zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Een kopje koffie drinken met haters? Waarom niet!

12-03-2019

Het is makkelijk om altijd een ander de schuld te geven. Een ander maakt zich schuldig aan het brengen van haat en vooroordelen. Een ander moet stoppen met generaliseren. Een ander moet zijn gedrag veranderen om zo een betere samenleving te creëren. Özlem Cekic vroeg zichzelf af; 'maar doe ik niet precies hetzelfde als de ander?'

Naamloos

TED-Talk

Özlem Cekic is een moslima met een Koerdische achtergrond in het Deense parlement. Toen zij werd gekozen, kwam zij er al snel achter dat niet iedereen daar even blij mee was. In haar TED-Talk vertelt ze over de mailtjes en brieven vol haat die zij steeds vaker toegestuurd kreeg. Op een gegeven moment was het zo erg, dat zij vreesde voor de veiligheid van haar familie en haarzelf. Haar zoon vroeg toen: 'Hoe kan het dat ze jou zo haten, terwijl ze je niet eens kennen?’ Waarop zij het antwoord gaf: ‘Omdat sommige mensen gewoon dom zijn…’

Na een gesprek met een goede vriend kwam Özlem erachter dat zij misschien wel net zo goed de ‘haters’ aan het generaliseren was, op dezelfde manier als dat zij dat bij haar deden. Ze heeft toen besloten om niet weg te lopen van het probleem maar er juist in mee te bewegen.

Wat ze deed?

Özlem belde de persoon op die de meeste, en meest racistische haatberichten had achtergelaten en vroeg of hij misschien een kopje koffie wilde drinken en met haar in gesprek wilde gaan. Tot haar grote verbazing stemde hij in. Zodoende. Özlem had zichzelf bij de ‘hater’ thuis uitgenodigd voor een kopje koffie en ging erheen met het doel om de overeenkomsten tussen hen te vinden, in plaats van naar de verschillen te kijken.

2,5 uur

Bij aankomst was Özlem stomverbaasd. Haar eerste vooroordelen werden direct verdwenen. Het was helemaal geen raar figuur wonend in een rommelig en stinkend huis. Het huis was netjes, de man gaf haar een hand, hij was beleefd en het rook er heerlijk naar koffie…

Özlem bleef uiteindelijk 2,5 uur. Aan het einde van het gesprek was ze blij, opgelucht, ze hadden eigenlijk best veel met elkaar gemeen. Het was een aardige man waar ze makkelijk een goed gesprek mee kon voeren. Tegelijkertijd kon ze het niet uitstaan dat er zoveel overeenkomsten waren tussen haarzelf en een man die zoveel racisme en haat naar haar had uitgesproken.

Dialogue Coffee

Özlem zag dat zij net zoveel vooroordelen had gehad over de ‘hater’ dan dat hij had over haar. Dit inspireerde haar om zo veel mogelijk ‘haters’ te vragen om met haar een kopje koffie te drinken en daarbij in gesprek te gaan. Dit om zichzelf de kans te geven om minder bevooroordeeld te zijn over de ‘haters’. Deze gesprekken noemt ze een ‘Dialogue Coffee’.

Een echte uitdaging

Aan het einde van haar TED-Talk daagt ze het publiek uit: Drink ook eens een kopje koffie met iemand waar jij totaal niet dezelfde mening mee deelt. Vrouw, man, Christen, politicus, Moslim, Trump volger, geitenwollensokkenfiguur, racist, idealist, de buurman. Wie weet kijk je na dit kopje koffie iets minder naar de verschillen, maar juist naar wat jullie met elkaar gemeen hebben.

Mocht je het hier niet mee eens zijn… Kopje koffie dan maar?

Bron: Friday Forward
TED-Talk: Özlem Cekic

Kaya Kock
12-03-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden