zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Kinderen tegen cybercrime

09-02-2021 2 minuten leestijd

Uit een enquête onder de inwoners van de Krimpenerwaard bleek dat mensen bang zijn voor oplichting via internet en van de gemeente actie en voorlichting verwachtten. In plaats van een wekelijkse computercursus met koffie en cake in het wijkcentrum, schakelde de gemeente Krimpenerwaard de hulp in van heel jonge cyberagenten: kinderen van 8 tot 12 jaar.

Kinderen Tegen Cybercrime Hackshield

Bron foto: Omroep West

Hackshield

Begin januari ontvingen alle leerlingen uit groep 5 tot en met groep 8 een brief van de burgemeester en de politie met de uitnodiging om een spel te gaan spelen. In het spel Hackshield leren de kinderen over de gevaren van het internet. In de game speel je zelf als cyberagent en moet je opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden over online criminaliteit.

“Kinderen leren sneller en zijn toch wat meer gericht op het gebruik van internet dan hun ouders en zeker hun grootouders,” redeneert burgemeester Roel Cazemier. “Dus we hopen dat ze hun ouders of grootouders een beetje streetwise kunnen maken op het internet.”

Het spel scoort in ieder geval goed bij de kinderen. Keano (11) uit Stolwijk is de beste speler van de Krimpenerwaard. "Misschien omdat ik ICT'er wil worden en ik heb mijn spreekbeurt een keer over hacken gedaan." Hij heeft al veel geleerd over wat cybercriminaliteit inhoudt: “Hacken bijvoorbeeld, of stelen van data, zoals wachtwoorden en je naam en adres.”

De 8-jarige Lieve is ook fanatiek: "Je kan er echt iets van leren, bijvoorbeeld wat hackers doen en hoe je ze kan tegenhouden." Volgens haar moeder wijst Lieve haar ouders regelmatig op verdachte dingen. "Als ik een linkje open op mijn telefoon, dan zegt ze: dat mag niet, dat kan gevaarlijk zijn."

Lieve vindt het spel zelfs zo leuk dat ze haar toekomstplannen heeft gewijzigd. “Ik wilde detective worden, maar nu wil ik iets anders worden: online-agent, door dit spel.”

Tekst: Guido Hoogeboom
Bron: Omroep West

Guido Hoogeboom
09-02-2021
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden