Boek ons

Langzaamaankassa

23-04-2014

Je hebt een lange dag op je werk achter de rug. Op weg naar huis ga je nog even snel langs de supermarkt. Je gooit een stronk broccoli, een pak melk en een kipfilet in je mandje (en oké, ook maar die reep chocola) en haast je naar de kassa. Daar gebeurt het onvermijdelijke: je hebt weer eens de verkeerde rij gekozen. De oudere dame voor je doet een eeuwigheid over het afrekenen en jij staat je intussen op te vreten.

Treuzelende bejaarde

Herkenbaar? Probeer het eens van haar kant te bekijken. Zij voelt tijdens het boodschappen doen altijd de hete adem van de snellere mensen in haar nek. Ze heeft bij ieder schap het gevoel in de weg te staan. Eenmaal bij de kassa voelt ze zich zo opgejaagd dat ze begint te stuntelen waardoor het allemaal alleen nog maar langer duurt. Ze doet het niet express, maar het gaat gewoon allemaal niet meer zo vlug.

Dementievriendelijk

In het kader van de Voor elkaar in Zuid-campagne van het Amsterdamse Stadsdeel Zuid werd er gebrainstormd met medewerkers van het Odensehuis en de Rietveldacademie. Hoe zou een dementievriendelijke wijk eruit moeten zien? Bij dit project ontstond het idee van de langzaamaankassa. Een speciale kassa in de supermarkt waar ouderen zo lang mogen treuzelen als ze willen, zonder gezucht en gesteun van anderen.

Win-win

Volgens Richard Schimmelpennink zijn zulke kassa's een win-winplan. Ouderen kunnen in alle rust boodschappen doen en krijgen hun natuurlijke ontmoetingsplekken zoals ze die vroeger in buurtwinkeltjes hadden weer terug. Maar ook de snelle kopers zijn beter af want de andere rijen zullen met dit plan sneller gaan. Hij roept in het Parool supermarktketens op om dit idee uit te gaan voeren. Wij helpen ze daar met dit artikel graag een handje bij. Albert Heijn? Jumbo? Plus? Wie durft?

Bron: Het Parool

UPDATE 2018

Exact vier jaar na het plaatsen van deze oproep kwam ons eindelijk een positief bericht ter ore: de Albert Heijn in Oosterhout experimenteert sinds april met de Rustig Aan Kassa! De kassa is bedoeld voor iedereen die alle tijd heeft en het gewoon lekker rustig aan wil doen. Volgens Albert Heijn maken jong én oud er gebruik van. De speciale kassa is onderdeel van het thema onthaasting dat bij Albert Heijn in de regio Zuidoost hoog op de agenda staat. Na 12 weken besluiten ze of de kassa een blijvertje is, schrijft Foodlog.nl.

UPDATE 2019

Sinds juli hebben ze bij de Jumbo in Vlijmen een 'kletskassa'. Speciaal voor mensen die op hun gemak een praatje willen maken met de kassière. Op een bordje staat: "Kletskassa. De gezelligste kassa. Voor als u niet zo'n haast heeft." Hopelijk volgen er snel meer vestigingen!

61 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
23-04-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
K
Kimberley
20-02-2017
Maar waarom doen ouderen dat dan? Ik begrijp dat ze misschien iets trager zijn maar op het moment dat de cassiere al jou 100 artikelen aan het scannen is zou je toch vast je portemonnee kunnen pakken. Dat heeft niks met snel doen te maken dat heeft te maken met nadenken en rekening houden met andere mensen.
A
Anoniem
11-09-2015
Dit heeft niks met ouderen te maken maar met fatsoen van de cassiere. Probeer maar eens voor 200 Euro alles in jouw car te plaatsen voor dat de cassiere zegt wat moet betalen?
J
Jeroen
13-11-2014
Leuk idee, maar waarom exclusief voor ouderen?
gehandicapten? mensen die de snelle maatschappij niet bij kunnen benen?

Ik ben 35 jaar, ik erger me kapot aan dat snel, snel! van iedereen.
Je boodschappen worden over de band geknald, koek breekt, brood word geplat en groente valt uit elkaar...maar krijg ik ook korting of excuses voor mijn beschadigde boodschappen?

Gedram en geblaas altijd bij de kassa, komt nergens voor alleen in Nederland.
In het verkeer idem dito, rammen, proppen en onbeschofte gebaren.
En vervolgens compleet uit hun dak gaan als er weer zo'n enorme boete op de mat ploft...

Gevolg? overwerken om die bon te betalen en dus nog meer frustratie.
Wie veroorzaakt dit?
De werkgevers die van hun personeel inmiddels het onmogelijke eisen tegen een hongerloon, de tweeverdieners die een kind MOETEN hebben en dat na die rotfile volgas van de creche halen om vervolgens met een bloedvaart aan het eten te beginnen...

De oplossing? stoppen met die asociale prijsstijgingen en verbieden dat huizen nog duurder worden, de meeste Nederlanders moeten 120% van hun inkomen besteden...en dat gaat niet meer.
Salarissen moeten meegroeien met de prijsstijgingen, niet? dan wordt het een nog grotere puinhoop en zal de stress en agressie nog meer toenemen.

Na voor een tiran van een werkgever te hebben gewerkt (middeleeuwse toestanden) en een zware burn-out ben ik eigen baas geworden, ik bepaal mijn eigen tempo en werktijden en heb weer tijd om goed na te denken.

Als je de tijd hebt om je hersens te gebruiken presteer je veel beter en dan is dat domme gestress en gedram volstrekt onnodig.

Ouderen zijn vaak iets trager, maar de generatie 16-50 jaar is extreem gejaagd.
De ergernis doen zij zichzelf aan door zich zo belachelijk opgefokt te gedragen, mijn oom is arts en hij heeft ook deze denkwijze.
Hersenbloedingen en hartinfarcten bij 40ers en 50ers nemen een alarmerende hoeveelheid aan, oorzaak: stress.

Mag het wat minder?!
K
Klaas
27-06-2014
Mijn haastgevoel bij de kassa ontstaat alleen als ik zie dat het bij een andere kassa sneller gaat. Daarom stel ik voor dat de kassa's in supermarkten voorzien worden van een poortjessysteem waarbij de klanten bij de verschillende kassa's tegelijk geholpen worden. Pas als alle kassa's weer vrij zijn, gaan de poortjes open en mogen de volgende klanten in de rijen geholpen worden. Zo krijg je niet dat vervelende gevoel dat je de verkeerde rij gekozen hebt .......maar hooguit de verkeerde supermarkt. Briljant plan, vind ik. ;-)
s
shirley
06-06-2014
ik ben 39, niet dement en heb ook behoefte aan de langzaamaankassa. Gewoon rustig mijn boodschappen in kunnen pakken zonder dat alles in elkaar gedrukt wordt door de lopende band en met opgejaagd voel door de rij om alles gehaast in de tassen te gooien. We jagen elkaar in deze maatschappij veel te veel op en nemen nergens meer de tijd voor. Het mooist is supermarkten met de keus: heb ik de tijd dan neem ik de langzaamaankasa. Heb ik haast, dan neem ik de gewone.
C
Carino
29-05-2014
Wanneer komen bejaarden tot de ontdekking dat ze ook op tijden kunnen winkelen dat ze werkelijk geen hond in de weg lopen? Tussen 11.00 en 15.00 uur lijkt me een prima treuzelperiode voor dat soort mensen die niet gebonden zijn aan winkelen na kantoortijd. Met een tractor mag je tijdens de spits ook niet de snelweg op. Zijn ze zo oud geworden die bejaarden, en big steeds niet leren plannen, maar wel volop geleerd te ouwehoeren over een probleem dat zij zelf in de eerste plaats al hadden kunnen voorkomen...
H
Henry
07-05-2014
Win-win is ook je realiseren dat hun tempo veeeeel gezonder is en dat moment van wachten gebruiken om je dat te realiseren. RELAX!
O
Omdenken: de winkel waar je nooit meer bij te lang bij de kassa hoeft te wachten » hetkanWel.nl
02-05-2014
… Bron: omdenken …
J
Job
29-04-2014
Als je "honger" hebt gaat alles veel te langzaam. Daarom heb ik altijd het eten al in huis. Zo om 21.00 wandel ik gezellig nog eens naar de super en doe de boodschappen voor de komende dagen. Niet alleen fijn voor mij maar ook fijn voor mijn omgeving. En een langzaam aan kassa voor dementie is erg naïef, ik denk niet dat ze er erg gebaad mee zijn. Iemand die dementie heeft komt of niet aan of hoorde er helemaal niet te zijn. Iemand die loopt te treuzelen is een treuzelaar 1 van 14 of 1 van 94. En een treuzelaar is alleen maar irritant als je haast hebt en haast is absoluut een keuze.
J
suZ
03-05-2014
Doet mij pijn omdat ik pijnlijke handen heb ( gaat nu trouwens wat beter:)). En ik werd uitgescholden bij de kassa.Niet leuk. De opmerking pak niet alvast je portemonnee...klantenpas....portemonnee zoeken...duurt ook weer langer.
A
Anoniem
26-04-2014
Geduld! Een schone zaak!! Vooral vriendelijk blijven kijken !