Boek ons

Voorlezen aan katten

13-02-2014

Een dierenasiel in het Amerikaanse Pennsylvania organiseert voorleesuurtjes voor katten. Kinderen van 6 tot 13 jaar komen regelmatig met een boek langs om de katten verhalen voor te lezen. Gek idee, want die katten begrijpen dat toch helemaal niet?

Maar als je de foto's ziet, begrijp je meteen waarom dit project zo'n groot succes is. De kinderen oefenen met (voor)lezen en de katten krijgen aandacht en contact. Daar ontbreekt het katten in een asiel helaas vaak aan. Een gek idee, met grote impact.

Voorlezen aan katten 2

UPDATE

Een dierenasiel in Amersfoort hoorde van dit briljante idee en heeft het onmiddellijk ingevoerd. Het eerste voorleesuurtje was een groot succes en inmiddels organiseren ze dit vanaf 2014 om de week op woensdagmiddag. Een groot succes, zoals je ook kunt zien in het schattige filmpje.

Ook de NOS ontging deze geweldige actie niet. In de video hierboven zie je dat ze op bezoek zijn bij een asiel in Dordrecht waarbij jongeren met een beperking aan de katten kunnen voorlezen. En dat werkt goed voor mens en dier, want voor de jongeren is het kalmerend en de katten gaan zich er veiliger door voelen. Twee vliegen in één klap!

Inmiddels wordt dit geweldige idee nog op nog veel meer plekken uitgevoerd. Bijvoorbeeld in ZoetermeerBeilen en Breda.

Bron: AD & AD & NOS
Foto's: © Berks County Rescue League.

Dank je wel voor de tip Silvana Herben en Sonja Appelman!

51 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
13-02-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
W
Willemijn
17-03-2015
Schitterend, die bovenste foto met die rode kat.
Wat een ontroerend beeld! Heel bijzonder om te zien dat dit werkt en wordt opgepakt!
M
Marjan Stockhorst
05-09-2014
Mooi initiatief
J
Jan van Summeren
30-04-2014
zie url https://www.youtube.com/watch?v=2z4TYYSZXnQ&feature=player_embedded
J
Jan van Summeren
30-04-2014
Initiatief okay, voor meer professionaliteit zie www.zorgdier.nl (klasse-dieren)
M
Marja Hesselink
05-04-2014
Marja zegt

Subliem idee, jonge en oudere mensen en de dieren geven elkaar liefde en rust en aandacht die ze nodig hebben. Dit gebeurt ook al in sommige ziekenhuizen. En laten we een keer de rollen omdraaien naar de poesjes toe en ook de hondjes niet te vergeten die hebben ook Hun aandacht nodig als je zolang in het asiel moet verblijven
J
Jonathan
05-04-2014
Ahh wat een mooi gezicht dat jongetje en die kat.. Raak er helemaal emotioneel van.
d
dennis
04-04-2014
leuk idee maar..alleen leer je kinderen nu geen onzin?, ik vind het nl. ook heel hinderlijk dat bij natuurdocumentaires gedrag van dieren naar menselijk gedrag wordt geverifieerd, hiermee versterk je dat verdraaide beeld toch?.
d
Omdenken
04-04-2014
Volgens mij wordt de kinderen niet geleerd dat de katten het begrijpen of iets dergelijks. We hebben als mensen nou eenmaal de neiging om gedrag van dieren te vertalen naar menselijk gedrag omdat dat het enige is dat wij begrijpen. Ik denk niet dat dit initiatief dat versterkt.
B
Bert van Baar
03-04-2014
Zoo Mooi !
b
betty
03-04-2014
Helemaal geweldig!!! Briljant idee!
N
Nicole
03-04-2014
Super idee!! Zowel de poezen ,als de kinderen hebben er iets aan en niet alleen dat de kinderen het lezen kunnen oefenen. De aandacht van en omgang met dieren is ook goed voor hun. Een win-win situatie :-)