Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Alledaags omdenken: omdraaien

25-02-2021

Omdenken kan groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht en levens veranderen. En soms is het niets meer dan je probleem – letterlijk – van de andere kant bekijken...

In het klein

Het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden.

De kaars

Zo stuurde Jeroen ons de volgende anekdote:

Thuis staan er op een houten schijf diverse kaarsen. Van dik tot dun, van groot tot klein. Sommige kaarsen branden prachtig op, anderen hebben het wat lastiger. Dan is er bijvoorbeeld een lont bedekt door het kaarsvet. Ik kan dan weer met een mesje aan de slag om het lont weer zichtbaar te krijgen zodat deze weer aan te steken is.

Er deed zich één terugkerend probleem voor. Bij een grote cilindervormige kaars om specifiek te zijn. Ik kreeg het maar niet voor elkaar om het lont weer ''vrij'' te krijgen, deze was bedolven onder het kaarsvet en ik had in mijn ijverigheid al verschillende stukken van het lont kapot gesneden. Dit ging uiteraard gepaard met diepe zuchten om vervolgens die ene kaars niet meer aan te steken. Van tijd tot tijd ging ik weer aan de slag met mijn mesje om het lont vrij te maken en het werd er niet fraaier op. Ik was aan het vastdenken…

Het probleem van deze kaars vloog ik telkens op dezelfde manier aan, met hetzelfde resultaat. Totdat ik dacht: tot hoever komt het lont eigenlijk aan de onderkant van de kaars? Ik draaide de kaars om en zowaar vond ik daar een klein stukje lont. De cilindervormige kaars had naar mijn idee een vaste onder- en bovenkant. Maar door zijn cilindervorm zijn de onderkant en bovenkant afhankelijk van de manier waarop je er naar kijkt. Want na het omdraaien had ik dus een nieuwe bovenkant met een nieuw stuk lont.

Dit was voor mij een praktisch voorbeeld van omdenken, in dit geval het omdraaien van mijn probleem. Door zoiets kleins besef ik mij dat ik soms in oplossingen niet te groot of te drastisch hoef te denken. De oplossing zat letterlijk in de manier waarop ik naar mijn probleem keek.

Meer lezen of eigen voorbeelden

Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel het met ons! Meer verhalen in de rubriek Alledaags Omdenken vind je hier.

Nelleke Poorthuis
25-02-2021
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden