zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Etaleren op hoog niveau

28-05-2017
Hoogwerker vergeten

Ons kantoor staat in Utrecht, dus we weten hoe intensief er wordt verbouwd op Utrecht Centraal. Bij zo'n grote verbouwing gaat er natuurlijk wel eens iets mis. In dit geval is de fout vrij goed zichtbaar: een hoogwerker staat zich al sinds december te vervelen in de stationshal.

Oeps, vergeten

Tijdens de bouw werd de hoogwerker ingezet voor het installeren van verlichting, brandmelders en dergelijke, terwijl er ondertussen druk werd geklust aan de rest van de stationshal. Maar daarna is de hoogwerker vergeten. Toen ze eenmaal klaar waren, kwamen ze er al gauw achter dat de hoogwerker niet meer door de nieuwe uitgang past!

Wegtakelen

De hoogwerker staat inmiddels al maanden te verstoffen, maar de NS heeft de opdracht om het ding weg te takelen. Volgens NS woordvoerder Hessel Koster hebben ze daar nu niet de mogelijkheid voor. “Zodra het kan moet hij weggetakeld worden. Er staat nu nog een grote kraan op het Jaarbeursplein. Misschien kan het daar mee, maar dat is nog niet zeker. Anders wordt het begin volgend jaar, wanneer we weer terecht kunnen op het Jaarbeursplein.”

Kunstwerk

Paul Bijenhof van de Utrechtse afdeling van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, had een ander idee. Hij stelt voor om van de vergeten hoogwerker een kunstwerk te maken door het apparaat op een centrale plek te etaleren in de stationshal. Het is volgens hem een inspirerend verhaal dat laat zien dat zelfs de beste plannen kunnen misgaan. Hij wil dit laten zien door een bord bij de hoogwerker te plaatsen met daarop het verhaal van hoe het apparaat daar verzeild is geraakt. Paul: ''We mogen er vaker bij stilstaan hoe we daarmee omgaan in de huidige maatschappij, waar het steeds meer draait om perfectie.”

Update 1

Het is nu (april 2018) ongeveer een jaar later, en hij staat er nog steeds! De hoogwerker bleek verdraaid handig. "Een lamp vervangen, kerstversiering ophangen, werk aan de brandmeldinstallatie of sleutelen aan de omroep: onze mensen doen het graag met het ‘blauwe monster’.” aldus Koster, woordvoerder van de NS. Waar eerst werd opgeroepen om deze fout te etaleren, wordt nu eigenlijk meebewogen met de situatie. De hoogwerker krijgen we nou eenmaal niet weg, dus laten we er maar optimaal gebruik van maken. En dan blijft hij ineens verrekte handig!

Update 2

Het is juli 2018 en daar zijn we weer met nieuws over onze favoriete hoogwerker! De NS heeft hem inmiddels geadopteerd en ze gebruiken hem meerdere keren per week. Corné, adviseur techniek is zelfs een beetje van de hoogwerker gaan houden...

Er mist echter nog één ding. Een naam! Daarom roept de NS jullie op om de perfecte naam voor de hoogwerker te bedenken. Corné heeft geen eisen: "Ik laat het over aan de creativiteit van onze volgers op social media, daar heb ik veel vertrouwen in. Als ik een goed gevoel krijg, dan weet ik het meteen."

Je kunt bij de NS via Twitter en Facebook jouw idee achterlaten. Op maandag 9 juli maken ze om 12:00 uur bekend welke naam binnenkort met stickers op de zijkant wordt aangebracht. De winnaar vergaart eeuwige roem en mag uiteraard bij de doop aanwezig zijn.

Ter inspiratie een paar van onze favorieten: Crany McCraneface, Dory (wat die vergat ook wel eens wat) of Annie, naar onze oud-burgemeester die zoveel voor de stad èn het stationsgebied betekend heeft.

Update 3

De naam is gekozen... Uppie! Deze koos Corné uit de meer dan 1.000 reacties die binnenkwamen. Waarom nou Uppie? "Vanwege de dubbele betekenis: up betekent natuurlijk hoog, maar ook alleen. De hoogwerker staat eenzaam in de “garage” en werkt vaak alleen. Ik vond het heel toepasselijk. En Uppie klinkt West-Fries. Ik kom zelf uit Schagen, dus ik vond het mooi klinken. Het is ook kort, en het bekt lekker."


Bron: DUIC, nog een keer DUIC en NS.
Fotograaf: Marlot van den Berg

Guido Hoogeboom
28-05-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden