Boek ons

Verplegers in pyjama

13-04-2018 1 minuut leestijd

Toen Laurent las over het pyjama-experiment in een Engels verpleeghuis, besloot hij zelf de proef op de som te nemen. Samen met zijn collega Jeannette draaide hij een nachtdienst in pyjama. "Een hele rustige nacht gehad", vertelt hij. Een heel mooi voorbeeld van meebewegen.

Huh? Pyjama-experiment?

Ja! Het idee is ontzettend simpel: medewerkers in verzorgingstehuizen dragen tijdens hun nachtdienst geen normale werkkleding, maar pyjama's. Dit zorgt er met name bij dementerende patiënten voor dat hun ritme van dag en nacht minder verstoord wordt en dat ze een rustig en vertrouwd gevoel krijgen.

In Engeland was het experiment een succes. Ze zagen daar in de nacht zelfs een afname in het aantal ongelukken waarbij er een bewoner ten val kwam. De nacht verliep daar een stuk rustiger en prettiger als iedereen pyjama's aan had. Dus besloot Laurent de Vries, bestuurder van ouderenzorginstelling Viattence, het zelf eens te proberen in een verzorgingstehuis in Epe. Jeannette en hij hadden inderdaad een rustige nacht: "Bewoners vonden het niet vreemd, maar heel normaal eigenlijk."

Ook via Twitter ontvangt hij veel enthousiaste reacties. Die van Eefje viel ons meteen op. Zij deed dit een paar jaar geleden per ongeluk, maar ook dat had onmiddellijk het gewenste effect: "Per ongeluk een paar jaar geleden al gedaan: pyjama uit de noodkast aan. De mevrouw die steeds wakker werd zei: “ohh ga jij ook snel weer slapen? Dan ik ook!” De hele nacht verder geslapen."

Draagvlak

Experiment geslaagd, maar wat nu? Al het personeel van Viattence in pyjama's? Laurent: "Dit was maar één nacht met goede ervaringen. Ik wil natuurlijk wel draagvlak voordat ik alles van bovenaf ga opleggen." Heel verstandig. Hopelijk lukt het om draagvlak te creëren en wordt dit simpele maar effectieve idee in meer verzorgingstehuizen toegepast.

Bedankt voor de tip Brenda!

Bron foto: Twitteraccount Laurent de Vries
Bron: RTL Nieuws

Nelleke Poorthuis
13-04-2018
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Vooruit is niet altijd rechtdoor.