zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Eyjafjallajökull

06-11-2014

Toen in maart 2010 op IJsland de vulkaan Eyjafjallajökull uitbarstte, hadden wij in Nederland vooral last van de vulkanische aswolk in de lucht. Vele vluchten waren geannuleerd en reizigers zaten dagenlang vast. Maar de IJslanders hadden zelf nog veel grotere problemen. De abrupt smeltende gletsjer zorgde voor grote overstromingen en er moesten vele mensen worden geëvacueerd. Een ramp, zeker voor de boeren die recht onder de vulkaan wonen.

EyjafjallajökullDoor de uitbarsting kwamen deze boerderijen onder een dikke laag as te liggen. Na de evacuatie keerden de boeren in eerste instantie verslagen terug naar hun land. Ze zagen meteen dat er de komende jaren met deze grond niets te verbouwen en dus niets te verdienen valt.

In de documentaire Ash zie je indrukwekkende beelden van de uitbarsting en de ellende daarna. Maar ons viel vooral de positieve houding van deze families op. Een boer vertelt: 'We kunnen de vulkaan niets kwalijk nemen. We kunnen ons alleen aanpassen en er zo goed mogelijk mee proberen om te gaan.' En dat deden ze. Hij bouwde op een stuk bedorven landbouwgrond een gebouwtje waarin hij toeristen kan ontvangen om hen meer te vertellen over de uitbarsting. Zo horen ze uit eerste hand wat de uitbarsting met de bewoners heeft gedaan. Aangezien het bezoekerscentrum aan de voet van de vulkaan ligt, krijgen je als bezoeker een goede indruk van hoe het voelt om een dreigende vulkaan in je achtertuin te hebben.

Het Eyjafjallajökull Visitor Centre is inmiddels al een paar jaar een groot succes met tientallen duizenden bezoekers per jaar. Mede doordat de vulkaanuitbarsting zo heftig was en een grote aswolk tot gevolg had, hebben vele toeristen er over gehoord en komen ze graag langs.

Overigens verhaalt de film Ash over nóg een mooi verhaal. Er was een andere boer die zóveel stress en uitputtingsverschijnselen kreeg door de hele situatie dat hij in het ziekenhuis belandde. Daar werd hij uitvoerig onderzocht en daar bleek dat hij een groot aneurysma had. Hij kon er gelukkig net op tijd aan geopereerd worden. Zou de vulkaan niet zijn uitgebarsten en zou hij daardoor niet in het ziekenhuis zijn beland, dan was hij waarschijnlijk al dood geweest. Ook hij ziet de uitbarsting als een zegen.

Foto: Gunnlaugur Þór Briem

Licentie: CC BY-NC-SA 2.0

06-11-2014
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden