zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

The worst hotel in the world

07-08-2013

Stel, je hebt een hotel in Amsterdam. Hoe prijs je jezelf dan aan? Als je wilt opvallen, en je bent een eenvoudig budgethotel - geen The Grand of Krasnapolsky - dan is je marketingbudget waarschijnlijk beperkt. Bovendien: waar ga je mee adverteren? Je lage prijzen? Dat je bedden goed zijn? Dat je toiletten op de kamer hebt? Prima, met jou nóg duizenden andere hotels in de hoofdstad.

Hans BrinkerNee, je moet iets extra’s bieden. Je moet je unique selling points benadrukken, de dingen die jou bijzonder maken. Dán komen de mensen! Dus je begint je pluspunten in kaart te brengen. Wat je allemaal kunt bieden. Maar zoals je hierboven al las, dikke kans dat daar niet veel bij zit wat anderen niet ook doen. En dus win je daar waarschijnlijk de wedstrijd niet mee …

Budgethotel Hans Brinker paste de strategie van het etaleren in optima forma toe. Zij besloten juist te benadrukken, dat ze een budgethotel waren! En dus lanceerden ze een campagne met als slogan ‘kom slapen in het slechtste hotel van de wereld!’. En dat bleek een gouden zet.

Geen parkeerplaatsen, geen sauna, geen bellboys, geen airconditioning. Geen minibar en ook geen room service. De advertenties tonen schaamteloze foto’s van gammele bedden, gore matrassen en vieze douches. De rugpijn als je ’s morgens opstaat, het ontbijt dat niet te eten is. Alles wordt aangegrepen om duidelijk te maken: dit is een basic hotel. Kreten als ‘nu een bed in élke kamer!’ en ‘gratis doortrekken van de toiletten!’ doen het natuurlijk ook goed. Ook gebruikten ze foto’s van hoe je vóór (fris en fruitig) en ná je verblijf in dit hotel (haar door de war, gebroken, onder de uitslag) uitziet. Geheel in stijl branden niet alle letters van hun neonverlichting aan de gevel.

De campagne werkt als een trein en is al ruim 15 jaar een onuitputtelijke bron van inspiratie voor nieuwe advertentiefoto’s en -teksten. Van over de hele wereld komen mensen om te kijken hoe ‘erg’ het dan wel niet is. Welke globetrotter wil er nou niet in ‘the worst hotel in the world’ hebben geslapen?

Natuurlijk krijgt de toerist gewoon een schone, basic kamer. In een hotel in het hartje van Amsterdam. Het hotel zit altijd vol en de campagne werd wereldwijd een hit. In 2009 werd een boek uitgegeven over het hotel en het campagnemateriaal.

6 juni 2012

Hans Brinker 3Hans Brinker 2

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden