Boek ons

Gelukkige mensen

15-12-2015

We vinden het heel normaal. Als je een probleem hebt, dan kijk je naar wat er mis is. Je bestudeert je probleem grondig en probeert te achterhalen hoe je het op kunt lossen. Wat wil je niet? Hoe zorg je dat het ongewenste verdwijnt? Hoe haal je het weg? Aan het einde van haar promotieonderzoek in 2003, realiseerde biologisch psycholoog Meike Bartels zich hoe eenzijdig deze benadering eigenlijk is. Dus draaide ze het om.

Kinderen zonder problemen

Het inzicht kwam toen Meike Bartels voor haar proefschrift kinderen met gedragsproblemen observeerde. Ze beschreef in haar onderzoek de kinderen met angsten en depressies en degene die agressief gedrag vertoonden. Maar dat waren maar een kwart van de kinderen. Ongeveer 75 procent van de kinderen die ze gezien had, waren kinderen zonder problemen. Daarmee ging het goed. Ze realiseerde zich hoe vreemd het eigenlijk is dat we zo weinig aandacht besteden aan mensen met wie het goed gaat.

Wat wil je wèl?

Volgens Bartels is het een hardnekkig en wijdverbreid fenomeen. Op allerlei gebieden focussen wetenschappers zich op problemen. Maar we kunnen juist heel veel leren van de mensen zonder problemen, degene bij wie alles goed gaat. Bartels geeft een paar rake voorbeelden. We onderzoeken waarom mensen depressief worden, maar niet waarom de meeste mensen niet depressief worden. Er zijn heel veel onderzoeken naar waarom jongeren beginnen met roken, maar niemand vraagt jongeren die niet roken waarom ze daar niet mee begonnen zijn. En wat te denken van ziekteverzuim? Je zou juist de mensen die zich nooit ziek melden eens moeten onderzoeken.

Geluksgenen

Ze heeft het principe van kijken naar wat er goed gaat en wat je daarvan kan leren zelf toegepast in haar onderzoek naar het DNA van geluk. Inmiddels heeft Bartels bevestigd dat 35% van de verschillen in geluksgevoel tussen mensen veroorzaakt wordt door genetische verschillen. Een consequentie van deze onderzoeksresultaten zou kunnen zijn dat gelukssimulatie uiteindelijk effectiever blijkt dan depressie-preventie. Er wordt al tientallen jaren enorm veel onderzoek gedaan naar betere behandelingen voor depressie. Helaas met wisselend succes. Het is tijd om gelukkige mensen te bestuderen om te zien wat we van hen kunnen leren.

Bron: Vrij Nederland
4 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
15-12-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
P
Philipp
07-03-2016
Veel heeft te maken met DSM5? En wat is gelukkig? Is iemand met een depressie minder waardig? En epigenetisch is de oorzaak van het probleem niet genetisch. Mobbing veroorzaakt een genetisch probleem, omdat de epigenetische brscherming aangetast wordt. Alle problemen en mensen met problemen opruimen of een etiket opplakken of een aantal pillen geven komt voort uit de Nazi periode.
J
Jos
31-12-2015
Een ontwikkeld innerlijk, verbonden met dat wat is, deelt ongedwongen. Zoek en ervaar dat het onvindbaar is. Raak verbonden en voel de ongedwongenheid. Ieder die vanuit een innerlijk functioneert loopt tegen de grenzen van een persoonlijk geïndoctrineerd denksysteem aan. De kracht zet een prachtig proces van inzichten in gang. Afstand doen van een eeuwenoud denksysteem is een confronterende tocht naar het antwoord waarom een mens aan dit Zijn deelneemt. Het opende mijn ogen en deelde inzicht in het hedendaagse primitieve gedrag, het verruimde het gehoor wat feilloos vele hollen woorden voorbij liet gaan, het versterkte de reuk dat moeiteloos angst herkende. Geluk is slechts een woord waar vele definities aan verbonden kan worden. De kracht die onafhankelijkheid en vrijheid stimuleert is onbeschrijfbaar. Het is herkenbaar en in ieder individu ruim aanwezig en met eenvoud te ontwikkelen. Kijk naar een pasgeborene en zie wat indoctrinatie na 21 jaar doet. Dit is ontwikkeld aangeleerd gedrag in dienst van een economisch systeem. Wat is in die 21 jaar bewust innerlijk ontwikkeld? Herken de hedendaagse schreeuw naar verbondenheid, vertrouwen en vrijheid. Als mens is het verstandig om te durven omdenken en het omvoelen in het hart te sluiten. Een eenvoudig voorbeeld? U bent niet ziek, uw lichaam zoekt evenwicht en versterkt uw genezingsproces. Het denksysteem reageert met een geneesmiddel (economisch belang), uw innerlijk vraagt tijd (levensbelang). Die tijd is er genoeg. Hoe? Vraag uw innerlijk en herken een zee van tijd en vooral de kracht van delen. Het woord " Geluk" blijft verkoopbaar en herkenbaar als misleidend. Dank voor uw inzicht.
A
Anne-Marie Ponsen
21-12-2015
Wat een mooi stuk!Ik geef zelf les en zeg altijd, kijk naar alle kinderen en geef de "kinderen zonder problemen ook heel veel aandacht.Dat gebeurt gelukkig ook bij ons op school.Wij halen eruit wat er in zit bij elke individuele leerling.Ik mag mijzelf ook gelukkig prijzen dat ik een grote mate van geluksgevoel bezit waardoor ik met een positieve blik het leven kan bekijken.
Ik zeg ook heel vaak:hoe komt het toch dat de leuke ervaringen ,momenten ,gebeurtenissen vaak veel minder aandacht krijgen van mensen dan de nare?Ik benadruk nml.zelf altijd de mooie dingen en geniet daarvan ,maar krijg anderen daar meestal niet makkelijk in mee.
J
Jan
16-12-2015
NLP kent een techniek 'modelleren' die nog een stapje verder gaat.