Boek ons
Denk mee

Vrouw in de techniek

21-12-2016

Vandaag sluiten we de meedenker van Yvonne af. Ze vindt het lastig om als vrouw in de wereld van techniek te studeren en straks te moeten werken. Omdat ze last had van de vooroordelen door haar mannelijke collega’s en medestudenten, vroeg ze aan jullie of ze hier op een andere manier mee om kan gaan. Veel mensen herkenden het probleem en daar kwamen dan ook veel reacties uit voort!

Het probleem

Yvonne’s probleem wordt hieronder nog even kort samengevat:

Ik ben een vrouw in de techniek (momenteel nog een studente). Binnen mijn opleiding en in mijn vakgebied zijn er niet veel vrouwen. Mijn probleem is de verwachting die vele heren van mij hebben. Ze verwachten bij voorbaat dat ik niet weet waar ik het over heb. Dit maakt dat ik het bij voorbaat ook al niet goed kan doen. Alles wat ik zeg en doe is een bevestiging van hun verwachtingen. Dit is iets wat ik niet met feiten kan onderbouwen maar alleen met mijn ondervindingen. In vele situaties krijg ik van heren reacties dat ik niet weet waar ik het over heb. Ik krijg vaak het gevoel niet serieus te worden genomen. Door deze reacties word ik onzeker. Ik wil natuurlijk dat men de waarde die ik kan brengen inziet.

Nu zou het natuurlijk kunnen dat ik het verkeerd zie en dat het helemaal niet is omdat ik een vrouw ben. Mogelijk is het mijn manier van communiceren. Ik ben al veel bezig geweest met mijn vraagstellingen, reacties en opmerkingen anders te verwoorden maar ik heb hier nog geen verschil in ondervonden.

Ik heb het idee dat ik niet zou kunnen groeien en mijn doelen kan bereiken als mijn (toegevoegde) waarde niet ingezien kan worden. Het werkt voor mij nu niet om dit los te laten.

Hoe denk ik om dat ik het idee heb dat de waarde die ik binnen een bedrijf kan brengen niet ingezien wordt?

Stereotype

Barbara denkt dat het probleem vooral te maken heeft met het stereotype dat er aan kleeft. Ze heeft geprobeerd om de situatie als een feit te zien: “Een stereotype komt ergens vandaan, er zijn nou eenmaal veel vrouwen die weinig weten van techniek. Ik ben werktuigbouwdestudente en hoor bij de 10% vrouwen van onze opleiding. Maar daarmee laten we juist zien dat niet álle vrouwen aan dit stereotype voldoen.’’

Haar tip is daarom om met alles wat je doet, te etaleren dat jij niet bij het stereotype hoort. Verberg niet dat je een vrouw bent, dat je werkt in de techniek en dat je weet waar je het over hebt. Ze zullen vanzelf inzien dat dat die stereotypering niets met jou te maken heeft.

Focus op wat er goed gaat

Veel reacties gaven dan ook het advies om de positieve kanten van het probleem te benadrukken. Ilona benoemt een aantal voordelen: “Mannen zijn vaak gericht op de inhoud dus als ze zien dat je daar goed in bent dan helpt dat zeker. Sta voor je kennis die je hebt en denk niet te veel na wat anderen hiervan vinden (makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk). Als vrouw ben je over het algemeen ook goed/beter in de relatie met collega's en klanten en daar zit nou juist jouw meerwaarde!”

Ze geeft als tip mee om te kijken naar andere bedrijven in de sector, omdat de bedrijfscultuur naar haar idee erg kan verschillen. “Probeer een plaatsje te bemachtigen waar je wel gewaardeerd wordt op basis van jouw persoon en niet of je man of vrouw bent.”

Katja ziet kansen liggen: “In plaats van energie te steken om jezelf aan te passen, gebruik je energie om je eigen unieke zelf te blijven. Biedt b.v. een workshop 'hoe ga je om met vrouwen in techniek' aan op je opleiding, er zijn vast medestudenten die daar meer over willen weten. Bij het zoeken naar werk ga jij straks opvallen terwijl je medestudenten moeten concurreren met heel veel van hetzelfde: mannen... Heel veel succes!”

Daarnaast heb je volgens Alice het voordeel dat je als vrouw niet snel wordt vergeten. “Ik ben ook een vrouw in de techniek en bij vergaderingen en bijeenkomsten meestal de enige vrouw. Daarom vindt mijn werkgever het een voordeel dat ze mij in kunnen zetten. Ze zien me namelijk nooit over het hoofd.”

Lage verwachtingen? Fijn!

Patricia draait het om en ziet lage verwachtingen juist als iets positiefs. “Het is toch geweldig dat je elke keer weer verwachtingen kunt overtreffen! Stel dat ze je al meteen heel serieus namen, dan moest je maar weer zien die verwachtingen waar te maken. Heerlijk toch, die lage verwachtingen. Geniet ervan!”

Babiche heeft nog een idee dat aansluit op de strategie van het omkeren: “Begin een eigen bedrijf met alleen maar vrouwen in de techniek en maak daar je onderscheidend vermogen van! Wedden dat je daar geroemd om gaat worden.” Vrouwen hebben het voordeel om anders naar een probleem te kijken. Gebruik die kracht om jezelf te onderscheiden.

Een beetje medelijden

Deze anonieme omdenker bekijkt het eens van de andere kant en vind het eigenlijk wel zielig voor de mannen. Want ja, wat moet je ook als ’jouw’ sector te maken krijgt met een stel slimme vrouwen. “Arme mannen! Een van de laatste mannenbolwerken, de techniek, wordt ook al binnengedrongen door vrouwen… En ze zijn nog goed ook! Natuurlijk voelen ze zich bedreigd.”

Haar tip is om hun reactie niet te serieus te nemen maar jezelf des te meer. Hun reactie is een bevestiging van hoe goed je het doet.

De reactie van Yvonne

Yvonne heeft na het lezen van jullie reacties het volgende laten weten:

Ik werd enorm verrast door de hoeveelheid reacties. Ik wist niet dat het zo een bekend probleem was!

Ondertussen zijn er maanden overheen gegaan en ben ik in een nieuwe situatie gekomen waar ik weer veel mannen om me heen heb. In mijn nieuwe situatie krijg ik gelukkig wel de mogelijkheid om mezelf te bewijzen. Ik merk nog altijd dat er anders naar me gekeken wordt, maar het lukt me best aardig om dit naast me neer te leggen. Er zijn nog altijd die momentjes waarop ik enorm kan balen dat ik niet serieus genomen wordt. Blijkbaar moet ik me nog meer bezighouden met het hoofdstuk “loslaten”?

De reactie van Patricia heeft me het meeste geboden, terwijl het eigenlijk ook zo simpel is: “Het is toch geweldig dat je elke keer weer verwachtingen kunt overtreffen!”.

Dank jullie wel!

Wij willen jullie ook weer bedanken voor het meedenken! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Foto: WOCinTech

Licentie: CC BY 2.0

87 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
21-12-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
T
Teus
01-05-2017
Top Yvonne, hier kun je mee door. Jij zult altijd verantwoordelijk zijn voor jouw eigen geluk, geen man of vrouw kan hier tegenop!
c
cindy
01-03-2017
hoi Yvonne

Ik werk zelf in de installatie techniek en doe storingen en oh aan cv ketels,
Ik heb MTS nivo 4 gedaan met nog 30 jongens in de klas, gelukkig werd ik snel vrienden met 2 jongens en de rest heb ik genegeerd en af en toe een conflict gehad die ik dan won daar hard terug reageren. En op de werkvloer lijkt het erop alsof je je altijd moet bewijzen voor ze je serieus nemen. Een baas die je accepteert en achter je staat help heel veel.
En ik werk nog steed met veel plezier tussen alle mannen.
H
Heleen
08-02-2017
Ongeveer 40 jaar geleden ben ik naar de MTS gegaan, want ik heb iets met elektro. We waren met 2 meisjes op de MTS. Een volgde bouwtechniek en ik volgde elektrotechniek. Nu 40 jaar later werk ik nog steeds in de elektrotechniek. Ik heb 40 jaar geleden toen mijn hart gevolgd en zou het zo weer doen. Tot nu toe heb ik met plezier gewerkt. En inderdaad sommige mannen denken anders, maar dat doen vrouwen ook. Als je aan sommige vrouwen vertelt dat je in de techniek werkt kijken ze je vreemd aan en verklaren je voor gek. Terwijl als ik ergens gewerkt heb, hoor ik achteraf van een mannelijke kennis, hé die vrouwelijke kennis van je werkt in de techniek, dat is wel tof zeg. Volg gewoon je hart, als dat bij de techniek ligt gewoon verder gaan, anders krijg je er later spijt van. Laat die mannen en vrouwen maar kletsen, ze zijn gewoon jaloers dat jij het beroep hebt gekozen dat je graag wilde.
B
Babiche
29-01-2017
Begin een eigen bedrijf met alleen maar vrouwen in de techniek en maak daar je onderscheidend vermogen van! Wedden dat je daar geroemd om gaat worden.
H
Hans Jansen
25-01-2017
Als man werkend in de techniek kan ik alleen maar zeggen tegen Yvonne dat ze moet doorzetten. In mijn nu 30 jarige carrière heb ik alleen maar vrouwen meegemaakt die een positieve invloed hadden op de werksfeer. Laat je niet wegzetten. Bouw je kennis en ervaring op en wees er van overtuigt dat je er dan wel komt. Een vrouw mist misschien wat spierkracht. Maar dat is makkelijk te compenseren met een slim hulpmiddel. Gebruik ik ook.
Dus gebruik je hersens en sociale skills. Succes!
R
Ramona
22-01-2017
Beste yvonne,

Ik zit al 18 jaar in de installatietechniek als monteur. Ik ben altijd serieus genomen door mijn collega-monteurs. Als vrouw zijnde heb ik gemerkt dat je je altijd nog wat meer moet bewijzen dan een man in dit wereldje. Ik denk dat het ook afhangt van het bedrijf waar je werkt. Ik heb bedrijven gehad die mij totaal niet serieus namen en het laatste bedrijf waar ik al 16 jaar werk namen mij wel serieus
Totdat ik de overstap wilde maken van monteursfunctie naar een hogere functie. En totop vandaag zie ik dat ik gewoon niet hogerop kom en de mannelijke collega's hier voorrang bij krijgen. Mijn mening is gewoon een leuk bedrijf zoeken en bij aanvang de doorgroeimogelijkheden bespreken. Ik ben zelf ook weer aan het solliciteren en ze nodigen me vaak uit voor een gesprek, maar wat ik merk daarbij is dat ze nieuwsgierig zijn. Het voelt als aapjes bekijken... Ze zijn nieuwierig naar de vrouw met 18 jaar ervaring, maar uiteindelijk kiezen ze dan toch weer voor de man met minder ervaring. Niet opgeven! Je hebt gekozen voor de techniek en je bent er goed in. En er zijn bij ieder bedrijf mannen die het niet kunnen handelen dat een vrouw beter is dan hun. Focus je op degenen die positief zijn!
K
Katja
18-01-2017
Zoals je zelf aan het begin in feite al zegt: je bent niet in de minderheid, je bent uniek! Nu voelt het misschien nog dat jij je moet aanpassen aan de rest. Maar wat je ook doet, dat zal niet werken want je medestudenten zijn kennelijk simpelweg nog niet gewend aan vrouwen in de techniek. In plaats van energie te steken om jezelf aan te passen, gebruik je energie om je eigen unieke zelf te blijven. Biedt bv een workshop 'hoe ga je om met vrouwen in techniek' aan op je opleiding, er zijn vast medestudenten die daar meer over willen weten. Bij het zoeken naar werk ga jij straks opvallen terwijl je medestudenten moeten concurreren met heel veel van hetzelfde: mannen... Heel veel succes!
A
Alice
18-01-2017
Beste Yvonne, heb vertrouwen in jezelf. Zorg wel dat je weet waar je het over hebt. Ik ben ook een vrouw in de techniek en bij vergaderingen en bijeenkomsten meestal de enige vrouw. Voordeel is dat de mensen mij zich altijd herinneren. Daarom vindt mijn werkgever het een voordeel dat ze mij in kunnen zetten. Ze zien me namelijk niet over het hoofd. Ik wens je veel succes.
I
Inge
18-01-2017
Ik ben zelf 2 jaar geleden afgestudeerd aan HBO Bouwmanagement en sindsdien werkzaam bij een aannemer. Ik herken de vooroordelen die jij ervaart. Bij ons op de opleiding waren er ook maar enkele vrouwen tussen al die mannen. Wij als vrouwen werden inderdaad anders aangekeken als de mannen. Maar alleen in het begin!

Op het moment dat jij een vraag stelt, moet je zeker van je zaak zijn. Je moet niet twijfelen aan jezelf! JIJ hebt een vraag omdat er iets niet duidelijk is, JIJ wil dat weten. Niet de mannen die bij jou in de klas zitten. Waarschijnlijk vinden zij het te beschamend om die vraag te stellen, want je wil niet "minder slim" overkomen dan je vrienden.
Probeer andere mannelijke studenten in jouw klas te helpen met hun problemen. Zo wordt hen duidelijk dat jij ook van wanten weet. Ze leren uiteindelijk dat jij wel dergelijk van waarde bent. Dit is in lijn met het verhaal van Ad.

Ga je niet anders voordoen, blijf gewoon jezelf! Ze zullen jouw waarde gaan herkennen. Niet alle mannen zullen bijdraaien, het blijven uiteindelijk toch een beetje "haantjes", maar er zullen er zich genoeg normaler gaan gedragen.

Ik heb een ding geleerd van al die mannen: Mannen zeggen wat ze vinden en daar mee uit!
In tegenstelling tot vrouwen, die nog maanden later kwaad kunnen zijn, zeggen mannen wat ze vinden en dan is het goed. Ze hebben hun zegje gedaan. Hou dat altijd in je achterhoofd, het hoeft niet persoonlijk te zijn.

Heel veel succes!
M
Margreet Andriol
18-01-2017
Volgens mij ben je als je je best doet te laten zien wat je waard bent niet aan het omdenken, maar aan het tegendenken. Ik heb net een boekje gekocht van Michel Taal, 'Faalkracht' heet het. Om te leren falen stelt hij zich ten doel om te falen. Als dat lukt heeft ie dus succes. Misschien kan het je doel zijn om de verwachtingen (ze kan het niet) te gaan bevestigen en ondertussen wel gewoon als jezelf (dus vakbekwaam) je werk te doen. Zie het gewoon als een spel dat je aan het spelen bent.