Boek ons

Geen vuilnisbakken

15-08-2013

Eerder deze maand riepen wij jullie nog op om het probleem van het vele vuilnis in het Amsterdamse Vondelpark om te denken. Wat blijkt: in New York hebben ze de oplossing gevonden. Gewoon alle vuilnisbakken weghalen.

Deze zeer onlogische oplossing blijkt te werken in de metrostations van New York City. Als test verwijderde vervoersbedrijf MTA uit twee metrostations alle vuilnisbakken. Dit leverde 50 tot 67 procent minder afval op dan toen ze er nog wel stonden. Een woordvoerder van MTA zegt: "Als onze passagiers hun afval nergens kwijt kunnen, dan nemen ze het mee."

SubwayWil je dat het ergens schoon wordt, plaats dan (meer) vuilnisbakken. Dat klinkt logisch. Toch? Maar dit voorbeeld laat het tegenovergestelde zien. Een interessant experiment. Wellicht geven vuilnisbakken het signaal dat het prima is om in die ruimte afval te produceren en dat het voor je opgeruimd wordt.

Inmiddels is deze pilot uitgebreid naar acht andere metrostation. In de Underground in Londen hebben de stations al sinds 2001 geen prullenbakken meer.

Bron: The New York Times.

 

24 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
15-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
T
Thijs
03-07-2014
Ooit zag ik een foto van (tijdens een staking) opgestapelde vuilniszakken tegen een boom, waarbij iemand een bordje op de boom had gespijkerd met de tekst: "Dit is geen vuilnisstortplaats".

Vervolgens had iemand anders die tekst ondertekend met de handtekening van Magritte ... :-)
J
Janneke
15-01-2014
op de parkeerplaatsen langs vele duitse wegen werden ook de vuilnisbakken weggehaald.resultaat: heel veel rondvliegende troep.veel vrachtwagenchauffeurs(en chauffeurs in het algemeen) nemen hun troep niet mee!
O
Ontbrekende vuilnisbakken - Duurzame Verpakkingen & Wegwerpservies
11-10-2013
[...] Bron: Omdenken.nl [...]
O
Omdenken: Afval een probleem? Haal alle vuilnisbakken weg » hetkanWel.nl
04-09-2013
[...] Bron: Omdenken.nl [...]
F
Fleur
19-08-2013
Op Utrect Centraal heb je aan het uiteinde van de perrons een tunnel lopen waar geen prullenbakken hangen. Het viel me laatst op dat er hier weinig afval op de grond ligt. Daarentegen kan ik niet inschatten hoe vaak ze er schoonmaken..
D
Dennis
17-08-2013
Zelf als er prullenbakken zijn ,dan zijn er mensen die het er naast gooien. En laten liggen. Het is maar net hoe de mentaliteit van de passanten zijn.
Ik denk niet dat het overal werkt.
G
Gert
16-08-2013
Wat zit iedereen toch vreselijk vast in zijn denken als je de reactie's leest. Het mag gewoon niet waar zijn. Maar, misschien ....
Waarom niet?
Minder verkeersborden zorgt soms ook voor veiligere situatie's.
G
Jan
17-08-2013
Ik woon op de Filipijnen, weinig verkeersborden hier. Hier is het "common sense driving". Gebruik je verstand en wees tolerant. En het gaat prima. Ik denk niet dat dat in Nederland werkt, iedereen heeft altijd zo'n vreselijke haast.
H
Hans
16-08-2013
Als je 50% minder afval hebt zonder dat er een vuilnisbak is, waar ligt dan die andere 50% die wel wordt achtergelaten?
A
Anoniem
16-08-2013
Ik woon in NY en ja erg leuk in de metro station misschien schoon maar de troep ligt hier gewoon buiten op de straten en als er een prullebak staat mag je hopen dat hij niet overflood...Ook dumpen Amerika hun vuil uit de auto op de snelweg en in parken is het niet veel anders. When we arrived in Nederland mijn zonen waren verbaasd how clean it was.
M
Marten de Groot
16-08-2013
een typsich geval van het probleem verplaatsen naar elders....is het buiten de metro schoon ?