Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-08-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Angelique
24-08-2015
Misschien kun je een keertje met de juf/meester afspreken om hem te laat te laten komen. Zo ervaart hij de consequenties van treuzelen. Krijg hij extra taken of moet hij nablijven voor t te laat komen. Misschien zorgt dat ervoor dat hij meer op gaat schieten.
J
Janneke
24-08-2015
Wij hebben zo'n douchezandloper in de douche en dat vinden onze kinderen erg leuk... Is ook overzichtelijk. Eventueel een belletje laten gaan (telefoon?), omdat hij het wellicht moeilijk vindt om eraan te denken op de zandloper te letten. Ik zou zelf (moeder van twee adhd'ers) niet 'm belonen met ipad of tv, omdat dat vaak hyperfocus wordt en zeer moeilijk om los te laten. Tijd bijhouden en kijken of hij z'n record kan verbeteren (per onderdeel wellicht scoren) zonder te straffen als het lager is. Gewoon neutraal tijden noteren zonder commentaar. Of juist proberen record 'langzaam' te vestigen. Dan is hij iig bezig met wat hij moet doen (want datgene moet hij op z'n langzaamst doen). Misschien gaat dat langzame dan wel sneller dan het andere dingen doen...
J
Janneke
24-08-2015
Timetimer of kleurenklok kan ook werken...
N
Nynke
24-08-2015
Het klinkt alsof jouw zoon jouw nabijheid nodig heeft. Dus, jouw aanwezigheid en hulp bij het douchen, maar ook bij aankleden en eten. Hoe hoog leg je de lat? Is afspoelen alleen voldoende, of moet er perse gewassen worden? Geniet vooral van het feit dat je samen de dag kunt starten! Succes!
S
Stephanie
24-08-2015
Ik zou zelf voor het douchen aangeven dat hij een X aantal minuten heeft (bijv 5), zodat hij weet waar hij aan toe is. Om het leuk te maken; koop een leuke kookwekker. Laat deze door hem zelf uitkiezen en op de juiste tijd te zetten.

Als dat niet helpt... Vraag je af waarom hij zo lang onder de douche staat. Het kan goed zijn dat hij het een aangename manier van wakker worden vind. In dat geval zou je het ochtendschema om kunnen gooien door eerst bijv te gaan ontbijten.
S
Anoniem
25-08-2015
Ik heb zo'n dochter, van een kookwekker raakte ze in paniek, terwijl dat heel goed bij mijn andere kinderen werkte. Ze is nu 17 en zegt heel veel last gehad te hebben dat wij vonden dat ze zo langzaam was. Ze heeft veel tijd nodig om alles te verwerken en een plek te geven in zichzelf. In ons drukke leven is zij nu degene, die laat zien dat het ook anders kan. Bij ons was accepteren de "omgedachte" en op school uitleggen dat ze weleens te laat kon komen. Ook afgesproken dat de school wat strenger mocht zijn, met respect naar het kind toe. Thuis moet veilig blijven voelen voor het kind. Bereid hem geleidelijk voor op de drukte van de maatschappij maar maak duidelijk dat er thuis altijd een plek zal zijn om bij te komen. En ga in gesprek: stimuleer om te uiten wat hem bezig houdt. Als je echt luistert naar je kind, dan kun je soms versteld staan.
A
Anoniem
24-08-2015
Het is voor hem toch een moment waar hij rust vind. Misschien is het een idee om 's avonds voor het naar bed gaan te gaan douchen, spoelt hij lekker alle drukte van hem af en is hij lekker soezerig om te gaan slapen. 's Morgens even snel een koude washand om wakker te worden en misschien als eerste eten.