Boek ons

Geld verdienen met provocerende barbecue

01-06-2018

Anti-islambeweging Pegida heeft weer iets bedacht om te demonstreren en te provoceren: vanaf maandag 4 juni willen ze in vijf steden voor de deur van moskeeën gaan barbecueën. Lekker worstjes roosteren en hele varkens aan het spit terwijl de ramadan dan nog bezig is. Zucht.

Wat doe je eraan?

Maar ja, wat doe je eraan? In de woorden van theoloog en columnist Rikko Voorberg: "Hé, doe eens niet zo onvriendelijk" roepen, dat heeft niet zo veel zin." En verbieden kan ook niet zomaar. In Nederland is het gelukkig een grondrecht om te mogen demonstreren. Toch doet Burgemeester Jan van Zanen in Utrecht zijn best om Pegida te weren. Hier wilden ze op maandag 4 juni voor de Ulu-moskee barbecueën, maar dat gaat niet door. "Op basis van de Wet Openbare Orde kunnen beperkingen worden opgelegd,” laat de voorlichter van de gemeente weten. Pegida werd verwezen naar een andere plek niet direct voor de moskee, ze mogen geen open vuur of warmtebronnen gebruiken en ook borden en bestek van harde materialen zijn verboden. Allemaal voor de veiligheid van de demonstranten, omstanders en handhavers. Maar het reduceert het provocerende idee van Pegida natuurlijk ook tot een normale demonstratie. 

Vrijheid van meningsuiting? Absoluut. Anderen de dupe? Daar kunnen we iets aan doen.
Rikko Voorberg

Tegenactie

Helaas was het effect maar van korte duur en kwam Pegida snel met een nieuw plan met een moskee in een andere wijk. Zo blijf je bezig natuurlijk. Rikko Voorberg zag echter ook een mogelijkheid in deze plannen van Pegida. In een aantal van de steden waar de beweging wil gaan demonstreren, heeft hij namelijk ook een afdeling van de door hem opgerichte PopUpKerk. En dus een grote achterban om de Ramadan Sponsortour mogelijk te maken. Via de website kun je een bedrag geven voor iedere betoger die op komt dagen, een bedrag doneren voor ieder stuk vlees dat de barbecue op gaat of per kwartier dat de barbecue aanstaat. Het geld gaat direct naar de moskeeën en daardoor maakt Rikko van de demonstratie tégen de moskee nu een actie vóór de moskee. Laat Pegida maar komen. Het liefst met zo veel mogelijk mensen en zo veel mogelijk vlees!

Nazi sponsorloop

Overigens is dit idee wel heel slim, maar niet nieuw. In het Duitse plaatsje Wunsiedel demonstreren ieder jaar neonazi's en ook daar bedachten ze in 2014 een sponsorloop als tegenactie en haalden € 10.000,- op. Een briljant idee dat hopelijk nog veel vaker navolging zal vinden. Je ontzegt niemand het grondrecht om te demonstreren, maar doet er juist iets constructiefs mee. Hoe meer demonstranten, hoe beter! Wil jij ook meedoen aan de Ramadan Sponsorloop? Dat kan hier.

Bedankt voor de tip Mona en Niek!

Bron: Trouw

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
01-06-2018

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Je bent niet gemaakt om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, maar anderen dus ook niet om te voldoen aan die van jou.