Boek ons

Incassobureau

20-08-2013

Bij een incassobureau denk je al snel aan het innen van geld, agressieve deurwaarders en veel juridisch gedoe om geld te halen bij mensen die hun schulden niet af kunnen betalen. Maar het kan ook anders. Bill Bartmann, directeur van incassobureau CFS2 zag dat agressief belagen van hun debiteuren niet werkte en besloot het over een andere boeg te gooien. En met succes.

Bartmann besloot dat deze debiteuren zijn eigenlijke klanten zijn en dat hij ze ook als zodanig zou moeten behandelen. Dus geen aanmaningen, agressie en deurwaarders meer. Maar wat dan wel? Samen met zijn medewerkers ging hij op zoek naar waar zijn klanten behoefte aan hebben. Hij wilde dat zijn klanten hun ervaring met zijn incassobureau als prettig ervaren, iets wat in zijn business absoluut niet gebruikelijk is.

Uiteindelijk bleek het heel simpel. Het probleem van al hun klanten is dat ze geen geld hebben om hun rekeningen en schulden te betalen. Met de normale werkwijze van incassobureaus breng je hier geen verandering in. Maar met een goede baan wel. Dus besloot hij dat CFS2 verantwoordelijk zou worden voor het vinden van een (betere) baan voor hun klanten.

CFS2 maakt een CV voor je, gaat op zoek naar vacatures, verstuurt sollicitatiebrieven en regelt sollicitatiegesprekken. Als dit allemaal gelukt is, bellen ze hun klanten via Skype om het sollicitatiegesprek te oefenen. Ze krijgen tips en aanwijzingen, bijvoorbeeld over wat ze aan moeten trekken. En op de dag van het sollicitatiegesprek wordt je zelfs door hen uit je bed gebeld, zodat ze zeker weten dat je je niet verslaapt.

Deze werkwijze blijkt enorm succesvol. De klanten van CFS2 krijgen goede banen en verdienen zo voldoende geld om hun schulden af te betalen. Het bedrijf bestaat nu drie jaar en hun resultaten zijn dubbel zo goed als die van hun concurrenten. Bartmann: "Toen we met dit idee kwamen, konden we ons niet voorstellen dat we dit niet eerder bedacht hadden. We zijn niet bang voor concurrenten die onze werkwijze kopiëren. Ik hoop zelfs dat ze het doen. We denken echt dat de wereld er beter van wordt als ieder incassobureau volgens dit model gaat werken."

Bron: Harvard Business Review.

Bedankt voor de tip Evert de Pender!

49 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
20-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
P
Peter Wieringa
28-08-2014
Op zich niet eens zo gek bedacht, alleen denk ik inderdaad dat het uiteindelijk een bodemloze put is. Wil je meer weten over incassotrajecten? Kijk op www.bmkgroep.nl
a
anoniempje
04-05-2014
heel mooi inigiatief. en ja marjolein je kan niet bij een ander kijken en aan nemen dat iedereen negatief denkt schiet ook niks op .
W
Wolf
25-02-2014
't Is omdenken , maar het blijft binnen een paradigma.
Welk paradigma ?
Soms zeggen ze wel eens : 'It's the economy, stupid'
- en ..
dat is een dolle maskerade, ergens.

Imho.


;)
K
Kaylee
13-01-2014
Ik vind deze manier echt in één woord geweldig. Ik heb op mijn werk veel te maken met cliënten die schulden hebben en geen uitzicht meer hebben op een betaalde baan. Deze cliënten komen dan dus alleen uit de schulden als ze in een WSNP-traject terechtkomen. Dus simpelweg 3 jaar lang bikkelen.

Doordat dit incassobureau is gaan omdenken en het zo heeft geprobeerd, betalen mensen nu wel hun schulden.

Zoals Joop13 al zei: Je komt nog véél te weinig mensen/bedrijven tegen die durven omdenken
w
wies
11-01-2014
misschien kan de schrijver van het onderdsteunen van hun zoon musschien ook meer of andere akties ondernemen dan alleen te ondersteunen? Prachtig van csf2, zo maak je de wereld een beetje beter toch? Jaloezie zal er altijd zijn.....
P
PietjePuk
11-01-2014
@Omgekeerdewereld:
Pffff....
j
jojo
10-01-2014
weer een reclame praatje geloof a.u.b. deze bullshit niet er klopt helemaal niets van ze zijn bang voor kassa, radar, consumentenbond, ze zijn nu in eens heel begaand met hun portemonnee en niet die van U. Want i.v.m de crisis is er niets te halen. Ik heb al jaren strijd met deurwaarders en oplichters
j
Nick
02-03-2014
Bang voor Kassa, Radar, consumentenbond? Hahahaha.
K
Kimberley
10-01-2014
Briljant dit! Geweldig idee.

(p.s. Deze mensen krijgen de banen niet op een dienblad aangereikt, ze gaan gewoon op sollicitatiegesprekken en krijgen een baan aangeboden. Ze worden dus niet 'beloond' met een baan)
B
BerBruinenberg
10-01-2014
Niet eens. Doel van een incassobureau is het innen van geld voor opdrachtgevers. Dit doen zij door er voor te zorgen dat schuldenaren een betere positie krijgen. Het incassobureau krijgt zijn geld en de schuldenaar komt uit de schulden. Dit is echt een win - win situatie. Voor wat betreft uw zoon: hij kan natuurlijk ook zelf een bijbaan zoeken.
E
Esther
10-01-2014
Als je minder geld hebt moet je minder geld uitgeven. Maar zelfs als je dat uitstekend kunt kan het nog zo zijn dat je buiten jouw schuld meer uitgaven hebt dan inkomsten. Prima dat er snel hulp is. Liever pompen dan verzuipen!
E
Peter
10-01-2014
Klopt niet Esther. Uiteraard spreek ik uit ervaring. Als je geeeen geld hebt kun je in principe nix uitgeven. Ga je naar AH. Of een andere supermarkt moet je cash betalen of pin natuurlijk. Helaas bestaat er wehkamp en krediet instituten die je helpen om schulden op te bouwen
E
jose
10-01-2014
Voor deze mensen is dit buro een grote uitkomst.