Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Een speciaal geval

03-03-2021 3 minuten leestijd

Dankers Special Cases vierde in 2020 hun 25-jarig bestaan. Maar het feest was van korte duur toen ze datzelfde jaar vanwege de coronacrisis in het begin van het 2e kwartaal de omzet flink zagen dalen vanwege verminderde aanvraag van producten. Normaal verkoopt en produceert het bedrijf op maat gemaakte industriële kisten en koffers. Maar hun klanten stelden echter hun bestellingen uit omdat ook voor hen de economische vooruitzichten zeer onduidelijk waren. Hoe kon nu in die onzekere periode worden voorkomen dat Dankers bij wijze van spreken zelf "de koffers moest pakken"?

Laat je niet kisten

Er was dus even geen vraag naar "Special cases", maar voor Dankers was dit zonder twijfel een speciaal geval. Hoe konden ze het bedrijf tegen deze forse omzetvermindering beschermen? Ze bleven niet hangen in wat er niet is, maar gingen op zoek naar kansen en wat er wel zou kunnen. "De Omdenkstrategie van het elimineren dus!"

Mieke Philipsen, office manager bij Dankers: "We hebben eens goed gekeken naar welke productiecapaciteit en technieken we al in huis hebben en hoe deze ook op andere manieren ingezet kunnen worden."

Al snel ontstond er een enorme behoefte aan verschillende beschermingsproducten zoals handgel, mondkapjes en desinfecterende spray. Niet iets waar Dankers wat in kon betekenen. Het duurde daarna niet lang voordat ze wel iets vonden dat perfect in hun straatje paste: de productie van Plexiglas protectieschermen!

Protectieschermen?

Nu denk je misschien, wat heeft dit met koffers te maken? Nou, helemaal niks. Maar voor het produceren van de koffers wordt een lasermachine ingezet - en die bleek uitermate geschikt om plexiglas te snijden! Dankers levert ze in alle speciale vormen en maten. Zet er een paar voetjes of klemmen onder en je kan ze zo op je bureau plaatsen. Met of zonder gleuf, of wieltjes, of noem maar op.

Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld was er interesse. Inmiddels worden de schermen al geleverd bij callcenters, horeca, kappers, universiteiten, pedicures, recruitmentconsultancy, winkels, laboratoria en ga zo maar door.

“Het succes van de protectieschermen heeft onder andere geleid tot een aantal grote orders. Vandaar dat wij kunnen stellen dat we in de maand juli 2020 de hoogste omzet hebben gerealiseerd in het 25-jarig bestaan van het bedrijf. Een prestatie waar we trots op zijn!”, laat Mieke weten.

Probleem wordt mogelijkheid

Op deze manier maakte Dankers van hun probleem de bedoeling. We weten als geen ander dat je een crisis niet zomaar kunt omdenken, maar het is mooi om te zien dat het in deze gevallen wel lukt.

Dat vindt Mieke ook: “Voor ons als bedrijf is het inderdaad heel gunstig dat het ‘probleem’, de coronacrisis dus, nog een tijdje blijft voortduren. In het jargon van het omdenken: hoe meer van het probleem, hoe beter. Toch is het wrang om te hopen dat zo’n ernstige crisis waarbij veel mensen ziek worden of zelfs overlijden en waarbij heel veel bedrijven in de problemen zijn gekomen, zo lang mogelijk blijft voortduren en steeds groter wordt. Daarom zijn we, nu de crisis hopelijk in de laatste fase beland is, ook weer volop aan het inzetten op onze core business namelijk: de koffers!”

Tekst: Guido Hoogeboom
Bron: Website Dankers via Mieke Philipsen
Bron foto: LinkedIn Dankers

Guido Hoogeboom
03-03-2021
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden