Boek ons

Professioneel wachten

09-02-2014

Er wordt ons vaak gevraagd of we werkloosheid om kunnen denken. Je komt dan al snel uit op 'dit is de tijd om te ontdekken wat je echt wilt' of 'je hebt eindelijk tijd voor die ene hobby'. Maar het kan ook anders. Italiaan Giovanni Cafaro zit al sinds juli zonder baan. En wat hij meemaakte als werkloze inspireerde hem om zijn eigen bedrijf te starten. Inmiddels is Cafaro professioneel wachter.

Cafaro merkte dat hij met name het wachten heel vervelend vond als werkzoekende. Wachten op vacatures, wachten op een antwoord, wachten op een gesprek, weer wachten op een reactie. Mensen houden gewoon niet van wachten, realiseerde hij zich.

Als burger in Italië breng je vele uren door in wachtrijen. Ze maken niet grootschalig gebruik van een DigiD of internetbankieren dus voor ieder wissewasje sta je weer in de rij. Het zou toch fijn zijn als je iemand in kan huren om dit voor je te doen? Cafaro sprong meteen in dit gat in de markt en biedt voor tien euro per uur aan om voor jou te wachten als je daar geen zin in hebt.

Het gaat erg goed met zijn nieuwe bedrijf. Zo goed, dat hij zelfs overweegt om mensen in dienst te nemen zodat hij ook buiten Milaan professionele wachters aan kan bieden. Hoe Cafaro aan zijn klanten komt? Terwijl hij in de rij staat, heeft hij tijd genoeg om met andere gefrustreerde wachters te kletsen en te vertellen over zijn dienst. Wat een slimmerik.

Update mei 2017: 500 codista's

Inmiddels werken er verspreid over 54 Italiaanse steden meer dan vijfhonderd codista's - van studenten en gepensioneerden tot ontslagen veertigers en lichamelijk gehandicapten. De meesten van hen volgden een vijf uur durende Skype-cursus bij Cafaro, die ze vervolgens een erkend diploma uitreikte. Afhankelijk van de lokale efficiëntie (in Napels is meer werk dan in Milaan) verdient een codista tussen de 1.200 en 1.500 euro per maand. Daarvoor staan ze zo'n dertig uur per week in de rij.

Bron: NRC & Volkskrant
10 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
09-02-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
J
Joke Slavenburg-Fakkel
09-05-2017
Geweldig!! Petje af!!! :-)
O
Omdenken: auto's weren levert winkeliers geld op » hetkanWel.nl
27-08-2014
… Meer omdenkcasussen Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed Stoere vader weet raad met ADHD-er Omdenken: werkeloze begint bedrijf als professioneel wachter …
A
Anoniem
19-02-2014
Ik wil niet te negatief zijn, want zo ben ik niet. Echter, ongelofelijk oud nieuws, Rutger. Lijkt wel televisie nieuws. Ik zou zeggen: zoek een baan.
O
Omdenken: werkeloze bedenkt alternatief voor wachten in de rij » hetkanWel.nl
13-02-2014
[...] Omdenken / [...]
E
Elja Stoel
11-02-2014
Hallo, kennen jullie ook al het verhaal van 'helpniekuitdeww'? Vond ik ook een mooi staaltje omdenken. Bekijk zijn website maar! Niek heeft inmiddels een baan. Zijn website was binnen 24 uur een big hit op social media. Hij haalde de wereld draait door en 3 fm en kreeg vele aanbiedingen om te solliciteren. Je kunt doorklikken naar zijn oude website. zie:http://www.helpniekuitdeww.nl/ Afgelopen weken verscheen Nieks website nog op allerlei internationale webblogs. Is was fan vanaf het eerste uur!
met Hartelijke groet!
S
Steffie
11-02-2014
Werkeloze veranderen in werkzoekende.
H
Henk
11-02-2014
Komt me bekend voor. In Wit Rusland had je in 1992 al professionele wachters. De wachttijd bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen was meer dan 24 uur. In de rij stonden vaak ook professionele wachters. Als je geen zin had om met je auto achteraan aan te sluiten dan kon je tegen betaling de plaats van een wachter overnemen. Die wachter sloot dan met zijn auto weer achteraan aan voor de volgende klant.
M
Mon
11-02-2014
Jammer dat ik niet vlak bij het Rijksmuseum woon..... Wachtrijen genoeg!
M
Marjan
11-02-2014
En als hij voor meerdere mensen tegelijk dan in die rij staat, neemt de rij wachtende ook af.
N
Niels
11-02-2014
Geniaal!