Boek ons

Op kamers in een bejaardenhuis

04-09-2014

Het is een beetje een vreemde combinatie: studenten en senioren. Toch denkt de directeur van verzorgingstehuis Vreedenhoff in Arnhem dat ze veel voor elkaar kunnen betekenen. Daarom nodigt hij studenten uit om hun intrek te nemen in de appartementen die in zijn tehuis leeg staan.

Het is de bedoeling dat studenten voor 75 euro per maand in een appartement van 28 vierkante meter mogen wonen. Met badkamer en balkon. Spotgoedkoop! Maar directeur Wout Oldhoff verwacht dan wel een tegenprestatie. De nieuwe bewoners worden geacht om per maand 30 uur mee te helpen bij het organiseren van activiteiten voor de oudere bewoners. Denk daarbij aan leren werken op een computer en omgaan met internet of het organiseren van dans- en sportactiviteiten.

Het is een prachtig voorbeeld van omdenken. Oldhoff combineert eigenlijk vier problemen met elkaar. Er is leegstand in zijn verzorgingstehuis. Het personeel heeft te weinig tijd om extra activiteiten voor de bewoners te organiseren. Er is een woningtekort voor studenten in Arnhem. Studenten hebben weinig geld te besteden.

Maar in plaats van ieder probleem apart op te lossen, wordt er gekeken naar wat er wel is en wat je daarmee kan. Lege appartementen en studenten met kennis en tijd. Eén en één is twee. Twee vliegen in één klap. U kent de uitdrukkingen wel. Oldhoff stelt in eerste instantie tien kamers beschikbaar en heeft al van studenten vernomen dat ze geïnteresseerd zijn. Hij moet nog wel even in gesprek met de senioren. Als wij er zouden wonen, zouden we het wel weten. Doen!

Bron: Spits

Dank je wel voor de tip Cézanne en Wendy!

***UPDATE***

In Deventer gebeurt het al. En met succes! Lees hier een reportage uit Trouw.

19 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
04-09-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
m
michel
16-04-2015
Wouw echt een vet idee hoop dat meer thuize dit doen echt wouw
O
Omdenken: op kamers in een bejaardentehuis - hetkanWel.nl
11-12-2014
… Omdenken / tip van Cézanne en Wendy, via …
p
petrap
23-11-2014
nuttig besteed, of het niet ten koste gaat van de zorg zal de tijd leren...maar vele handen maken licht werk. En de zorg wordt nu toch een melkkoe, werk er zelf in..........
C
Charles
03-10-2014
Exact Remco, leef mindfull in het hier en nu en denk de problemen van morgen om als ze in het nu verschijnen!
L
Louis Sahetapy
16-09-2014
Studenten moeten studeren en niet het werk gaan doen waar regulier personeel ingezet kunnen worden.
In de zorg worden al veel mensen ontslagen waarbij de instellingen een beroep doen op vrijwilligers.
Arbeid moet beloond worden en loon naar arbeid.
R
Renee
11-09-2014
Wat een super goed idee en een creatieve oplossing!!! Meer van dit is de toekomst! Ik ben geen student meer maar heb ook interesse...
M
Monique
11-09-2014
Ik zeg: bouw alle leegstaande kantoorpanden om en vul deze met oudjes en studenten! Leg om de panden mooie tuinen aan, zodat de oudjes hier ook van kunnen genieten, zowel passief als actief. Combineer dit met het initiatief van hondenuitlaatservice/dagopvang voor honden door studenten en gezelschap van dezelfde honden bij de oudjes. Omdenken in het kwadraat?!
I
Ina
09-09-2014
Fantastisch idee! De kamers staan leeg, er is niet voldoende geld om ouderen extra's te geven. Daarnaast, is het voor de studenten een bron van inspiratie om met oudere mensen om te gaan, die hebben veel meegemaakt. Andersom is het voor de ouderen heel leuk, om nieuwe frisse ideeën van de jongeren te horen!
e
elja
09-09-2014
Diep triest. Ben het met vorige schrijver Martine eens. Daar gaat dus het werk van een goed opgeleide activiteitenbegeleider en andere ondersteuners. Daarnaast horen de mensen die het nodig hebben te wonen. En goede zorg te krijgen.
Het is echt onverantwoordelijk wat er tegenwoordig gebeurt. Laten we daar eerst eens wat aan doen. Kan volgens mij alleen als geldstromen terecht komen waar ze horen.
R
Remco
08-09-2014
Martine,

Als het even niet anders kan, immers de huidige ontwikkelingen in de zorg vragen om creativiteit!
Prachtig initiatief......tegen de tijd dat het niet meer toepasbaar is, DENKEN we het wel weer OM