zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Racen naar de operatiekamer

18-02-2018 2 minuten leestijd

Als kind moest op een dag mijn blinde darm eruit. Doodeng vond ik het. Een prik, het infuus, een kapje op je neus. Ontzettend bang en zenuwachtig ging ik de operatiekamer in. En zo kwam ik er ook weer uit. Toen de narcose eenmaal uitgewerkt was, was ik nog net zo angstig en probeerde ik mijn infuus eruit te trekken, zat ik steeds aan de wond op mijn buik en riep ik continu dat ik zo'n pijn had. Onmogelijk, want ik kreeg een behoorlijke dosis pijnstilling. Het was puur de stress die ik had gevoeld voor de operatie, die er later uitkwam. Een traumatische ervaring.

Sommige ziekenhuizen kunnen hier nog wel wat meer aan doen.
Hester Rippen, directeur Stichting Kind en Ziekenhuis

Snellere genezing

Dat moet toch anders kunnen? Uit onderzoek van de Stichting Kind en Ziekenhuis, een patiëntenorganisatie voor kinderen in de zorg, blijkt dat het voorkomen van angst en stress rondom een operatie uiteindelijk voor een snellere genezing en minder trauma's zorgt. Het is dus heel belangrijk dat kinderen een beetje relaxed in de operatiekamer arriveren. Voor zover dat kan in een ziekenhuis, want dat is natuurlijk sowieso een nogal enge en spannende omgeving. Het is dus belangrijk dat ziekenhuizen nadenken over het afleiden van kinderen vlak voor de operatie.

We zien een kind met een 'big smile' op het gezicht door de gangen van het operatiecomplex rijden.
Robert Vossen, manager operatiekamer

Lekker racen door de gangen

Gelukkig zijn er steeds meer ziekenhuizen die goed kijken naar de behoeften en belevingswereld van hun kleine patiënten en er alles aan doen om ze te kalmeren voor een operatie. In het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam zijn ze daarom deze maand gestart met een fantastisch nieuw initiatief: kinderen mogen in een mini-raceauto zelf naar de operatiekamer rijden. En dat is volgens initiatiefnemer Robert Vossen, manager operatiekamer van het ziekenhuis, een groot succes. Het is natuurlijk de perfecte afleiding. Maar het geeft kinderen ook een gevoel van controle op een moment dat er om hen heen allemaal heel beangstigende dingen gebeuren.

Op meer plekken

In Sophia Kinderziekenhuis rijdt nu één auto rond, maar daar komen er binnenkort twaalf bij. En ze zijn gelukkig niet de enige met deze auto's. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft sinds kort ook een zo'n auto, evenals het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Daar rijden er al sinds december twee rond.

Bron: NOS

Nelleke Poorthuis
18-02-2018
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Pas als we stoppen met te kijken naar wat er zou-moeten-zijn, gaan we zien wat er zou-kunnen-zijn.