zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Smurfen

21-02-2025

In de rubriek Die ene melding in de Volkskrant vertellen politiemensen over die ene melding, wat er daarna gebeurde en hoe dat hun kijk op het vak ingrijpend heeft veranderd. Aan het woord is centralist José Timmerman (62). Ze vertelt over een man die geregeld belde en hoe ze het patroon wist te doorbreken door hem volkomen serieus te nemen.

Smurfen kleiner

Bestek

‘De gekste gesprekken krijgen wij soms binnen op het politienummer 0900-8844. Er zijn ook veelbellers. Zo werd ik geregeld gebeld door een verwarde man die overal smurfen zag. Zoiets moeten wij wel serieus nemen. Hij zei eens dat hij slecht sliep omdat smurfen steeds het bestek in zijn keukenla door elkaar gooiden. Ik antwoordde: ‘Als u het zelf door elkaar gooit voordat u gaat slapen, hoeft u daar niet meer over na te denken.’ Hij vond dat een goed plan. Ik heb hem daarna nooit meer gehoord.'

Bron: Volkskrant

Lees meer in ons boek 'Huh?!'

De kunst van het meebewegen

Nu vraag je je misschien af wat meebewegen met omdenken te maken heeft. In ons boek 'Huh?! - de techniek van het omdenken' schrijven we over meebewegen het volgende:

Omdenken wordt gekenmerkt door de basisgedachte dat ‘ja’ tegen de werkelijkheid zeggen, met een probleem meebewegen, vaak veel effectiever is dan je tegen een probleem verzetten. Meebewegen kan leiden tot een verdwijning, oplossing of transformatie. De omdenkstrategieën accepteren, wachten en bekrachtigen gaan alle uit van dit magische principe: verzet stagneert, acceptatie transformeert.

lees meer over meebewegen
3 D Huh

Respecteren

De omdenkstrategie waarbij meebewegen het meest belangrijk is en het grootste effect heeft, is de strategie van het respecteren. Deze strategie heeft twee kenmerken. Ten eerste heeft ze altijd betrekking op een ander mens of groep mensen. Het gaat dus niet om het omdenken van situaties: er is altijd sprake van gedrag en interactie. Het tweede kenmerk is dat je bij deze strategie een gedragskenmerk van de ander (emotie, besluit, wil, behoefte, eis) niet alleen accepteert maar er zelfs actief in meebeweegt op zo’n manier dat de ander dit meebewegen op zijn beurt waarneemt. Het gaat er dus niet alleen om dat je de ander respecteert, maar ook dat de ander zich gerespecteerd weet, zich daar bewust van is.

Met name als mensen iets van je vragen dat je als ongepast, vreemd of irritant ervaart – en waarbij het je eerste neiging is om ‘nee’ te zeggen – kan het zeer verfrissend zijn om eens voluit ‘ja’ te zeggen. Verfrissend voor de ander, maar misschien nog wel verfrissender voor jezelf. De effectiviteit van de strategie van het respecteren heeft te maken met het feit dat mensen nogal eens absurde uitspraken doen, bizarre wensen tot uitdrukking brengen. Vaak zijn het niet meer dan wanhopige verzuchtingen. Proberen zo’n absurditeit dan met redelijkheid te bestrijden werkt alleen maar averechts. Soms is het beter helemaal mee te bewegen. Vuur met vuur te bestrijden. Net zo lang totdat de vlam zozeer in de pan slaat, dat de ander wel moet blussen.

Politiemensen en hulpverleners zijn hier vaak uiterst bedreven in. We verzamelden in de loop er jaren al meer mooie voorbeelden. Wat dacht je van een verhaal over een man in Amsterdam die met zijn fiets de trambaan blokkeert? Of een jongen met een psychose die bang is voor een man op de bank? Of zorgmedewerkers die nachtdienst draaien in hun pyjama? Ook in deze voorbeelden zorgt meebewegen ervoor dat het probleem werd omgedacht en zo als sneeuw voor de zon verdween.

Iedere zondag in jouw mailbox?

Wil je geen enkele moeite hoeven doen om ieder week ons omdenkverhaal te lezen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je vindt iedere zondagochtend een grappig, creatief of inspirerend verhaal in jouw mailbox.

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
21-02-2025
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden