Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Afval eten

15-11-2013

Gleaners Kitchen

Er wordt veel te veel eten weggegooid. En dat is een milieuprobleem, want voedselverspilling is energieverspilling. Eten is immers geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dat kost allemaal energie, die verloren gaat als je het voedsel in de vuilnisbak mikt. Bovendien zorgt het voor een nog schevere voedselverdeling: terwijl hele bevolkingsgroepen verstoken zijn van gezond eten, gooien andere jaarlijks miljoenen kilo’s weg.

Niet alleen huishoudens verspillen voedsel, ook supermarkten bezondigen zich eraan. Maar daar weet de Amerikaan Maximus Thaler wel raad mee. In zijn Gleaner’s Kitchen, een underground restaurant in Somerville, Massachussets, serveert hij verse, verantwoorde gerechten die uitsluitend uit afvalresten bestaan. Kruiden, vlees, vis, groenten, fruit: alles komt uit de afvalcontainers van supermarkten, waar Thaler en zijn team ’s avonds langsgaan. Alle vondsten worden voor gebruik uiteraard grondig gekeurd en gewassen.

Met zijn ‘afvalrestaurant’ wil Thaler geen commerciële onderneming neerzetten. Wat hij wil, is de gemeenschap goed eten voorzetten en ervoor zorgen dat mensen anders gaan denken over voedselresten. De gerechten zijn dan ook gratis – aan restaurantbezoekers wordt slechts gevraagd om iets mee te brengen dat bruikbaar is in de keuken of om desgewenst een donatie te doen. Met behulp van stortingen hoopt Thaler uiteindelijk zijn ultieme droom waar te maken: een volwaardige eetgelegenheid die de buurtbewoners voedt. Zo keert hij het voedselverspillingsprobleem om tot een gratis restaurant, waar behalve aan gezond eten ook aan bewustwording wordt gedaan.

www.thegleanerskitchen.org

15-11-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden