Boek ons
Denk mee

Zorgen over geld

16-12-2015

Tijd om deze meedenker af te sluiten. Addy had het gevoel dat ze zelf aan het vastdenken is en kon wel wat frisse perspectieven op haar probleem gebruiken. Jullie dachten weer met haar mee. Hieronder een samenvatting van de reacties en een terugblik van Addy.

Dit was het probleem waar Addy mee zat:

Vraagstuk is dat ik me gevangen voel tussen huis, werk en daarmee geld en niet goed zie hoe daaruit te komen. Ik heb een koop-appartement waar ik nu vijf jaar heel fijn woon maar waarvan ik steeds sterker voel dat ik er vanaf wil. Niet vanwege de plek, maar omdat de kosten die dit huis met zich meebrengt (hypotheek en andere vaste lasten) maken dat ik me in mijn keuze voor werk en andere activiteiten altijd zal moeten laten leiden door de vraag wat ik ga verdienen. Omdat ik hier alleen kan blijven wonen als ik minimaal het salaris heb wat ik nu krijg. En dat wil ik niet meer. Omdat ik meer ruimte wil hebben om ook onbetaald activiteiten te ondernemen, en omdat ik geloof dat het gezonder voor me is als ik minder kan werken. Het vraagstuk wordt actueler omdat ik van alle kanten merk dat het tijd wordt voor ander werk, andere bezigheden en niet precies weet wat ik wil. Ik zou eigenlijk een tijd niks willen doen om van daaruit te kijken wat er ontstaat. Maar dat kan niet omdat ik m'n inkomsten nodig heb (te weinig spaargeld om het wat langer mee vol te houden). Er schieten continue allerlei oplossingsrichtingen door m'n hoofd (geld lenen van m'n ouders, vaststellingsovereenkomst met m'n werkgever, huis verkopen) maar door allerlei redenen lijkt daar niet de 'uitweg' te zitten. Of ik kan het niet meer zien.

Kortom: ik weet niet zo goed hoe uit deze situatie te komen, en voel me ondertussen heel erg gevangen met als oorzaak geld, terwijl ik juist geld verdienen helemaal niet zo belangrijk vind. Blijf er over nadenken maar dat levert geen nieuwe wegen meer op. Dus wat andere perspectieven zijn heel erg welkom.

Frustratie

De vele reacties gingen alle kanten op, maar er waren een paar overeenkomsten in te vinden. Allereerst vroegen flink wat meedenkers zich af wat het probleem nu precies is. Logisch, want dat is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen als je een probleem om wilt denken. Er kwamen veel verschillende dingen naar voren in het probleem van Addy, waardoor er gesuggereerd werd dat niet de praktische zaken het daadwerkelijke probleem zijn, maar de achterliggende frustraties. De onvrede van Addy over hoe haar leven op dit moment in elkaar steekt.

Maak een keuze

Ons viel ook op dat er meerdere mensen aanstuurden op het maken van een keuze. Daar kunnen we ons helemaal in vinden. Zolang je blijft twijfelen, de voor- en nadelen blijft afwegen en niets doet, ben je ja-maar gedrag aan het vertonen. Daar bereik je niets mee. Het maakt niet uit wat je kiest, maar neem een besluit. Zet je huis te koop of kies er bewust voor om dat nu niet te doen. Maar zodra je blijft hangen in 'ik zou mijn huis graag willen verkopen, maar...' zal de frustratie over de situatie ook blijven bestaan en is loslaten onmogelijk. Zeg ja. Of nee. Maar geen ja, maar.

Terugblik van Addy

We hebben uiteraard ook aan Addy gevraagd hoe zij haar meedenker ervaren heeft en of ze er iets aan heeft gehad.

Goh, wat een hoop reacties. Fijn dat zoveel mensen met me meedenken en omdenken. Een korte terugblik van mijn kant. Ik zie een paar lijnen in de reacties op mijn vraagstuk. Een deel van de suggesties gaat in de richting van 'soberder leven, tevreden zijn met minder, waardeer het kleine, enz'. Wat ik goed begrijp, alleen ik geloof dat mijn oplossing daar niet zo ligt. Ik hecht al jaren niet zo aan luxe, al vijf jaar geen tv, doe regelmatig een rondje door m'n huis om te zien waar ik spullen kan minderen. Verder is er een groep reacties die gaan over 'laat je huis voor je werken, verhuur, onderhuur'. Mooi nieuw inzicht vind ik, zo had ik er nog niet naar gekeken. En tot slot de groep die me meer prikkelt om te kijken naar mijzelf als persoon in deze situatie 'hoe komt het dat ik hier last van heb, accepteren, geduld hebben, kijk wat wel kan'. Uiteindelijk ging het daar het meest over geloof ik. Want hoe is het nu: de wens om van dat huis af te komen is er nog steeds, ik heb 'm alleen op de iets langere termijn geschoven omdat ik nog wat andere dingen te doen heb. De vraag kwam ook voort uit heel veel frustratie dat het me niet lukte een aantal zaken te veranderen op korte termijn. Ondertussen heb ik meer rust, en meer geduld en ontstaat er (natuurlijk) meer ruimte om er anders naar te kijken. Ik ben bijvoorbeeld erg gepakt door het idee van de Tiny Houses, dus daar ga ik me verder in verdiepen. Dank voor meedenken.

We vroegen Addy ook om een reactie uit te kiezen, die haar het meest aansprak of waar ze het meest aan heeft gehad.

De reactie die ik kies is die van Hanneke. Zij eindigt met 'ga hardlopen'. Dat ben ik niet gaan doen, maar ik eet gezonder dan een half jaar terug, ben 15 kilo lichter en sport meer (bootcamp sinds kort, ook een beetje hardlopen). Dus met dat advies zat Hanneke op een weg die me meer brengt dan wat ook. En ik moest daar ook gewoon om lachen!

Alle meedenkers weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

52 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
16-12-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Arjan Blom
18-09-2015
Cut the crap. Alle abbonementen de deur uit, inclusief TV. Scheelt je een hoop geld en bovendien tijd waar je al wat nuttigers in kan doen! Wil je echt weten hoe je de boel aced? Onze Amerikaanse vriend Mr Money Mustache heeft 't tot een kunst verheven. Www.mrmoneymustache.com
A
Anoniem
18-09-2015
Ik krijg het idee dat je gericht bent op dat je iets anders wilt doen in de tijd dat je werkt. Dat gaat niet omdat je het geld nodig hebt. De vraag die in me opkomt is dan: wat doe je in je vrije tijd?
Stel je bent 50 uur per week met je werk bezig (incl reistijd) en zo'n 60 uur met slapen. Dan hou je nog altijd
A
Suzanne
18-09-2015
ongeveer 60 uur per week over om andere dingen te doen. Waarom kiezen? In die 60 uur kun je best een opleiding doen, of vrijwilligerswerk. Of iets anders waardoor je je kunt oriënteren op wat je hierna wilt gaan doen. Als je door een opleiding te volgen meer kunt gaan verdienen, kun je ook minder gaan werken.
Misschien moet je gewoon accepteren dat werken en geld verdienen erbij hoort. Ik denk dat heel veel mensen hun werk niet echt leuk vinden, maar het geeft je wel de middelen om in je vrije tijd te doen wat je leuk vindt. Zorg dat je die vrije tijd zo goed mogelijk besteed.
D
Dirk
18-09-2015
Heerlijk toch om avontuurlijk, non-conformistisch en niet materialistisch te zijn !
Lijkt me dat je zelf de oplossing al weet. Nu het lef voor de stap, en ja, dat brengt onzekerheid met zich mee, maar dat is het avontuur wat je zoekt en waarvan je zult genieten.
B
Brigitta
18-09-2015
Als je je ogen open hebt zie je niet wat er binnen in ziel gebeurt Als je je ogen sluit zie je niet wat er in de wereld om je gebeurt. De vraag is wat wil je zien?
a
anneke
18-09-2015
Hoi Add y , misschien zou je eerst kunnen onderzoeken wat je echt leuk vindt om te doen qua werk. Waar je energie van krijgt. Om van daaruit te besluiten wat je doet met je huis. Weet niet waarmee woont natuurlijk maar een prachtige en betaalbare plek om dit te onderzoeken is Www.droomvanzwolle.nl. Misschien zit er bij jou in de omgeving ook zoiets? Suc6 en sterkte.
B
Babette
18-09-2015
Is geld werkelijk het probleem? Of zou meer geld hebben alleen de makkelijkste weg zijn om heel andere en, op dit moment dringende, problemen op te lossen? Je geeft signalen af.waarbij ik niet goed kan beoordelen ofje je huidige levensstijl niet meer waardevol genoeg vindt of dat je ongelukkig bent in je werk en huidige leven. Je wil rust om erachter te komen wat je nu echt wil, maar weet je zeker dat het geen vluchtgedrag is? Ipv je baan opzeggen en met een knapzak op je rug de wereld te gaan verkennen, kun je je leven buiten je werk ook anders inrichten door eerst eens een pas op de plaats te maken en te bedenken wat je nu echt wil. Hardop dromen en dit toevertrouwen aan papier (of pc). Neem hier een aantal keer per week en ruim de tijd voor, laat je gedachten maar gewoon dwalen.Lees regelnatig terug en bepaal wat belangrijker voor je is: sociale status of je gezondheid (in alle opzichten). Kijk dan waar je kansen ziet. Zet daarna die kansen zo concreet mogelijk om in doelen en evt (oriënterende) acties. Bijvoorbeeld zelf iets op te starten en dat rustig op te bouwen en je andere baan tegelijk af te bouwen;, je in te zetten voor charitatieve doelen; andere werktijden; minder vaak uit eten, kleding kopen of op vakantie; je werkgever vragen om mee te investeren een opleiding die jij graag wil volgen. Hoe druk is je sociale leven en wat voor sociale druk brengt dat voor jou met zich mee?
B
Babette
18-09-2015
Helaas is dit bericht per ongeluk al geplaatst maar was ik nog in de weer met de samenhang en de spelling. Excuus als het wat warrig toont. Het zij zo
i
inge
18-09-2015
Wat mooi. Je zit in een gevangenis. Je bonkt tegen de muren om eruit te kunnen. Het schuurt.
Je zoekt oolossingen en die vind je niet.
Alleen een gevangene kan ontsnappen.... en hoe mooi om te ontsnappen. Het is wachten op het juiste moment. Maar het feit dat het nu zo schuurt, leidt tot verandering! En waarheen? Dat cadeautje mag je nog gaan uitpakken!
C
Carin
18-09-2015
1. Hypotheek + baan = gevangenis = een keuze
2. Huis verhuren (makelaar) + onbetaald verlof of ontslag = vrijheid = een keuze
Bij 1. Zit ook een dak boven je hoofd en eten
Bij 2. Geen van beide
3. Wat te doen na 2? = een keuze...
m
marieke
18-09-2015
Je bent in de greep van geld, woning en werk. En je kiest niks. Je wint in ieder geval een fijne woonplek en een standaardleven zoals al die andere 'sukkels'. Aan jou de keuze: je standaardleven? Of de onzekerheid van wat jij niet weet wat gaat gebeuren? Hoe kun je zorgen over geld hebben als je geld niet belaangrijk vind.
Geef dus al je geld weg. Woon op straat. En leef van de liefde van je medemens. dan weet je daarna wel wat je wilt en onder welke voorwaarden.

En als je dan toch nog dat huis en die baan achter de hand wilt houden, doe mijn advies dan tijdens een maand vakantie en geef de sleutel aan airb&b-huurders.
H
Hanneke
18-09-2015
Je wilt veranderen, maar je denkt dat dat niet kan omdat je jezelf in de tang hebt genomen door de combinatie dure woning + goedbetaald werk. Je kunt daar 'om allerlei redenen' niet uitstappen. Ik herken het gevoel, ook al zit mijn 'tangconstructie' anders in elkaar.
De gemakkelijke oplossing (om te geven) is dat je je zekerheden werk en woning (tijdelijk) opgeeft en kiest voor de rugzak. Het is maar de vraag of dat voor jou bevrijdend zou werken.
Het probleem (ben je zelf het probleem?) zit volgens mij in je gedachtegang. Ik denk dat je een complexe samenhang van (on)mogelijkheden ziet, waarbij de een de ander blokkeert. Samen vormen ze 'allerlei redenen' waarin je je keihard kunt vastdenken.
Ik denk dat je op zoek bent naar een verfrissende stap waar lef voor nodig is, waarbij je uit je comfortabele maar knellende constructie stapt en een aantal ongemakken voor lief neemt.
Of dat betekent dat je je appartement verkoopt, (deels) verhuurt, minder gaat werken, op iets geks solliciteert, je eigen bedrijf begint of in een dorp gaat wonen, durf ik niet te voorspellen. Wel geloof ik dat je achteraf enorm trots op jezelf zult zijn omdat je durfde te kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn, en de kans greep om de beste beslissing ooit te nemen.
NB: je kunt ook gewoon gaan hardlopen, dat werkt heel bevrijdend.