zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Kintsugi: kunst met een gouden randje

09-02-2017

We kennen allemaal wel het schuldige gevoel nadat je per ongeluk nét dat ene kopje van de tafel stoot. De scherven vliegen over de vloer en jij versteent. Met een huis-tuin-en-keuken koffiekopje valt de schade nog te overzien, maar wanneer het porseleinen servies van oma op de grond ligt dan is het andere koek. Wat doe je dan?

Camoufleren

We zijn gewend om beschadigingen zo onopvallend mogelijk te repareren. Het liefst zodat niemand kan zien dat het ooit gebroken was. Door de jaren heen zijn we meesters geworden van het camoufleren, maar in de 15e eeuw werkten we nog met metalen nietjes om onze keramische scherven bij elkaar te houden.

Reden genoeg voor de Japanners om een manier te verzinnen die de reparaties een stuk aantrekkelijker maakten: Kintsugi.

Kintsugi

In plaats van de schade te bedekken, leg je bij Kintsugi juist de nadruk op de breuk. De scheuren in het servies worden gevuld met hars en goudstof. De filosofie laat zien dat de beschadiging bij het leven van dat object hoort en dat het niet direct een reden is om het weg te gooien.

De kunstvorm werd zo aantrekkelijk dat verzamelaars zelfs expres hun servies kapot gooiden om de scheuren weer met goud te kunnen vullen! De Japanners namen het etaleren van hun (gebroken) servies dus wel heel letterlijk.

Gat in de weg

De kunstvorm wordt wereldwijd toegepast en niet alleen op keramiek. Rachel Sussman uit Brooklyn maakt kunstwerken van gaten en scheuren in oude wegen, en dat levert mooie plaatjes op!

Kintsugi

Bedankt voor de tip Olav!

Foto's: Ars Electronica / Rachel Sussman

Licentie: CC BY-NC-ND 2.0

Guido Hoogeboom
09-02-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden