n 10.000 mensen demonstreren dan tegen abortus. In zijn tv-programma ‘Pak de Macht’ vroeg Tim Hofman zich af hoe je onderdrukkend gedachtegoed kunt doodknuffelen, iets slechts kunt bestrijden met iets positiefs.

Pak de Macht

Het antwoord: maak van de anti-abortusdemonstratie een sponsorloop vóór vrije keus en abortus. Sponsor een demonstrant voor een bedrag vanaf 1 euro. Hoe meer anti-abortusdemonstranten er meelopen, hoe meer geld er wordt opgehaald.

Sponsor een anti abortusdemonstrant

Bondgenoten

Zo bevecht je je tegenstanders niet, maar maakt je ze tot (tot hun grote frustratie) bondgenoten die juist helpen om jouw doel te behalen. Dit idee werd al eerder succesvol toegepast bij een jaarlijkse mars van neonazi's in het Duitse Wunsiedel.

Ook deze keer was het een succes. Voor elk van de anti-abortusdemonstranten zijn mensen gevonden die willen doneren en daarmee is ruim 62.000 euro opgehaald. Het gedoneerde geld ging rechtstreeks naar Ava, de belangenorganisatie voor vrouwen die strijdt voor het recht op goede abortuszorg. De opbrengst wordt onder meer gebruikt voor onderzoek en informatie verstrekken aan bijvoorbeeld media en zorgverleners.

Waar zitten we in de matrix?

Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen.

Dit verhaal is een voorbeeld van omdenken. Met zijn actie zorgde Tim Hofman ervoor dat het probleem de bedoeling werd. Hoe meer anti-abortusdemonstranten, hoe beter. Want dat betekende meer geld voor Ava. Hij veranderde de feiten door deze actie te organiseren én paste zijn verwachtingen aan.

lees het boek
Omdenkmatrix voor artikelen omdenken

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Redactie Omdenken
29-01-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden