Boek ons

Foutje, bedankt.

07-08-2013

In de jaren 90 was IBM een toonaangevend computerbedrijf met vele vestigingen over de hele wereld.

Op zekere dag maakte een medewerker, die bekend stond als een harde, serieuze werker, een fout. En niet zomaar een fout: een kapitale vergissing die het bedrijf ongeveer 4,5 miljoen dollar kostte. Het was duidelijk dat de man zich rot was geschrokken en zich kapot schaamde.

Hij kreeg van zijn leidinggevende te horen dat hij de volgende dag bij de directeur moest komen. Helemaal in zak en as ging de man die dag naar huis. Hij zag het niet meer zitten en besprak de zaak met zijn vrouw. Natuurlijk zou hij ontslagen worden voor het maken van deze dure vergissing. Hij besloot daarom, dat het beter was om de eer aan zich zelf te houden en schreef zijn ontslagbrief.

De volgende dag werd hij ontboden bij de directeur. Bij binnenkomst overhandigde hij de ontslagbrief. “Wat is dat voor brief?” vroeg de directeur. “M’n ontslagbrief”, zei de man. “Ik heb een onvergeeflijke, kapitale blunder gemaakt en daarom houd ik de eer aan mezelf”. De directeur verscheurde de brief voor de ogen van de man en gooide de snippers in de prullenmand.

“Wat doet u nu?”, vroeg de man. "Je denkt toch niet dat ik iemand ga ontslaan in wie ik net 4,5 miljoen dollar heb geïnvesteerd?", zei de directeur. De medewerker snapte er niets van. Het was duidelijk dat de directeur zijn ontslag niet accepteerde. Maar het ging verder. De directeur vertelde hem, dat hij een speciaal project toegewezen kreeg. De man zou alle vestigingen van IBM af gaan reizen om de collega’s te vertellen over de fout, zodat iedereen er van kon leren en te voorkomen, dat de fout opnieuw zou worden gemaakt. Er werd op basis hiervan een nieuwe procedure ontwikkeld voor het hele bedrijf.


Met dank aan Olaf Melsen voor de tip
maart 2012

 

 

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.