zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Hier drukken

10-09-2020

Via LinkedIn werden wij door Jacco gewezen op onderstaand verhaal van Barbara Oppelaar. Met haar toestemming delen we het ook graag met jullie. Omdat het zo mooi en simpel voorbeeld is van hoe je anders om kunt gaan met "lastig gedrag". In dit geval door te kijken naar het verlangen achter dat gedrag.

Hier Drukken

Het verhaal van Barbara

Meneer Bakkum woont in een huisje in het centrum. Sinds een aantal jaren lijdt hij aan dementie. Met de liefdevolle hulp van zoon Arthur en het thuiszorgteam ging het goed. Maar de laatste tijd loopt meneer regelmatig over straat, zonder jas.

Voor Arthur een signaal om in te grijpen, maar hoe? Samen bespreken wij de mogelijkheden. Omdat iedereen weet dat meneer het fijn vindt om in zijn eigen woning te verblijven en omdat het grootste deel eigenlijk nog goed gaat, gaan we op zoek naar opties om het dwalen te verminderen.

We komen uit bij de praatknop, een knop waarop je een boodschap kunt inspreken die je hoort als je de knop indrukt.

Wanneer Arthur de knop naast de deur bevestigt en achter het raampje van de knop de tekst 'hier drukken' zet, blijkt dit te werken.

Als meneer Bakkum naar buiten wil, ziet hij deze tekst. Dit doet een beroep op het spontane en impulsieve gedrag uit zijn emotionele brein. Met als gevolg dat hij op de knop drukt. Hij hoort dan de stem van zijn zoon 'Ga maar lekker zitten pa, het is koud buiten'.

En dit werkt keer op keer. Meneer gaat terug naar de kamer en het dwalen wordt beperkt.

Door deze ingreep kon meneer nog 6 maanden in zijn huis blijven wonen.

Verlangen

Zo eenvoudig maar ook zo inventief. Barbara en Arthur keken namelijk naar het verlangen achter het gedrag van meneer Bakkum. Waarschijnlijk wil hij helemaal niet per se naar buiten, maar wordt meneer onrustig en heeft hij behoefte aan contact. Aan geruststelling. Op deze manier kunnen ze hem geven wat hij nodig heeft.

Heb jij interesse in zo'n knop? Ze worden onder andere verkocht op Dementie-winkel.nl.

Dit artikel is geschreven door Barbara Oppelaar en verscheen eerder op Ervarea.nl.

Bedankt voor de tip Jacco!

Nelleke Poorthuis
10-09-2020
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Beste vrienden maak je door er een te zijn.