Boek ons

Vertraging

15-08-2013

Sinds 2010 ben ik als promovenda verbonden aan een buitenlandse universiteit. Twee jaar lang liep mijn onderzoek op rolletjes. Ik behaalde uitstekende resultaten, liep perfect op schema en had een goede relatie met mijn baas. Geheel volgens plan ontving ik medio 2012 een prestigieuze beurs om een jaar aan een gerenommeerd instituut in Amerika door te brengen. Fantastisch nieuws dus.

Eenmaal op de bestemming aangekomen bleken de beloofde gouden bergen echter een stuk minder glansrijk dan gedacht. De begeleiding van de beroemde hoogleraar op locatie bleef uit en er bleek geen werkplek beschikbaar te zijn. Gedurende twee maanden hield ik noodgedwongen kantoor in de plaatselijke koffiezaak. PromotieonderzoekHoewel ik de motivatie hoog probeerde te houden, begon langzaam maar zeker het enthousiasme uit het begin van mijn onderzoekstraject af te nemen. Toen ik vervolgens onverwacht door familieomstandigheden terug naar Europa moest reizen, stortte ik mentaal en fysiek in. Ruim een maand zat ik ziek thuis. Mijn baas aan mijn thuisuniversiteit kon maar weinig begrip opbrengen voor de situatie. En hoewel het relatief normaal is dat promovendi door de jaren heen enige achterstand oplopen in hun onderzoek, was hij 'not amused'. Geen goede uitgangspositie, aangezien mijn werkcontract op korte termijn zou aflopen...

Na een periode van stress, besloot ik het probleem om te denken. Ten eerste besloot ik dat het eventueel niet hebben van een contract mij ook meer flexibiliteit zou bieden om mijn proefschrift in mijn eigen tempo en op mijn eigen locatie af te schrijven. Als mijn baas mij niet zou willen betalen, dan zou dat juist mogelijkheden bieden. Het gedroomde hutje-op-de-hei-scenario zou werkelijkheid kunnen worden.

Ten tweede besloot ik mijn houding naar mijn baas drastisch te wijzigen. Dus toen het onderwerp van mijn vertraging weer eens ter sprake kwam, nam ik de verantwoordelijkheid ditmaal volledig op me. Ik overdreef het zelfs een beetje. Ik zei hem: "Uiteraard begrijp ik dat het hélémaal mijn eigen schuld is dat ik zo lang ziek ben geweest. Dat spijt me ook verschrikkelijk. Dat ik nu achter loop, is volledig mijn eigen probleem. Daarom zal ik na afloop van mijn contract de verloren maanden zonder betaling doorwerken en zo mijn achterstand inhalen." Mijn baas begon onmiddellijk te lachen: "Je bent ook te eerlijk. Een beetje achterstand is toch heel gewoon wanneer je een proefschrift schrijft? Weet je wat, ik verleng je contract alsnog met vier maanden. Zo kun je in alle rust je proefschrift afschrijven." Een paar dagen later lag mijn contract op mijn bureau, mét fikse salarisverhoging. En mijn proefschrift? Dat verdedig ik begin januari. Met een piepklein beetje vertraging, maar veel ervaring rijker.

13 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
15-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
S
Sander
20-08-2013
Leuk verhaal! En goed om te horen dat eerlijkheid beloont wordt.
A
Anne
18-08-2013
En geheel verdiend!
Wanneer men zelf verantwoordelijkheid gaat nemen, neem je ook de macht en dus de kracht bij de ander weg. Die nam jij in eigen hand! Dat heb je fantastisch gedaan! Chapeau!
A
Anoniem
18-08-2013
Altijd positief blijven anders worden de resultaten ook negatief
A
Anoniem
18-08-2013
Eerlijkheid duurt het langst.......mooi verhaal!!!!
M
Mirjam
18-08-2013
Leuk, maar ik zou je baas in NL vooral ook teruggeven dat de manier waarop je in Amerika ontvangen bent, toch echt onder de maat was. Daar heeft je baas ook een verantwoordelijkheid in, waar je hem best op mag wijzen. Zo leer je die promotoren ook een beetje hoe je fatsoenlijk moet leidinggeven ipv alleen maar met de inhoud bezig te zijn ;-)
M
Maarten Tegenbosch
18-08-2013
Don't go with the flow, be the flow!!!
You did the right thing and it even gave you added value in the market!! Be proud
C
Caroline
18-08-2013
Inspirerend!
M
Maurice
18-08-2013
top gedaan..!!
B
Brenda
18-08-2013
Awesome!
M
Marc
16-08-2013
Alternatief is voor de ziekte periode verlof aanvragen (als je weet dat je ziek gaat zijn of stress hebt etc) of vergoeding krijgen (moet te doen zijn als je aantoonbaar ziek bent etc.) als het even kan. Maar sowieso is een PhD voornamelijk een test van wilskracht en doorzettingsvermogen ongeacht de leuke/slechte scenario's, dus kuddo's! De wetenschapswereld kan af en toe wel wat omdenken gebruiken naast het conservatieve hokjes-denken :)