zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Comazuipen? Cool!

07-08-2013
Assortment of beer in tall glasses 2023 11 27 05 19 22 utc min

Vertel een vijftienjarige dat 'ie niet mag drinken, en je weet zeker dat hij de volgende dag zijn eerste biertje bestelt. Zo werkt het adolescentenbrein nu eenmaal. Comazuipen gevaarlijk? Daarom doe je het juist!

Het is er bij jongeren ingepeperd dat veel drinken slecht is. En juist dat maakt het zo aantrekkelijk voor ze. Ze drinken om het avontuur, de opwinding, het verbodene. De huidige antialcoholcampagnes, die maar blijven hameren op de gevaren van drank, hebben dan ook een averechts effect. Hoe riskanter, hoe beter, vinden veel jongeren immers. Dat betoogt socioloog Thomas Vander Ven, docent aan de Universiteit van Ohio, in zijn boek Getting Wasted. Zeker in de VS, waar je pas vanaf 21 jaar legaal mag drinken, verhoogt het stiekeme de feestvreugde alleen maar. Het regelen van een nepidentiteitskaart, het ontwijken van politiecontroles: jongeren zien het als een spannend kat-en-muisspel, aldus Vander Ven.

Ook comazuipen verklaart de wetenschapper vanuit de hang naar avontuur. En een afschrikwekkende voorlichtingscampagne vergroot de aantrekkingskracht. Met leuzen als "de kater komt later" en "drank maakt meer kapot dan je lief is" en bijbehorende dramatische filmpjes, denkt de campagnemaker zich dus vast. Ingrijpen als het feestje nog moet beginnen, zoals de klassieke voorlichting wil, heeft geen enkele zin.

Maar wat dan? Als er dan toch voorgelicht moet worden, aldus Vander Ven, leer jongeren dan de signalen van intoxicatie herkennen en hoe ze daar vervolgens op moeten reageren. Dat je 112 moet bellen als je vriend is flauwgevallen, bijvoorbeeld, en hem niet in z'n eentje op bed moet laten liggen. Daarnaast pleit de socioloog ervoor om in plaats van op de gevaren te focussen op het plezier dat jongeren aan drank beleven. Waarom doen ze het? Wat levert het ze op? De informatie die daaruit voortkomt zou wel eens veel waardevoller kunnen zijn dan het gehamer op de risico's.

Pam van der Veen

27 september 2011

Bron: NRC.nl, Salon.com

Lotte Reezigt
07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden