Boek ons

Geen brood, wat nu?

07-08-2013

Al een tijd worstel ik met brood eten. Op advies was ik glutenvrij brood gaan eten. Dat voelde al een stuk beter dan gewoon brood. Het probleem was echter dat het enige glutenvrije brood dat ik goed kon verteren op een dag niet meer leverbaar was. Irritant.

Voor mij was dat een enorme teleurstelling. Ik was al zo gevoelig voor brood, nu was het brood dat ik eindelijk kon eten ook al niet  meer leverbaar. Net in die tijd las ik het boek ‘Ja, maar wat als alles lukt?’, dus ik dacht, laat ik

Berthold eens mailen met mijn probleem. Zou hij dit kunnen omdenken?

Het antwoord dat hij me gaf, had ik niet zien aankomen. Wat adviseerde hij? Stop helemaal met brood eten! ‘Los het probleem dus niet op’, schreef hij me, ‘maar stop met het probleem te hebben door simpelweg geen brood meer te willen eten.’ Hij vertelde verder: ‘Dat zaken als brood en melk goed voor ons zouden zijn, is er ons de afgelopen decennia met reclame en marketing zo ingeprent (‘drie glazen melk per dag’, ‘brood, daar zit wat in’)  dat we er niet meer over nadenken of die boodschappen wel kloppen. Zelf eet ik al meer dan een jaar bewust helemaal geen brood meer en ik drink nauwelijks melk en ik voel me er prima bij.’

Pff. Wat eet je dan, dacht ik. Helemaal geen brood meer, hoe moet dat? Hij adviseerde me met een aantal mogelijkheden, daarnaast ging ik zelf op onderzoek uit en zo veranderde ik van de ene op de andere dag drastisch mijn eetpatroon. Ik eet nu geen brood meer en in plaats daarvan salades of rijstwafels met quiona of noten of vis, veel groente, etc.

Nu, na een paar weken, merk ik de winst van dit nieuwe eetpatroon. Ik voel me fitter, ben niet meer moe van het verteren en heb geen ‘after dinner dip`. Daarnaast is het een uitdaging om te verzinnen wat je tussen de middag eet. Het levert ook mooie gesprekken op. En met enige creativiteit kom je een heel eind. En heb je veel kleuren op je bord. En voel je je goed en straal je dat ook uit, positieve energie dus.

De grap is: dit nieuwe eetpatroon zou ik nooit ontwikkeld heb als ik niet het ‘probleem’ gehad zou hebben, dat mijn favoriete glutenvrije brood niet meer te koop zou zijn. Berthold’s boek heet ‘wat als alles lukt?’, maar de vraag ‘wat als iets mislukt?’ is eigenlijk net zo interessant.

Alie de Vries

juni 2013 

27 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Anoniem
15-08-2014
Paleo is volgens de bouw van ons lichaam niet zo best Marleen. Vlees wordt het minst goed door ons lijf verteerd dus ik zou Paleo upgraden naar Paleo vlees vrij! Dan heb je en geen gluten en veel rust in je lijf en darmen ;-)
A
Annelies
15-11-2013
Ik eet al 8 jaar glutenvrij brood, en bak dat zelf.
Het is heerlijk met olijf olie en nootjes en of rozijnen.
Je kan er net zo veel in doen als je wilt. Zelfs kwark.
De gluten zorgen voor binding, en als dat er dan uit is moet je zelf binding toe voegen doormiddel van eieren en soja melk.
Lactose vrij doe ik ook al 7jaar.
Ik was al vegetariër, nu al 34 jaar.
Dat was dus ff uitvogelen hoe ik tich lekker kan eten en ook alles binnen krijg wat gezond voor mij is,en dat gaat gelukkig goed.
Je moet veel lezen, en creatief koken!
C
Cate
30-10-2013
En in de vakantie lekker naar Scandinavie voor inspiratie. Daar zijn veel meer mensen met een glutenintolerantie dan hier. Dus ze zijn er daar ook meer op ingericht. Hoef je je ook dan geen zorgen te maken.

En voor als het nog geen vakantie is: naar de het restaurant en de eetwinkel van dat blauwgele woonwarenhuis uit Zweden. Hun taartjes zijn bijv. glutenvrij. 'Cake' kan dus wel degelijk glutenvrij zijn.
O
Omdenken: Geen brood meer? Geen probleem » hetkanWel.nl
26-09-2013
[...] Bron: Alie de Vries, Omdenken.nl [...]
K
Kim
09-08-2013
hebben jullie ook een tip voor iemand die echt verslaafd is aan brood. Zo erg dat ik wéét dat als ik brood afzweer ik meteen 10 kilo afval....maar het omdenken lukt me niet... tijdje koolhydraadarm brood gegeten maar ik val toch terug...vaak lukt het me om smorgens iets anders te eten maar dan is het nog altijd crackers, roggebrood, cornflakes oid... maar als ik een dag geen brood eet, eet ik hele dag slecht...drang naar koolhydraten? Avondeten kan me gestolen worden, friet en snoep ook...maar een boterham.......help...
S
Sjoukje
07-08-2013
Ik eet ook paleo sinds een paar maanden. Heerlijk. Er zijn veel recepten op internet te vinden.
Koolhydraatarm brood is gemakkelijk zelf te bakken trouwens.
L
Lot
05-08-2013
Heerlijk inpsirerend verhaal, briljant!
M
Marjolein
13-07-2013
en mocht je nu toch af en toe eens zin hebben in brood, er is tegenwoordig glutenvrij broodbak mix te koop . zelf bakken en warm eten is nog lekkerder :)
S
St
23-06-2013
Leuk om terug te lezen, wat ik zelf ook heb meegemaakt en heb besloten! soepje als ontbijt, salade als lunch enz.
L
Lia
22-06-2013
wat een geweldig omdenkverhaal, helpt me echt! Ik eet wel brood maar geen zuivel meer en ik ben dol op toetjes, dat vergt enige creativiteit.
L
Alie de Vries
22-06-2013
Hoi Lia,

Ik eet ook geen yoghurt meer ivm lactoseallergie. Er zijn ook sojatoetjes, is het een idee om dat te proberen? Ik eet al jaren geen toetjes en mis het niet. Succes.