zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Treiteren

07-08-2013
1368247059

Er was een man, die lastig gevallen werd door de plaatselijke hangjeugd. Mensen die nieuw in de straat kwamen wonen, zagen het met lede ogen aan. Wat kan je doen om iemand in die situatie te helpen zonder zelf slachtoffer te worden? Tot ze een ingeving kregen. Ze besloten de pestende jongeren te belonen.

Op een dag stapten de nieuwe buren op de jongeren af. `We hebben jullie hulp nodig. We hebben een vreselijke hekel aan die kerel. We hebben er wel 10 euro de man per dag voor over als jullie hem het leven flink zuur willen maken!` Nou, daar hadden de jongeren wel oren naar.

De deal werd gesloten en de periode daarna nam het getreiter enorm toe. Maar na een paar weken gingen de `geldschieters` opnieuw naar de treiteraars toe, dit keer met een minder prettige boodschap. Ze zaten wat krap bij kas en de betalingen zouden stoppen, maar hopelijk waren de jongeren wel zo aardig hun diensten voorlopig nog te blijven leveren.

De jongeren reageerden verontwaardigd. Nou ja, zeg! Geen betalingen meer?! Dachten de nieuwe buren nou werkelijk, dat zij met hun opgevoerde brommers ook nog maar één rondje voor de deur van de getreiterde man zouden maken, als daar geen fatsoenlijke betaling tegenover zou staan? Ze waren gekke Henkie niet! En aldus stopte het getreiter.

Nicolet Mulder
11 september 2011





Oproep
Uiteraard roept bovenstaand verhaal vele vervolgvragen op (was de getreiterde man vantevoren geraardpleegd? is het wel ethisch verantwoord om jongeren voor dit gedrag te belonen? had men in Utrecht ook geld moeten betalen om het inmiddels verjaagde homostel op deze manier te `helpen`?), maar de structuur van het verhaal en vooral het feit dat het gewerkt heeft, zijn (meer dan) interessant. En op zich niet ondenkbaar: zie ook het verhaal `Zingen` van Ruud van Diemen, waarin hangjongeren eveneens worden beloond, om ongewenst gedrag méer te gaan vertonen. Ook in dit verhaal is het eindeffect dat het vervelende gedrag juist stopt.

Overigens. Helaas kan Nicolet Mulder zich niet meer herinneren wat de precieze achtergrond van haar verhaal is. Dus bij deze de oproep: ken je de mogelijkerwijs bron wél, laat het ons weten via info@omdenken.nl of plaats hieronder je reactie. Dat geldt overigens ook voor vergelijkbare verhalen. Stuur ze ons overvloedig toe. We smullen ervan ...

Berthold Gunster

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden