zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Hoera, een lastige collega!

24-01-2018 3 minuten leestijd

Onlangs deed hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder bij Jinek opmerkelijke uitspraken die ons meteen intrigeerden. Hij beweerde namelijk dat vervelende collega's geweldig zijn voor je hersenen. Dus omarm je zeurende, zeikende en zanikende collega's want je wordt er dus slimmer van!

Hoera Een Lastige Collega Screenshot
Hersenen zijn gebaat bij problemen.
Erik Scherder

Lekker, een probleem!

Hoe zit dat nou precies? Wij mensen houden niet van problemen. Moeilijke situaties, lastige mensen, stress; we gaan het liever allemaal uit de weg. We streven naar een comfortabel leven. Maar als je er vanuit ons brein naar kijkt, blijkt uit onderzoek dat een comfortabel leven helemaal niet zo goed voor ons is. Hersenen zijn juist gebaat bij problemen. Telkens als jij je in allerlei bochten moet wringen om een probleem op te lossen, een conflict aangaat met een collega of stress ervaart omdat je een deadline moet halen, ben je bezig met het trainen van je hersenen. Je zet ze aan het werk en zo blijven ze gezond.

Neurons that fire are neurons that wire.

Cognitieve reserve

Erik Scherder licht bij Eva Jinek aan tafel ook verder toe hoe dat precies werkt. Hij gebruikt hiervoor de uitspraak "Neurons that fire are neurons that wire". Iedere keer als jij weerstand overwint, activeer je daarmee neuronen in jouw neurale netwerk. Daardoor maken die neuronen verbindingen en breidt je het netwerk uit. Jouw brein wordt complexer en je bouwt aan wat ze in de neuropsychologie een 'cognitieve reserve' noemen. En daar wil je genoeg van hebben. De hoeveelheid cognitieve reserve is namelijk bepalend voor hoe jouw brein op latere leeftijd om zal gaan met hersenschade veroorzaakt door bijvoorbeeld dementie of enkel ouderdom. Met die cognitieve reserve kun je namelijk compenseren voor de delen van de hersenen die niet meer goed functioneren. Mensen met een hoge cognitieve reserve kunnen de klachten langer uitstellen en gaan langzamer achteruit.

Het heft in eigen hand

Je mag die lastige collega of veeleisende baas dus wel bedanken, want op de lange termijn ga je er mentaal voordeel van ondervinden. Let wel: uit onderzoek blijkt ook dat het hebben van chronische stress wèl slecht voor je is. Scherder pleit dan ook voor een iets minder comfortabel leven met voldoende problemen en fysieke beweging, maar niet voor onafgebroken te veel druk en te veel stress. Maar omarm uitdagingen en gebruik ze om goed voor je brein te zorgen. Je hebt het heft namelijk in eigen hand. "Natuurlijk gaat je geheugen als je ouder wordt achteruit. Maar: verzet je ertegen", betoogt Scherder. Je hebt zelf invloed op de gezondheid van je brein, ook nog op latere leeftijd. Sinds we dit weten zijn we hier op het kantoor van Omdenken ook een stuk gelukkiger met elkaar. Want man man man, wat kunnen we soms irritant en lastig zijn. Heerlijk!

Meer weten?

Wil jij meer horen van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder? Bekijk hier de colleges die hij voor de Universiteit van Nederland gaf. Over waarom ouderen eigenlijk moeten hardlopen en waarom vanillevla funest is voor ons brein.

Dank je wel voor de tip Harrie!

Bronnen: RTLZJinek

Nelleke Poorthuis
24-01-2018
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Perfecte ouders bestaan. Ze hebben alleen nog geen kinderen.