zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

The Living Museum

17-02-2019

In een van de buitenkant niet echt inspirerend pand in Bennebroek gebeuren binnen hele mooie dingen. GGZ inGeest gaf het gebouw in bruikleen aan psychiatrisch verpleegkundige Rokus Loopik die daar in 2015 naar Amerikaans voorbeeld The Living Museum startte. Een veilige plek waar kunstenaars met een achtergrond in de GGZ kunst kunnen maken. Alles mag en er zijn geen regels.

The Living Museum
De kunst die hier gemaakt wordt raakt mij diep.
Rokus Loopik

Zijn wie je wilt zijn

The Living Museum is geen gesloten inrichting of dagbesteding, maar een plek waar iedereen altijd terecht kan en op vrijwillige basis bijdraagt aan het museum. Geen creatieve therapie, maar door bezig te zijn met kunst in een veilige omgeving, ervoor zorgen dat mensen aan hun geestelijke gezondheid kunnen werken. Niemand verdient er geld, iedereen verdient het om er te zijn. Initiatiefnemer Rokus Loopik: "Het is een plaats waar je kunt zijn wie je wilt zijn. En als je dat doet, dan gaan mensen onwaarschijnlijk mooie dingen maken. De kunst die hier gemaakt wordt raakt mij diep. Achter elk schilderij zit een verhaal." Rokus is al veertig jaar psychiatrisch verpleegkundige en vindt het tijd is voor verandering in de huidige psychiatrie. Werken aan herstel in koude en kille ruimten en gebouwen zoals je die in de gezondheidszorg veel tegenkomt, werkt niet. Hij vindt het belangrijk dat we juist helende omgevingen creëren waarin mensen geïnspireerd worden om aan zichzelf te werken.

The Living Museum

Omdenken pur sang

Rokus noemt het in een reportage 'omdenken pur sang'. "Het gaat over de regie teruggeven aan mensen. En als je dat vat in de vorm van een gebouw zoals dit, gaan heel veel mensen beren op de weg zien." De grootste beer is natuurlijk geld. Maar ook het ontbreken van regels is binnen de GGZ uiteraard behoorlijk spannend. Dankzij het succes van The Living Museum zijn de beren inmiddels grotendeels van de weg af en hebben ze in de geestelijke gezondheidszorg ook bewondering voor dit initiatief. Afke Middelkoop, directeur GGZ inGeest noemt de aanpak van Rokus inspirerend en radicaal: "Het is radicaal omdat hij niet werkt met betaalde krachten en niets van de problematiek wil weten danwel daar op in wil gaan. Hij behandelt mij en jou hetzelfde als de mensen die in The Living Museum komen."

Bekijk ook vooral de prachtige reportage (via LinkedIn of Facebook) waarin ook kunstenaars Kees en Ingrid vertellen over hun ervaringen met The Living Museum.

Bedankt voor de tip Britt!

Nelleke Poorthuis
17-02-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden