Boek ons

IKEA hacken

08-01-2014

De uiteindelijke gebruikers jouw product laten testen is misschien wel de belangrijkste fase van een ontwerpproces. Je kunt als ontwerper nog zulke mooie dingen maken, maar als niemand ze wil gebruiken en kopen, heb je er niets aan.

Voor kleine, onafhankelijke ontwerpstudio's is dit nogal eens een probleem. Waar vind je een groep mensen bereid om jouw product te testen? Het kost veel geld om bijvoorbeeld een onderzoekslab in te richten of focusgroepen te organiseren. Dit geld hebben ze vaak niet.

Justin Porcano van Upwell Design ontwierp de Walhub: een slim systeem waarmee je belangrijke dingen zoals je sleutels en post naast je lichtknopje kunt bewaren. Hij besloot niet moeilijk te doen en te kijken naar wat er al is. Er bestaat namelijk al een plek die voor hem perfect is voor zijn gebruikersonderzoek: de IKEA. De klanten van deze meubelgigant zijn een goede afspiegeling van de gebruikers die hij voor zijn Walhub voor ogen had.

Hij maakte de prijskaartjes van IKEA na (Walhub werd natuurlijk Wälhub), kocht via eBay een oude medewerkerspolo en installeerde een Walhub in een IKEA winkel. Hij filmde de reacties van de klanten op zijn product. Iedereen die er eentje in zijn gele tas gooide, mocht de Wälhub gratis mee naar huis nemen. Een gewaagde en gedurfde actie. En mooi omgedacht.

Met dank aan Michel Jansen voor de tip.

 

5 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
08-01-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
E
Elisabeth
05-02-2014
Sorry ik heb een naam genoemd van een winkel. Zag later pas dat er geen reclame gemaakt mag worden. Kan ook een zuignappen bakje zijn van Hema of Blokker. Is het nu weer goed??
E
Omdenken
06-02-2014
Elisabeth, dat is geen enkel probleem hoor. Jos maakte reclame voor een website die niets te maken had met dit verhaal. Dat vinden we niet zo prettig.
E
Elisabeth
05-02-2014
Ik heb een doorzichtig bakje (van Xenos) met zuignapjes aan de binnenkant voordeur hangen waar ik al dit soort spulletjes in doe. Sleutels, bankpas, ov chipkaart, alles wat ik nodig heb als ik ergens heen ga en ik zet er brieven in die op de post moeten.
J
Jos van Empel
13-01-2014
Slim bedacht en zal best goed verkocht gaan worden.

Edit: liever geen reclame maken in de reacties. Groet, de redactie.
C
Cindy Jansen
08-01-2014
Jammer dat 't niet op mijn schakelaar ding past... Dus bij mij werkt 't niet, maar een goed idee: dat is 't!