Boek ons

Burgers helpen burgers

07-08-2013

Net als in Nederland kampt Duitsland met problemen vanwege de steeds verder toenemende vergrijzing. Kleine dorpen en stadjes lopen leeg, jongeren trekken naar de grote steden. Terwijl de overheid steeds meer zorgtaken afstoot, zijn er steeds minder mensen beschikbaar om te zorgen voor het steeds groter wordende aantal ouderen. Maar waarom zouden alleen jonge mensen kunnen zorgen voor hun oudere medemens? Ouderdom kent vele gradaties. In het Duitse stadje Riedlingen kijken ze naar wat mensen nog wel kunnen en werken ze al twintig jaar volgens het principe van zorgruil.

SeniorenOp zoek naar werk vertrekken veel hoogopgeleide jongeren al jarenlang naar de grote steden, hun ouders in Riedlingen achterlatend. Hierdoor kunnen de ouderen niet terugvallen op hulp van hun familie en mantelzorg, en functioneerde het zorgsysteem niet meer. Daarom begonnen ze daar twinig jaar geleden met zorgruil. Een uit nood geboren maar erg succesvol project.

Bürger helfen Bürgen heet dit initiatief van het Seniorengenossenschaft in Riedlingen. Het idee is simpel. Iedereen doet wat hij wel kan. Jongere senioren helpen de ouderen. Voor deze werkzaamheden laten ze zich uitbetalen. In geld of beter nog: in uren. Die uren kunnen ze later weer inwisselen wanneer zij zelf hulp nodig hebben.

Zo brengt de 73-jarige Herr Sandner iedere dag maaltijden rond voor mensen die slecht te been zijn of geen puf meer hebben om iedere dag voor zichzelf te koken. Een soort Tafeltje Dekje. Maar hij ontvangt geen geld voor zijn werkzaamheden. Hij spaart de uren op voor als hij zelf hulpbehoevend wordt. Ieder uur dat hij werkt mag hij later weer incasseren. Op dit moment gebruikt hij al drie uur per week voor een schoonmaakster die hem helpt met de huishouding.

In Riedlingen zijn er inmiddels 650 senioren die voor elkaar schoonmaken, boodschappen doen, wassen, eten brengen of gewoon klaar staan voor een praatje. Ook verpleegkundige werkzaamheden zijn mogelijk. Zij worden wel gewoon met geld betaald. En het systeem werkt. Twintig jaar geleden woonden senioren in Riedlingen gemiddeld de laatste 18 maanden van hun leven in een tehuis, nu is dat dankzij Bürger helfen Bürgen nog maar negen maanden.

Bron: Volkskrant, 6 Juli 2013

Nelleke Poorthuis

juli 2013

9 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
H
Harry Brockhus
18-10-2013
Bij ons in de buurt is zojuist een Goed Nabuurschap project opgestart. Dit is precies het soort idee dat we goed kunnen gebruiken. Ik ga het inbrengen in de wijk en ook in een wijk in Amstelveen, waar ze een vergelijkbaar project opzetten. Mooi omgedacht, en een breuk met het geharrewar tussen de generaties waar veel mensen zich dezer dagen toe laten verleiden!
O
Omdenken: zorg te duur? Ouderen helpen elkaar » hetkanWel.nl
11-09-2013
[...] Bron: Omdenken.nl [...]
Z
ZorgRuilBrabant
30-07-2013
In Noord-Brabant is vanuit de Verenigde Brabantse ouderenorganisaties (VBOB) met steun van de Provincie ZorgruilBrabant opgezet: onderlinge hulp voor en door wijk-/ dorpsbewoners. Het gaat om niet-familiale hulp en inter-generationeel.
Volume aan vraag en aanbod is heel belangrijk, anders gaat het niet snel werken. Dus word allen lid van een kring! Vraagverlegenheid wordt opgeheven doordat de hulpvrager ook een tegendienst of gespaarde punten (Caremiles) kan inzetten. Hij/zij hoeft zich dus niet afhankelijk van de hulpbieder te voelen!
WeHelpen.nl werkt landelijk op dezelfde wijze met steun van grote organisaties als CZ, PGGM, Achmea, RABO e.a..
A
Anne
29-07-2013

Aansluitend bij het voorgaande: er zijn veel lokale initiatieven en ook online varianten, bijvoorbeeld Zorgvoorelkaar.com.
Ik vind het een mooie ontwikkeling, samen zorgen we voor elkaar.
S
SylviadeW
27-07-2013
Iedere stad heeft zo`n ruilsysteem, ieder met z`n eigen naam, gewoon even google :-)
j
jannyhuizing@home.nl
26-07-2013
Heel simpel, en goed uitvoerbaar, desnoods met een stempelkaart of zo. Er bestaat al een organisatie in Nederland die heet dacht ik Noppes. Die werkt met klusjes aan huis, en gebruikt een stempelkaart. Hoe het precies zit, zal ik eens uitzoeken....
s
sbrn
25-07-2013
Helemaal mijn idee zoals boven. Het voelt warmer aan dan elke dag een andere hulpverlener binnenlaten.
C
Christine
25-07-2013
Omdenken? Gewoon doen!
n
nellie Slooter
24-07-2013
dit is zoals LETS-kringen ook werken. je wordt betaald in symbolisch geld. In etten-leur is er de Appelkring waar je per uur werkzaamheden 10 "appeltjes" krijgt waar je dan ook weer hulp kan "inkopen"