zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Professioneel wachten

09-02-2014
Professioneel Wachten

Er wordt ons vaak gevraagd of we werkloosheid om kunnen denken. Je komt dan al snel uit op 'dit is de tijd om te ontdekken wat je echt wilt' of 'je hebt eindelijk tijd voor die ene hobby'. Maar het kan ook anders. Italiaan Giovanni Cafaro zit al sinds juli zonder baan. En wat hij meemaakte als werkloze inspireerde hem om zijn eigen bedrijf te starten. Inmiddels is Cafaro professioneel wachter.

Cafaro merkte dat hij met name het wachten heel vervelend vond als werkzoekende. Wachten op vacatures, wachten op een antwoord, wachten op een gesprek, weer wachten op een reactie. Mensen houden gewoon niet van wachten, realiseerde hij zich.

Als burger in Italië breng je vele uren door in wachtrijen. Ze maken niet grootschalig gebruik van een DigiD of internetbankieren dus voor ieder wissewasje sta je weer in de rij. Het zou toch fijn zijn als je iemand in kan huren om dit voor je te doen? Cafaro sprong meteen in dit gat in de markt en biedt voor tien euro per uur aan om voor jou te wachten als je daar geen zin in hebt.

Het gaat erg goed met zijn nieuwe bedrijf. Zo goed, dat hij zelfs overweegt om mensen in dienst te nemen zodat hij ook buiten Milaan professionele wachters aan kan bieden. Hoe Cafaro aan zijn klanten komt? Terwijl hij in de rij staat, heeft hij tijd genoeg om met andere gefrustreerde wachters te kletsen en te vertellen over zijn dienst. Wat een slimmerik.

Update mei 2017: 500 codista's

Inmiddels werken er verspreid over 54 Italiaanse steden meer dan vijfhonderd codista's - van studenten en gepensioneerden tot ontslagen veertigers en lichamelijk gehandicapten. De meesten van hen volgden een vijf uur durende Skype-cursus bij Cafaro, die ze vervolgens een erkend diploma uitreikte. Afhankelijk van de lokale efficiëntie (in Napels is meer werk dan in Milaan) verdient een codista tussen de 1.200 en 1.500 euro per maand. Daarvoor staan ze zo'n dertig uur per week in de rij.

Bron: NRC & Volkskrant
Nelleke Poorthuis
09-02-2014
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden