Boek ons

NoXqs

07-08-2013

Wij associëren autisme in eerste instantie met problemen. Logisch. Mensen met een autistische stoornis kunnen allerlei dingen niet. Ze zijn minder empathisch, kunnen moeilijk met onverwachtse gebeurtenissen omgaan, etcetera. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat mensen met een autistische stoornis juist over specifieke vaardigheden en talenten lijken te beschikken, die anderen in mindere mate hebben. Hun handicap zou wel eens met een talent gepaard kunnen gaan.

NoXqs Labs is een organisatie die zich inzet om jongeren met een `Autisme Spectrum Stoornis` (ASS) in drie jaar op te leiden tot software engineer. De `handicaps` van een autistische stoornis, blijken in een goede omgeving juist `kwaliteiten` te worden: doorzettingsvermogen, gevoel voor detail, concentratie. Allemaal vaardigheden, kortom, die uiterst nuttig zijn voor het beroep van software ontwikkelaar.

Misschien nog wel aardig in dit verband te vermelden: ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verband is tussen autisme en aanleg voor techniek. In juni 2011 publiceerde de Britse autismespecialist Simon Naron-Cohen van de universiteit van Cambridge een onderzoek, waaruit naar voren kwam dat autisme in de regio Eindhoven maar liefst meer dan twee keer zo vaak voorkomt als in de rest van Nederland. De verklaring? Dankzij Philips trekken er sinds 1891 veel bèta`s naar de regio Eindhoven, waar 30% van de banen te maken heeft met techniek.

Berthold Gunster

1 april 2012

Bron:

NRC, 31 maart 2012

Voor meer informatie over NoXqs, zie de website van de organisatie.

Meer lezen over de autisme en specifieke talenten? Zie de casus Specialisterren.

5 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Berthold Gunster
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
P
Pauline Alberti
02-04-2012
Is de alternatieve schrijfwijze "autimisme" ook een manier van omdenken? Wat heerlijk, een directe associatie tussen ASS en optimisme! ;-)
P
Berthold
02-04-2012
Haha. Houden we erin. Autimisme ...
I
Ine
01-04-2012
P.s. Zo`n persoon bedoelde ik nu in mijn reactie over het niet uitchecken OV. NS had 22 mrt. een software probleem. Met een ASS software-engineer komen zulke problemen dan niet meer voor. En ASS persoon een volwaardige baan en toekomst, geweldig!
I
Ine
01-04-2012
.....Ehuhh, vandaag 1 APRIL, toch?.....;-).
I
Berthold
01-04-2012
Ja. Maar de krant was van 31 maart ...