zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Omge- dacht

Opmerkingen over bleke huid

24-07-2017 9 minuten leestijd

Voor een aantal van ons (het team achter Omdenken) is de meedenker van Ellen een zeer herkenbaar probleem. Zij schreef ons namelijk dat er elke zomer opmerkingen worden gemaakt over haar bleke huid. Ze zou zich er graag minder van aantrekken, maar dat lukt niet altijd. Vandaag lijkt ons een mooi moment om deze meedenker af te sluiten!

Het is niet Ellen op deze foto.

Het is niet Ellen op deze foto.

"Oh, je moet wat vaker in de zon zitten!", of... "Jij kan ook wel een kleurtje gebruiken!", of... "Je bent wel wit he?!"

Ellen legt de situatie uit:

Ik heb een vrij witte huid en élke zomer krijg ik continu te horen: "Oh, je moet wat vaker in de zon zitten!", of... "Jij kan ook wel een kleurtje gebruiken!", of... "Je bent wel wit he?!"...

Ik vind de opmerkingen erg vervelend, zéker omdat ik gewoonweg niet bruiner wordt, uren zonnen of niet. Het voelt als zo'n zelfde opmerking als: "Nou, je mag ook wel eens wat afvallen!" bij mensen met overgewicht...

Al geprobeerd; 

- Er met een grapje vanaf komen ("Zie je me tenminste in het donker", "Wit is het nieuwe bruin he?!", etc.)
- Gewoonweg de opmerkingen aanhoren en reageren met; "Sja, dit is wat t is.", "Ik weet 't...".

Ik probeer me er weinig van aan te trekken, maar dat lukt niet altijd. Help! Hoe kan ik dit omdenken, zodat die opmerkingen mij niet meer zo raken?

(H)erkenning

Via onze website, Facebook en Twitter stroomden de reacties binnen. En wat bleek? (Voel je ‘m?) Heel veel andere mensen herkennen zich in het probleem. Of zoals Sjuul en Denise reageerden op het probleem van Ellen: ‘This is the story of our life’.

Maar naast de herkenning van Sjuul en Denise waren er ook veel mensen die hun eigen ervaringen met opmerkingen over hun bleke huid deelden, kwamen er tips voorbij en zijn er creatieve oplossingen bedacht. Hieronder lopen we de verschillende reacties door.

Wat is het probleem van het krijgen van deze opmerkingen?

Waarnemen

De eerste en misschien wel de meest belangrijke stap als je geconfronteerd wordt met een probleem, is waarnemen. Hierbij kijk je goed naar de feiten en stel je jezelf de vraag ‘wat is het probleem?’ en ‘is het wel een probleem?’. Je kunt niet beginnen met oplossen, loslaten of omdenken voordat je de feiten goed duidelijk hebt.  

Zo is het hebben van een bleke huid niet overal een probleem. Debby vertelt namelijk dat in sommige delen van de wereld iedereen het juist prachtig vind om zo’n bleke huid te hebben. Nicky en Elize sluiten zich hierbij aan door te vertellen dat mensen in Azië het juist heel mooi vinden en er zelfs whitening-producten (om je huid lichter te krijgen) gebruikt worden en heel populair zijn om een wat blekere huid te krijgen.

Kirsten gooit het over een andere boeg en vraagt zich af waarom die opmerkingen je zo raken. Wat is het probleem van het krijgen van deze opmerkingen? Ze constateren immers iets dat jij al weet maar waar je niks aan kan veranderen. Is je verlangen dan om een bruine huid te hebben?

Jan-Geert stelt daarom ook de vraag of het probleem wel bij de opmerkingen ligt. Kan het misschien ook de gevoeligheid voor de reacties van anderen zijn? Want heb je -los van de opmerkingen van anderen- ook last van je bleke huid? Of gaat het misschien meer om de angst om buiten de boot te vallen door een bleke huid?


Loslaten

Een probleem bestaat niet alleen uit feiten. Meestal zorgen verwachtingen er namelijk voor dat iets een probleem wordt. De volgende stap is daarom ook het onderzoeken welke verwachtingen je hebt en of je die los kunt laten.

Heel veel mensen erkennen dat het moeilijk is om opmerkingen over een bleke huid van anderen te krijgen. Je kan daar immers niks aan veranderen. Jullie advies aan Ellen is dan ook om het los te laten. Het kost alleen maar meer energie om je tegen alle opmerkingen te verzetten. Het is wat het is en bruiner wordt je er niet van. Lisa besluit dan ook het volledig te omarmen en stemt ermee in als ze zo’n opmerking krijgt. Om er dan nog een schepje bovenop te doen maakt ze handig gebruik van de strategie van het etaleren door te zeggen ‘Ja, die albino-look is lastig vol te houden hoor’.

Marie-Therese merkt ook op dat het uiteindelijk gaat om het accepteren wat je niet kunt veranderen en misschien zelfs wel jezelf helemaal te accepteren zoals je bent. Blijkbaar heb je witte benen. So what?

Oplossen

Er werden ook een aantal creatieve oplossingen ingestuurd voor Ellen. Zo tipten Stephanie en Iris om een kleurenconsulent te raadplegen. De kleurtoon van je kleding, make-up en haarkleur hebben namelijk enorme invloed op je uitstraling. Zo kunnen bepaalde kleuren er juist voor zorgen dat je er bleker uitziet zonder dat je dat door hebt. Andere kleuren halen juist een beetje bleekheid weg. Met hulp van een kleurenconsulent weet je welke kleuren je moet vermijden.

Wat bij Sara hielp is het slikken van ijzertabletten en letten op wat je eet. Door middel van eten kun je namelijk ook een mooie teint krijgen. Denk dan vooral aan wortels, tomaten, rode bietjes en donkere bladgroente zoals spinazie. 

Omdenken

Vervolgens komen we aan bij het omdenken. In sommige gevallen lukt het om een probleem zo aan te pakken, dat je daadwerkelijk nieuwe mogelijkheden creëert. Dingen die er niet zouden zijn als het probleem er niet was.  

Lilian ziet de opmerkingen die ze krijgt over haar bleke huid dan ook als een mogelijkheid om te socialiseren. Ze vertelt: Ik denk dat de meeste mensen het niet echt als een vervelende opmerking bedoelen maar eigenlijk meer aangrijpen om een praatje met je te maken. Het is een onderwerp om een gesprek te kunnen starten om je eens beter te leren kennen.

Ook Claudia ziet de opmerkingen als een mogelijkheid. Ze benadrukt altijd dat doordat ze een bleke huid heeft, ze zeer snel verbrand. Ze vraagt mensen dan ook haar te helpen door haar te waarschuwen wanneer er te veel zon op komt.

Tenslotte ziet Joep een verdienmodel in het hebben van een bleke huid. Hij stelt voor om reclame te gaan maken voor een bedrijf dat zonnebrand verkoopt.

Nog meer mogelijkheden!

Bij het schrijven van dit artikel hebben we uiteraard alle reacties op onze sociale media kanalen en website grondig gelezen. Helaas kunnen we in dit artikel natuurlijk niet alle reacties gebruiken, dan wordt het wel heel lang. Maar er werden zulke leuke opmerkingen geplaatst als reactie op gezeur over een bleke huid, dat we het niet konden laten om ze toch nog te vermelden in dit artikel.  

We hebben de leukste op een rijtje gezet:
- Ik ben een reclamestunt van Witte Reus. 
- Ik word gesponsord door de Melkunie NL omdat ze bij Chocomelk al te veel mensen hadden.
- Ik reflecteer nou eenmaal erg goed. Dus zet je zonnebril maar op.
- Ik word niet bruin, ik word beige.
- Ik ben glow in the dark.
- Witte rozen zijn ook rozen.
- Sneeuwwitje was wel de mooiste van het land.
- Fijn dat je me ziet zitten! Dank je wel.
- Nou…echt? Nou, ik had geen idee! Dan ga ik mijn geld terugvragen bij de zonnestudio.
- Dankjewel voor het compliment. Ik ben er zelf ook heel trots op!

Reactie van Ellen:

Wát een reacties en het is overduidelijk dat ik niet de enige ben met dit "probleem". 

Velen lieten mij weten dat het eigenlijk helemaal niet mijn probleem hoeft te zijn; het is wat het is en als je je niks aantrekt van de opmerkingen, dan hoef ik het niet als probleem te ervaren. Dé reactie die me écht bij is gebleven en ik ook al meerdere malen gebruikt heb: 'Witte rozen zijn óók rozen!' Geweldige uitdrukking en zo voel ik het inmiddels ook!

Bovendien, door deze reactie te geven bij "commentaar" over mijn witte huid, hoef ik verder niks uit te leggen en zijn de mensen direct "klaar"! Bedankt!

Zelf een probleem?

We willen jullie allemaal weer bedanken voor de reacties en het meedenken met Ellen. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Of zit je zelf met een probleem dat je maar niet opgelost of omgedacht krijgt? Schroom je dan ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Anne Diederik
24-07-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden