zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Spelfout op albumhoes

12-03-2023

We maken allemaal wel eens een spelfout. In een Whatsappje of een mailtje is dat niet zo'n groot probleem. Maar als je de voorkant van je plaat opnieuw ontwerpt en daar duizenden exemplaren van laat maken omdat jouw band 15 jaar bestaat... Tsja, dan hoop je toch dat de 10 woorden op de cover van die plaat even goed gecontroleerd worden.

Oeps, een h vergeten

Passing Trough?

Geen idee waar het mis ging, maar op de cover van het opnieuw uitgegeven album van de Nederlandse band Chef'Special staat heel groot 'Passing Trough'. Ja, daar mist een 'h'.

Wij van Omdenken laten natuurlijk ook regelmatig dingen drukken (boeken, kaartspellen, posters, ansichtkaarten, etc.) en ons is het helaas ook wel eens overkomen. Soms kijk je zo lang naar iets, dat je het niet meer ziet. Ook al hebben er wel 10 paar ogen naar gekeken. Gelukkig gingen de mannen van Chef'Special niet bij pakken neerzitten, maar maakten ze al snel een video waarin ze het probleem omdenken.

Spelfout 2

Lekker exclusief

Ze besloten dat het zonde is om deze lading albums weg te gooien. Maar wat doe je er dan mee? Etaleren! Want dit is natuurlijk een limited edition! Als je nu het album bij ze besteld, krijg je een zeer exclusieve versie waarop een bandlid eigenhandig de fout verbeterd heeft met een witte stift. En doordat ze dit zo open op hun eigen social media kanalen deelden, werd het ook opgepikt door de pers. Het AD had dit artikel nooit geschreven als er geen spelfout op de plaat had gestaan. En wij schrijven er nu ook over... Lekkere promotie voor hun concert in de Ziggo Dome op 29 april.

En als je dit nu leest denk je misschien: logisch toch? Spelfout, oeps, maar ja, we noemen het een exclusieve versie, hoera! Maar in de praktijk is dat toch echt een stuk lastiger. Onze eerste reflex is vaak die van oplossen. Dit hoort niet. Weg ermee! We gaan het repareren. Zo. Opgelost. Alles is weer zoals het zou-moeten-zijn. Maar als je halt houdt, eventjes flink baalt en vervolgens kijkt naar wat er is én wat je daar dan wel mee zou kunnen, dan ontstaan de nieuwe mogelijkheden.

Welke omdenkstrategie is dit?

In ons boek Huh?! - de techniek van het omdenken omschrijven we 15 omdenkstrategieën die je kunt gebruiken om een probleem om te denken tot een nieuwe mogelijkheid.

Dit verhaal is een typisch voorbeeld van strategie nummer 12: etaleren. Toon bewust wat je normaal gesproken juist wilt verbergen. Dus niet de platen met de spelfout weggooien, maar juist tonen dat je een fout hebt gemaakt. En er vervolgens een nieuwe mogelijkheid van maken: exclusieve exemplaren én gratis media-aandacht!

lees het boek
Huh 1

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

P.S. Heb je de spelfout in dit artikel gespot en ons daar een bericht over gestuurd? Top! Het bewijs dat fouten maken loont. Ze genereren meer reacties en interactie en daardoor laten de algoritmes van socialmedia-kanalen dit artikel aan meer mensen zien. Inmiddels al gelezen door 20.000 mensen. Nice.

Nelleke Poorthuis
12-03-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden