zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Operation Night Watch is omdenken ten top

20-08-2019 2 minuten leestijd

Gideon tagde ons in zijn artikel op Linkedin, we vonden het zo tof geschreven dat we het graag doorplaatsen:

Wat nou als je jouw belangrijkste publiekstrekker tijdelijk dreigt te moeten missen. Zou dat een ramp zijn voor de bezoekersaantallen?

Iets waar het Rijksmuseum waarschijnlijk heel lang over na heeft moeten denken als het neerkomt op "De Nachtwacht" van Rembrandt. Een van de bekendste schilderijen ter wereld en het belangrijkste schilderij van Rembrandt moet grondig onderzocht worden om deze nog lang te kunnen behouden voor de langere termijn.

Operationnightwatch

Bord in de stad: 'Operation Night Watch: Come & see!'

"Vedi Napoli et poi muori"

Ik moest eigenlijk aan dit Italiaanse spreekwoord denken. Het betekent zoiets als "pas als je in Napels bent geweest kan je met een gerust hart sterven" (vanwege de schoonheid). Ik zou daar eigenlijk ook "De Nachtwacht" aan toe willen voegen. Is het niet om de schoonheid, dan is het alleen al om de impact van het schilderij in de wereld. Volgens mij is het dan ook toeristische "attractie" nummer 1 in Amsterdam.

Grondig onderzoek noodzakelijk

Geen onderzoek is korte termijn denken, want wil je het voor het lange termijn goed behouden is onderzoek noodzakelijk.

Ga je dit schilderij dan weghalen voor het publiek? Of plaats je een replica? Rijksmuseum bedacht "Operation Night Watch", gestart vanaf juli 2019. Een operatie die misschien bijna net zo indrukwekkend is als het schilderij zelf. De onderzoekers zijn live te volgen in een glazen ruimte die voor het schilderij is geplaatst. Je kunt het schilderij dus nog steeds bekijken, en tegelijkertijd de onderzoekers aan het werk zien. Hoe interessant is dat?

Operationnightwatch2

Sfeerimpressie beeld van Rijksmuseum zelf.

Rijksmuseum prachtig voorbeeld voor anderen

De media heeft "Operation Night Watch" afgelopen tijd goed opgepakt en ook het Rijksmuseum zelf adverteert her en der met hun campagne. Zo hebben ze van een mogelijke zwakte (museum tijdelijk zonder meesterwerk Rembrandt) hun kracht gemaakt die de doelgroep vergroot. Het blijft interessant voor de toerist, maar ook is het nu interessant voor de mensen die al vaak een bezoek hebben gebracht.

Hele knappe campagne dus, waar andere bedrijven, die worstelen tussen korte of lange termijn denken, nog van kunnen leren.

Auteur

Gideon Tailleur, Online Marketing Consultant. Zijn site vind je hier.

Meer informatie over Operatie Nachtwacht vind je op de site van het Rijksmuseum.

P.S. Nu lijkt het misschien alsof het Rijksmuseum de eerste is die zoiets doet, maar niets is minder waar. Wat dacht je bijvoorbeeld van het beroemde op hout geschilderde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck? Al sinds 2012 kun je in het Museum voor Schone Kunsten in Gent zien hoe de panelen gerestaureerd worden en organiseren zij speciale rondleidingen en gesprekken met de restaurateurs.

Het blijft een goed idee, maar dus niet een idee van de mensen van het Rijksmuseum. Iedereen die ons hier op gewezen heeft: bedankt! Overigens zijn wij altijd van mening dat je goede ideeën op zo veel mogelijk plekken toe moet passen. Dus zit jij met een verbouwing of restauratie in je maag: maak er een publiekstrekker van!

Sabine Sterk
20-08-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden