Boek ons

Beer o’clock

13-12-2013

In en rond het Amsterdamse Oosterpark zorgde een groep alcoholisten al een tijd voor overlast. De Regenboog Groep, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de meer kwetsbare leden van de samenleving, verzon daar iets op.

De drankzuchtige ordeverstoorders werden geronseld voor schoonmaakwerkzaamheden in de stad en verschijnen nu elke ochtend om stipt 9 uur op het werk. Daar hebben ze ook alle reden toe, want ze ontvangen dan direct een voorschot op hun loon. En dat loon is… bier. Waar krijg je een alcoholist beter z’n bed mee uit? Behalve uit twee blikjes bier ’s morgens, twee bij de lunch en één na het werk, bestaat het salaris uit 10 euro en een half pakje shag. De schoonmakers doen het er graag voor. Ze hebben iets om handen, hangen niet meer in het park, maar houden de straat netjes en leveren zo een bijdrage aan de maatschappij. Een win-winsituatie!

20 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
13-12-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
O
Omdenken: boefje lost winkeldiefstallen op » hetkanWel.nl
29-01-2014
[...] Bron: Omdenken [...]
O
Omdenken: gratis bier voor alcoholisten » hetkanWel.nl
15-01-2014
[...] Bron: Omdenken [...]
v
van Gent
28-12-2013
ik ken persoonlijk alcoholisten en mensen die in de verslavingszorg werken. deze alcoholisten kunnen niet zonder alcohol. dan gaan er letterlijk kapot aan. ze vinden hun leven goed zo, ze willen niet anders en kunnen dat ook niet. in het geval van alcoholisten kan het niet anders
E
Elveve
24-12-2013
De insteek van de Regenboog Groep lijkt mij ook meer om de kwetsbare mensen te helpen en niet de overlast tegen te gaan. Dat is een bijkomend voordeel.

Dus geen ja-máár.
Ja-én is beter.

Ik vind het een goed idee.
M
Maarten Oomen
17-12-2013
Als ervaringsdeskundige, die vele jaren gezopen heeft klinieken van binnen bezocht heeft en nog steeds gebruik maakt van een zelfhulpgroep, kan ik u melden dat niemand mij kan helpen. Dat wou ik toen niet en dat wil ik nu nog steeds niet. Hoeveel mensen zitten, al of niet met een problematiek, zo in elkaar? Als iets moet, doe jij dat dan? Nederland hangt aan elkaar van gesubsidieerde 'hulporganisaties' die het zo 'goed' weten, maar wat vind de 'hulpbehoevende' er zelf van? Mijn herstel vond pas plaats op het moment dat ik het aangereikte 'gereedschap' zélf ging toepassen. Dit project in Amsterdam toont aan dat het levensvatbaar is, men veert mee. Zo'n 1 op de 10 mensen is een zware drinker, maar jij natuurlijk niet: toch? Veel ellende vind plaats achter de voordeur. Dat kan leiden tot een opname, maar hoe gaat het daarna? Een AA is niet gelijk een 'etiketje' wat je graag op je CV wilt hebben, toch? Natuurlijk niet, hou de schijn maar lekker op en blijf je ding doen. Inmiddels weet ik dat van genezing niet gesproken kan worden. Herstel oké, maar ik blijf 'nederig'. Het kan zomaar zijn dat vandaag de alcoholduivel op ijn schouder komt zitten: neem er 'lekker' één Maarten. Eén? Na bijna 10 jaar gelukkige onthouding weet ik inmiddels beter, ga lekker door zo in Amsterdam. Iedereen fijne feestdagen en ik gun iedereen zijn 'biertje'(géén bestrijder van de blauwe knoop dus!).
W
Willeke
14-12-2013
Een jaartje geleden heb ik samengewerkt met deze mensen in een straattheater. Voor de buitenwereld lijkt het het meest logisch om deze alcoholisten als eerste van de drank af te houden; in de samenwerking heb ik ervaren dat het voor deze mensen veel belangrijker is om ze een kans te geven om mee te draaien in de maatschappij, dat geeft hen een gevoel van waardigheid. Of ze daarna aan hun alcohol problemen willen werken is aan henzelf. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat de alcohol vaak niet het echte probleem is maar het zelfbeeld daarachter en hoe ze door de maatschappij bekeken worden.
S
Stijn
14-12-2013
Er is een groep mensen in onze samenleving die niet geholpen kan (of wil) worden. Dat is soms moeilijk te begrijpen voor de buitenstaander.
Maar ze zijn er. Niets doen of ze elke keer in de cel gooien zal ze niet minder verslaafd maken.

Deze groep inzetten om overlast te veranderen in onderhoud werkt op vele manieren positief. Voor de mensen zelf en voor hun omgeving.
r
remy
14-12-2013
Junk zijn is gebrek hebben aan discipline, een keuze, en dat kost de maatschappij (jij en ik dus) geld. Wij hardwerkende mensen moeten om en nabij 40 procent van ons zuurverdiende loon (hoevelen werken er wel geen 50 of 60 uur per week?) Inleveren. Hiervan kunnen dan weer halfzachte afkickklinieken (plus personeel )van betaald worden. Ik lever liever wat minder in en doe wat leuks met mijn geld. Helaas gaat dat niet zolang er van die luie flikkers zitten te zuipen, snuiven en slikken, in een park op kosten van de maatschappij.
G
Gijs
14-12-2013
Wie zegt dat deze alcoholisten hun biergebruik als een probleem zien?
H
Hans Beikes
14-12-2013
Pragmatisch en nuttig. Er zullen altijd alcoholisten of anderszins verslaafden blijven en dus ook hulpverleners/betuttelaars/juffen/dominees die vinden dat ze zsm moeten stoppen met hun gebruik. Onder de verslaafden bevindt zich een groep die wil veranderen (misschien wel:afkicken). Misschien krijgen zij door dit werk wel zin in nog meer positieve acties.
Zij die dat niet willen maken zich in elk geval nuttig.