zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Big spenders op de fiets

27-07-2014

Winkeliers worden meestal heel chagrijnig als het stadscentrum autoluw dreigt te worden. ‘Inkomstenderving!’, is de primaire reactie. Maar wat blijkt: rustige, veilige winkelgebieden trekken juist meer klandizie.

Minder automobilisten = minder bereikbaar = minder omzet. Het gemotoriseerde publiek telt immers de meeste big spenders. Vraag het de doorsnee detailhandelaar en dit zal zijn redenering zijn.

autoluwOnterecht, zo blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van een autoluw centrum voor winkels en horeca. Want fietsers en voetgangers geven juist meer uit dan automobilisten. Maar liefst 13 procent, wijst een onderzoek van de Portland State University in Oregon (VS) uit. Weliswaar doen automobilisten grotere aankopen in één keer, omdat ze nu eenmaal meer spullen tegelijk kunnen vervoeren, maar fietsers en voetgangers komen vaker terug. Het zijn trouwere bezoekers, waardoor ze uiteindelijk voor een hogere omzet zorgen. En ze hebben beslist geen dunnere portemonnee dan gemotoriseerde shoppers, al was het alleen al vanwege het uitgespaarde geld voor benzine en parkeerkosten.

Ook blijven fietsers en voetgangers langer hangen in een autoluw centrum, waar het dus veiliger en prettiger toeven is. Dat bleek uit het onderzoek naar de uitbreiding van het voetgangersgebied in Groningen. Conclusie: het percentage bezoekers dat langer dan twee uur in de binnenstad bleef, ging in drie jaar tijd van 35 naar 46 procent.

Bovendien wordt de doelgroep groter. Een autovrij gebied is aantrekkelijker voor senioren en ouders met kinderen, die er rustig rond kunnen lopen, inkopen doen en iets gaan drinken. Geld uitgeven dus. Met andere woorden: wil je als winkelier meer omzet? Voer actie voor een autovrije binnenstad!

Bron: BikePortland.org

27-07-2014
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden