Boek ons

Almere verleidt vandalen

24-01-2014

De jaarwisseling levert in veel gemeenten problemen op. Door de combinatie van vuurwerk, alcohol en feest gaan veel jongeren de straat op en sneuvelt er nogal eens wat. Zo ook in Almere. In plaats van slecht gedrag te beboeten, besloot deze gemeente goed gedrag juist te belonen. Met succes.

Vuurwerk_website

Afgelopen jaarwisseling was er 31.449 euro minder schade dan het jaar daarvoor en in het centrum was er zelfs helemaal niets aan de hand. Mede dankzij de campagne 'Voor Almere, tegen vandalisme'. De gemeente Almere liet jongeren zelf meedenken over hoe ze de schade zouden kunnen beperken.

In ruil hiervoor beloofde burgemeester Jorritsma de jongeren een skatebaan. Onder de voorwaarde dat er minder dan 75.000 euro schade was. Dat lukte. Ze hoopt dat volgend jaar alle jongeren in Almere deze campagne ondersteunen.

Het klinkt misschien een beetje als omkopen, maar het is ook een voorbeeld van de omdenkstrategie van het verleiden. Jorritsma ging op zoek naar het verlangen van de vandalen en creƫerde daarmee een nieuwe mogelijkheid. En dat bleek te werken.

Bron.

Bedankt voor de tip Elisabeth.

24-01-2014
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden