zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Stad zoekt boer

07-08-2013
6570843192

Er is crisis en werkeloosheid, enorme leegstand van kantoren en een groeiende kloof tussen stad en platteland. Voor al deze problemen is één oplossing: urban farming. Stadslandbouw dus, en wel op het dak van (leegstaande) bedrijfspanden. Lees de column van tv-presentator Hella van der Wijst er maar op na.

Welke kansen biedt de economische crisis? Ooit heeft de stad zijn boeren buiten de stadsgrenzen gedreven. De burgers wilden niet langer stinkende paard-en-wagens, koeien, laat staan tractoren door hun straat. Groenten en vlees kochten ze wel in de supermarkt. Waar en hoe die werden geproduceerd, was niet langer boeiend. Als ze dat nog wisten. Zo kwam voor veel kinderen melk uit de koelkast en dachten ze dat er ook paarse koeien bestonden (dankzij die chocoladereclame).

Maar ingegeven door de economische crisis kijkt men vaak weer naar het goede uit het verleden. Dus is de boer weer van stal gehaald. Niet alleen bij de KRO, maar ook in de stad. Zo hebben Amsterdam en Rotterdam de stadslandbouw herontdekt, weliswaar aangepast aan deze tijd. Onlangs is in Amsterdam, boven op het voormalige hoofdkantoor van een warenhuisketen, de grootste dakmoestuin van Nederland geopend. Drieduizend vierkante meter, waar de gebruikers van het pand hun groene vingers kunnen oefenen.

Andere wolkenkrabbers zijn tot dakakkers gemaakt, waar de dakboerin haar geld verdient en van het uitzicht geniet. Leegstaande kantoren hebben een tijdelijke functie als kantoortuin gekregen, om kasgroenten te kweken. Op het dak van de Rotterdamse bibliotheek logeert een bedreigde bijensoort. Of wat te denken van braakliggende industrieterreinen en bouwkavels die landbouwgrond worden, inclusief grazende schapen!

Stadslandbouw creëert banen in tijden van werkloosheid en brengt boer en burger weer dichter bij elkaar. De burger die z’n eten weer koopt bij de stadsboer of helpt bij de oogst ervan. Waardoor de stadsbewoner die klaar is met kant-en-klaarmaaltijden, weer z’n eigen boontjes kan doppen en zo de transportkosten van zijn eigen voedsel flink beperkt. Als fervent volkstuinierster kan ik het alleen maar aanraden. Voordelen: stadslandbouw maakt de stad en zijn inwoners groener, gezonder en leefbaarder. Stad zoekt boer: als dat geen kans biedt in de crisis!


Pam van der Veen

Juli 2012


Bron: www.kromagazine.nl

Met dank aan Jan Kok voor de tip

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden