Boek ons

Almere verleidt vandalen

24-01-2014

De jaarwisseling levert in veel gemeenten problemen op. Door de combinatie van vuurwerk, alcohol en feest gaan veel jongeren de straat op en sneuvelt er nogal eens wat. Zo ook in Almere. In plaats van slecht gedrag te beboeten, besloot deze gemeente goed gedrag juist te belonen. Met succes.

Vuurwerk_website

Afgelopen jaarwisseling was er 31.449 euro minder schade dan het jaar daarvoor en in het centrum was er zelfs helemaal niets aan de hand. Mede dankzij de campagne 'Voor Almere, tegen vandalisme'. De gemeente Almere liet jongeren zelf meedenken over hoe ze de schade zouden kunnen beperken.

In ruil hiervoor beloofde burgemeester Jorritsma de jongeren een skatebaan. Onder de voorwaarde dat er minder dan 75.000 euro schade was. Dat lukte. Ze hoopt dat volgend jaar alle jongeren in Almere deze campagne ondersteunen.

Het klinkt misschien een beetje als omkopen, maar het is ook een voorbeeld van de omdenkstrategie van het verleiden. Jorritsma ging op zoek naar het verlangen van de vandalen en creëerde daarmee een nieuwe mogelijkheid. En dat bleek te werken.

Bron.

Bedankt voor de tip Elisabeth.

6 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-01-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Martin
28-01-2014
Ik wordt inderdaad met boetes omgekocht om mijn parkeergedrag aan te passen.
P
Peter Siegel
26-01-2014
wat voor ideeën hadden ze?
P
Omdenken
27-01-2014
Onder andere het hangen van prijskaartjes aan bushokjes, zodat duidelijk is hoeveel het vernielen kost.
K
Kirsty
26-01-2014
Maar waarom is het belonen van goed gedrag wel omkopen maar het beboeten van slecht gedrag niet!?
K
Omdenken
27-01-2014
Het is inderdaad beide omkopen Kirsty, daar heb je helemaal gelijk in. Maar op de een of andere manier roept er niemand bij het uitdelen van boetes dat je jongeren probeert om te kopen. Maar als je ze een skatebaan beloofd, hoor je die geluiden wel. Vandaar die laatste zinnen.
A
Anoniem
26-01-2014
Superr :-)