Boek ons

Betalen voor tijd

21-02-2014

Maak jij wel eens gebruik van de gratis wifi in een café of koffietentje? Dan heb jij je vast wel eens afgevraagd hoe lang je mag blijven zitten als je één kopje koffie afgerekend hebt. Wat is fatsoenlijk? Die sociale normen zijn eigenlijk nog niet bepaald.

Nu kunnen we daar heel diep en hard over nadenken en een wifi-in-de-horeca-etiquette voor opstellen. Maar de Rus Ivan Meetin dacht het om en kwam met een heel voor de hand liggend maar toch nieuw concept.

In plaats van uit te gaan van een horecagelegenheid met gratis wifi, zijn de Ziferblat-cafés een plek waar je betaalt voor de tijd die je er doorbrengt. Zowel de wifi als koffie, thee en koekjes zijn er gratis.

Meetin zegt: "Ziferblat cafés zijn plekken waar iedereen zich thuis kan voelen. Werken, een boek lezen, mensen ontmoeten, alles is mogelijk en iedereen is welkom. Alles in het café is gratis, behalve de tijd die je er doorbrengt. Ik kwam op dit idee toen ik mijn atelier openstelde voor anderen en mensen mij mochten betalen als ze wilden. Als grap liet ik ze per minuut betalen. Dat bleek eigenlijk heel goed te werken."

Hiermee creëert Meetin in zijn cafés een fijne huiselijke sfeer. Je hoeft je nooit af te vragen of je niet onbeleefd bent en eigenlijk nog iets moet bestellen omdat je een tafeltje bezet houdt. Je levert als je weggaat gewoon je klok in (Ziferblat is Russisch voor wijzerplaat) en rekent de tijd af.

Bron: Bright.nl

14 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
21-02-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Maciek
21-03-2014
Ze vragen 5 pence per minuut. Dan kom ik op 3,60 euro per uur. Wat natuurlijk nog steeds niet duur is, als je bekijk wat je terug voor krijgt (meer dan koekjes, koffie en thee)
O
Oliver
24-02-2014
Grandioos, zeg wat een vondst!
b
bart
23-02-2014
Dat kan nooit uit voor dat geld, lijkt me.
M
Michael Jacobs
22-02-2014
De koffie, de thee en de koekjes zijn alleen maar schijnbaar 'gratis': in werkelijkheid worden de grondstoffen daarvoor door loonslaven - die voor grote bedrijven werken - aan de Aarde ontfutseld. Van rigoreus 'omdenken' is hier geen sprake.
A
Anoniem
22-02-2014
Ook omdenken: hoeveel kopjes koffie mag je dan drinken per uur. Wat is fatsoenlijk? ;)
L
Laura
22-02-2014
Het volgende probleem is dan: hoeveel koekjes kan ik nemen? Wat is netjes?
L
Anoniem
22-02-2014
Oh, je was me al voor ... :)
J
JA
22-02-2014
Zo werd ik op doorreis door Oostenrijk gestopt door een politieagent. Ik bleek 30 km te hard gereden te hebben en moest ff contant 30 euro afrekenen. Mijn echtgenote, die naast mij lag te slapen, werd wakker op het moment dat ik afrekende en toen ik wegreed vroeg ze wat dat nou was. "Gewoon, door-rij-belasting."
R
Robin
21-02-2014
Super leuk! Echt een heel leuk idee en niet eens duur :)
J
Joris
21-02-2014
Daar ben je niet de enige in ;). In de vestiging in Londen betaal je €2,20 per uur, tijd is (geen) geld!
J
laura
21-02-2014
Dat valt reuze mee, aangezien de koffie en thee dan gratis is ;-)
l
laura
21-02-2014
Wat ik me eigenlijk gênant genoeg direct afvraag is: "wat kost dat dan per minuut?"