zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Denk mee

Vrouw in de techniek

21-12-2016
Meedenker Vrouw In De Techniek

Vandaag sluiten we de meedenker van Yvonne af. Ze vindt het lastig om als vrouw in de wereld van techniek te studeren en straks te moeten werken. Omdat ze last had van de vooroordelen door haar mannelijke collega’s en medestudenten, vroeg ze aan jullie of ze hier op een andere manier mee om kan gaan. Veel mensen herkenden het probleem en daar kwamen dan ook veel reacties uit voort!

Het probleem

Yvonne’s probleem wordt hieronder nog even kort samengevat:

Ik ben een vrouw in de techniek (momenteel nog een studente). Binnen mijn opleiding en in mijn vakgebied zijn er niet veel vrouwen. Mijn probleem is de verwachting die vele heren van mij hebben. Ze verwachten bij voorbaat dat ik niet weet waar ik het over heb. Dit maakt dat ik het bij voorbaat ook al niet goed kan doen. Alles wat ik zeg en doe is een bevestiging van hun verwachtingen. Dit is iets wat ik niet met feiten kan onderbouwen maar alleen met mijn ondervindingen. In vele situaties krijg ik van heren reacties dat ik niet weet waar ik het over heb. Ik krijg vaak het gevoel niet serieus te worden genomen. Door deze reacties word ik onzeker. Ik wil natuurlijk dat men de waarde die ik kan brengen inziet.

Nu zou het natuurlijk kunnen dat ik het verkeerd zie en dat het helemaal niet is omdat ik een vrouw ben. Mogelijk is het mijn manier van communiceren. Ik ben al veel bezig geweest met mijn vraagstellingen, reacties en opmerkingen anders te verwoorden maar ik heb hier nog geen verschil in ondervonden.

Ik heb het idee dat ik niet zou kunnen groeien en mijn doelen kan bereiken als mijn (toegevoegde) waarde niet ingezien kan worden. Het werkt voor mij nu niet om dit los te laten.

Hoe denk ik om dat ik het idee heb dat de waarde die ik binnen een bedrijf kan brengen niet ingezien wordt?

Stereotype

Barbara denkt dat het probleem vooral te maken heeft met het stereotype dat er aan kleeft. Ze heeft geprobeerd om de situatie als een feit te zien: “Een stereotype komt ergens vandaan, er zijn nou eenmaal veel vrouwen die weinig weten van techniek. Ik ben werktuigbouwdestudente en hoor bij de 10% vrouwen van onze opleiding. Maar daarmee laten we juist zien dat niet álle vrouwen aan dit stereotype voldoen.’’

Haar tip is daarom om met alles wat je doet, te etaleren dat jij niet bij het stereotype hoort. Verberg niet dat je een vrouw bent, dat je werkt in de techniek en dat je weet waar je het over hebt. Ze zullen vanzelf inzien dat dat die stereotypering niets met jou te maken heeft.

Focus op wat er goed gaat

Veel reacties gaven dan ook het advies om de positieve kanten van het probleem te benadrukken. Ilona benoemt een aantal voordelen: “Mannen zijn vaak gericht op de inhoud dus als ze zien dat je daar goed in bent dan helpt dat zeker. Sta voor je kennis die je hebt en denk niet te veel na wat anderen hiervan vinden (makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk). Als vrouw ben je over het algemeen ook goed/beter in de relatie met collega's en klanten en daar zit nou juist jouw meerwaarde!”

Ze geeft als tip mee om te kijken naar andere bedrijven in de sector, omdat de bedrijfscultuur naar haar idee erg kan verschillen. “Probeer een plaatsje te bemachtigen waar je wel gewaardeerd wordt op basis van jouw persoon en niet of je man of vrouw bent.”

Katja ziet kansen liggen: “In plaats van energie te steken om jezelf aan te passen, gebruik je energie om je eigen unieke zelf te blijven. Biedt b.v. een workshop 'hoe ga je om met vrouwen in techniek' aan op je opleiding, er zijn vast medestudenten die daar meer over willen weten. Bij het zoeken naar werk ga jij straks opvallen terwijl je medestudenten moeten concurreren met heel veel van hetzelfde: mannen... Heel veel succes!”

Daarnaast heb je volgens Alice het voordeel dat je als vrouw niet snel wordt vergeten. “Ik ben ook een vrouw in de techniek en bij vergaderingen en bijeenkomsten meestal de enige vrouw. Daarom vindt mijn werkgever het een voordeel dat ze mij in kunnen zetten. Ze zien me namelijk nooit over het hoofd.”

Lage verwachtingen? Fijn!

Patricia draait het om en ziet lage verwachtingen juist als iets positiefs. “Het is toch geweldig dat je elke keer weer verwachtingen kunt overtreffen! Stel dat ze je al meteen heel serieus namen, dan moest je maar weer zien die verwachtingen waar te maken. Heerlijk toch, die lage verwachtingen. Geniet ervan!”

Babiche heeft nog een idee dat aansluit op de strategie van het omkeren: “Begin een eigen bedrijf met alleen maar vrouwen in de techniek en maak daar je onderscheidend vermogen van! Wedden dat je daar geroemd om gaat worden.” Vrouwen hebben het voordeel om anders naar een probleem te kijken. Gebruik die kracht om jezelf te onderscheiden.

Een beetje medelijden

Deze anonieme omdenker bekijkt het eens van de andere kant en vind het eigenlijk wel zielig voor de mannen. Want ja, wat moet je ook als ’jouw’ sector te maken krijgt met een stel slimme vrouwen. “Arme mannen! Een van de laatste mannenbolwerken, de techniek, wordt ook al binnengedrongen door vrouwen… En ze zijn nog goed ook! Natuurlijk voelen ze zich bedreigd.”

Haar tip is om hun reactie niet te serieus te nemen maar jezelf des te meer. Hun reactie is een bevestiging van hoe goed je het doet.

De reactie van Yvonne

Yvonne heeft na het lezen van jullie reacties het volgende laten weten:

Ik werd enorm verrast door de hoeveelheid reacties. Ik wist niet dat het zo een bekend probleem was!

Ondertussen zijn er maanden overheen gegaan en ben ik in een nieuwe situatie gekomen waar ik weer veel mannen om me heen heb. In mijn nieuwe situatie krijg ik gelukkig wel de mogelijkheid om mezelf te bewijzen. Ik merk nog altijd dat er anders naar me gekeken wordt, maar het lukt me best aardig om dit naast me neer te leggen. Er zijn nog altijd die momentjes waarop ik enorm kan balen dat ik niet serieus genomen wordt. Blijkbaar moet ik me nog meer bezighouden met het hoofdstuk “loslaten”?

De reactie van Patricia heeft me het meeste geboden, terwijl het eigenlijk ook zo simpel is: “Het is toch geweldig dat je elke keer weer verwachtingen kunt overtreffen!”.

Dank jullie wel!

Wij willen jullie ook weer bedanken voor het meedenken! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Foto: WOCinTech

Licentie: CC BY 2.0

Nelleke Poorthuis
21-12-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden