zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

De beste stad ter wereld (als het regent)

02-04-2023 5 minuten leestijd

Vaak zien we regen als iets vervelends. Gedoe. Lekker droog binnen blijven. Vooral niet naar buiten. Maar ja. Het regent best vaak. En je doet er niks aan. Zou je de regen dan niet beter kunnen omarmen en er juist gebruik van kunnen maken om het leven leuker en beter te maken? In Götenburg zijn ze er druk mee. Hun missie: 's werelds beste stad worden als het regent.

Prettig leven in de stad

Al jaren zijn gemeenten en waterschappen in Nederland bezig met oplossingen vinden voor al het regenwater. Door klimaatverandering worden de zomerse buien heviger en onze winters natter. Maar die oplossingen zijn dan vaak gericht op het opvangen en zo snel mogelijk afvoeren van het water. En ze zijn ook meestal log, groot en lelijk, waardoor ze de stad er niet mooier op maken. In Götenburg pakken ze het tegenwoordig anders aan. Onder leiding van designer, kunstenaar en voormalig brandweerman Jens Thoms Ivarsson proberen zij met het project Rain Götenburg ervoor te zorgen dat regen juist een aanwinst is voor de stad. En regenen, dat doet het in Götenburg maar liefst 40% van de tijd. "Ik wil van Götenburg 's werelds beste stad als het regent maken", vertelt Jens in het AD. "Dat klinkt natuurlijk grappig. En zo is het ook wel een beetje bedoeld. De beste stad als het regent - zoiets lokt een reactie uit. Maar uiteindelijk gaat het om de vraag wat wij, als mens, doen als het regent. Een stad is er voor de mensen, voor de inwoners. Hoe richten we Götenburg zo in, dat zij er ook in de regen prettig kunnen leven?"

Regenspeeltuin

Bron foto: 02LANDSKAP

Wil je dit goed aanpakken dan moet je met een regenpositieve aanpak projecten aanvliegen.
Jens Thoms Ivarsso

Regenspeeltuinen

De regen omarmen en integreren in de stad doet Jens op verschillende manieren. "Wil je dit goed aanpakken dan moet je met een regenpositieve aanpak projecten aanvliegen", vertelt Jens aan The Guardian. "Ik werk met architecten en die zeggen: 'O, daar hebben we nog nooit over nagedacht. We dachten altijd: hoe kunnen we van de regen afkomen. Ik bedoel, regen is altijd al op ons hoofd gevallen, dan kunnen we het toch net zo goed gebruiken?" Zo organiseert hij ieder jaar een wedstrijd om gedichten op putdeksels te laten gieten en realiseerde hij kunst op het Esperantoplatsen-plein dat alleen te zien is als het regent. Ook zijn regenspeeltuinen en regenparken zijn hier een prachtig voorbeeld van. Die zijn zo ontworpen dat ze eigenlijk het leukst zijn als het regent. Dan ontstaan er ineens allemaal nieuwe (speel)mogelijkheden.

De beste stad ter wereld als het regent1

Bron artist impression: LINK Arkitektur

De beste school ter wereld als het regent

Maar zijn mooiste project is misschien wel de school Torslandaskolan. Dat ontwerp won de wedstrijd voor ‘De beste school ter wereld als het regent’. De architecten van LINK Arkitektur ontwierpen een gebouw waar bij het regenwater via pijpen aan de zijkant van het gebouw van het dak naar speciale poelen geleid wordt. Vanaf daar loopt het water in een soort riviertje het schoolplein op waar het een paar sluizen passeert, opgebroken wordt door betonblokken en uiteindelijk terecht komt in een stukje grasland. Dit zorgt voor een schoolplein waar het heerlijk spelen is, maar dat de regen van heftige buien ook met gemak aankan. Geen regen? Dan kun je perfect skateboarden in de bedding van de droogliggende rivier. Anna Rolf, één van de architecten vertelt The Guardian: "Normaal gesproken probeer je al het water weg te halen en wil je dat het plein schoon is en het er elke dag hetzelfde uitziet. Op deze school hebben ze besloten dat het het prima is dat de kinderen modderig worden. Buiten hangen tuinslangen om ze schoon te spuiten voordat ze weer naar binnen gaan.

Bronnen:
Algemeen Dagblad - 21 maart 2023
The Guardian

Foto's:
LINK Arkitektur
02LANDSKAP

Bedankt voor de tip Sharon!

De beste stad ter wereld als het regent2

Bron artist impression: LINK Arkitektur

Waar zitten we in de matrix?

Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen.

Het regent nou eenmaal in Götenburg. Maar liefst 40% van de tijd. En dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Allemaal feiten. Verwachten dat die regen zal verdwijnen of minder zal worden, heeft geen zin. Als je de feiten accepteert en je verwachtingen loslaat, ontstaan er ineens allemaal nieuwe mogelijkheden. Nieuwe feiten zoals de regenspeeltuinen, regenparken en zelf een regenschool.

lees het boek
Omdenkmatrix voor artikelen omdenken

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
02-04-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden