Boek ons

Alledaags omdenken: boete

29-12-2013

Omdenken kan vaak groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht, levens veranderen…

Maar het meeste omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun ‘omdenksels’ uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden. Heb jij ook zo’n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel hem met ons!

Hieronder een mooi voorbeeld van alledaags omdenken van Jelske:

Oeps, 18,45 euro boete in de bieb, dat is bijna een jaar lidmaatschap. Zucht. Ik voelde me rottig en nalatig. Totdat de mevrouw van de bieb me toevertrouwde: 'zonder deze boete-bijdragen zou deze bibliotheek allang haar deuren moeten sluiten'. Aha, ik was plotsklaps donateur geworden. Ik rekende af, en liep met een opgeruimd gevoel naar buiten.

Reageer of deel hieronder ook een verhaal!

9 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
29-12-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Anoniem
06-01-2015
Je had het boek ook zelf kunnen kopen, had het je nog meer geld gekost. Nu heb je voor een klein bedrag toch het boek kunnen lezen in je eigen tempo.
L
Lily Benjamin
30-11-2014
Grappig, als men mij (52 jaar oud) in de bieb een preek wil geven over het te-laat inleveren, zeg ik dat altijd zelf. "Zie het als een extra subsidie, goedemiddag....!"
J
Jacomijn
10-09-2014
Een naam veranderen verandert vaak al zoveel aan de manier waarop je naar dingen kijkt. Sponsorgeld is mooi. Of, wil je de boeken nog wat langer in huis houden maar kom je er niet aan toe om te verlengen, geen punt, voor €x per week mag je ze nog even houden....
P
Paul Ricken
25-08-2014
Ik schrijf niet zozeer over omdenken maar over groots leven. Omdenken maakt daar een belangrijk deel van uit. Hier heb ik 30 voorbeelden op een rij gezet… http://bit.ly/1loUYLI (english + een Podcast…)
W
Willem
19-08-2014
Wat Dirk zegt. Zelf heb ik daar met een medewerkster van de bibliotheek in Utrecht over gesproken. Ik stelde voor om het woord 'boete' af te schaffen en te vervangen voor 'leengeld' of 'leesgeld'. Als je een abonnement hebt is het lenen van een boek de eerste drie weken gratis. Dat mogen ze wat mij betreft benadrukken. Daarna betaal je leesgeld. Ze hebben dit niet integraal overgenomen, maar het woord boete wordt niet meer gebruikt. Is zeker niet mijn verdienste, maar ik denk lekker toch dat het geholpen heeft.
D
Dirk
28-05-2014
Waarom heet het eigenlijk een boete ? Ik denk dat je je schuldig gaat voelen omdat het woord boete eigenlijk zegt dat je iets fouts doet. Je betaalt toch gewoon wat extra om je boeken langer in huis houden en daarmee ondersteun je ook nog eens de bibliotheek. Ik stel voor om het geen boete meer te noemen maar om het sponsorgeld te noemen.
R
Robert
13-03-2014
Dan help ik de politie aan nieuwe voorzetfilters en flitsers voor de snelheidscamera's zeker.... Donateur, yeah...

-- ont-omdenken --
A
Anne
09-01-2014
Dat herken ik, zo hebben de bibliotheken in Assen Gorinchem hun verbouwingen kunnen realiseren dankzij onze boetes
E
Erna
08-01-2014
Ja dat helpt mij ook altijd over een rotgevoel heen, ik help al jaren de biep met mijn 'donaties'