zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Alles flex

07-08-2013
4963851270

De huidige schooltijden stammen uit een agrarisch verleden. Lange pauzes, omdat de boeren `s middags warm aten, en lange zomervakanties, zodat de kinderen konden helpen met oogsten.? Een structuur die geen enkel doel meer dient, maar waardoor ouders, leerlingen en docenten nu wel muurvast zitten.

De Sterrenschool in Zevenaar bedacht er iets op. De oprichters gooiden het oude systeem overboord en ontwierpen een onderwijsvorm die aansluit op de 24-uurseconomie. Die bepaalt nu immers ons bioritme.

Ouders kunnen hun kinderen op verschillende tijdstippen brengen (8 uur, half 9 of 9 uur) en halen (2 uur, half 3 of 3 uur), al naar gelang hun eigen werk- of studieschema. Ook een vierdaagse schoolweek is mogelijk: ouders kunnen hun kinderen op vrijdag thuishouden, zolang ze zich maar houden aan de norm van 25 uur lestijd per week.?

Ook de vakanties gaan op de schop: de school is niet de gebruikelijke 41 weken per jaar geopend, maar 48 tot 50 weken. Werkgevers verlangen anno 2012 immers meer flexibiliteit van hun werknemers, dus die zouden niet met handen en voeten gebonden moeten zijn aan het starre systeem van zes weken zomervakantie, meent de Sterrenschool.??

Ouders die hun kinderen ‘plusuren’ laten maken – tot een maximum van 26,5 uur leertijd per week – kunnen deze opgespaarde uren op elk gewenst moment verzilveren, en maximaal twee weken vakantie opnemen. Voordelen: minder kosten en minder drukte op de vakantiebestemming, omdat de opgenomen periode buiten het toeristische hoogseizoen valt.

Hoe populair flexibele onderwijstijden zijn, blijkt uit de snelle groei van de Sterrenschool. Begon die met slechts vijf leerlingen, een jaar later werd de 73ste leerling al verwelkomd. Slechts twee ouders kozen voor het `basisarrangement`, ofwel een schoolweek van vijf schooldagen.


Pam van der Veen
Bron: NRC 24-04-2012

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden